Tartalom

Méregtelenítő Gyógynövények

Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes mielőbb méregteleníteni. Ebben segíthetnek a méregtelenítő gyógynövények, ezeket gyűjtöttük össze, és azt is elmondjuk, mikor, és hogyan segít a méregtelenítés.
Miért kellene méregteleníteni, amikor a szervezetünk ezt megteszi helyettünk? Felesleges az egész – hallani efféle vélekedést. Ez részben igaz, azonban a lényeg, mint általában, a részletekben rejlik. Röviden összefoglalva, igen, a testünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, hiszen e nélkül nem maradnánk életben. Ugyanakkor, sajnos ma már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szervek egyre kevésbé képesek megbirkózni. Idővel ezek a mérgek felhalmozódnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okoznak.
kúraszerű méregtelenítéssel két legyet üthetünk egy csapásra: egyrészt felerősítjük testünk méregtelenítő képességét, másrészt ezektől függetlenül is megszabadítjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől.
Nem szabad elfelejteni tehát, hogy a méregtelenítő kúrák elsősorban a méregtelenítést végző szervek tehermentesítését, és hatékonyságuk növelését szolgálja.

Toxiclean Program

ToxiClean méregtelenítő Program

Kutatóink számára a ToxiClean® széles spektrumú méregtelenítő kúra kifejlesztésekor fontos szempont volt, hogy az a Clean Inside® programmal együtt alkalmazva legyen képes a teljes méregtelenítés elérésére, valamint arra, hogy…

Mikor ajánlott a méregtelenítés?

Azt már tudjuk, miért érdemes méregtelenítő kúrát végezni, most essünk néhány szót a mikorról. Ez viszonylag egyszerű, hiszen tavasszal és ősszel mindenképpen érdemes méregtelenítést végezni. Tavasszal azért, mert ilyenkor a hosszú téli hónapok alatt felgyülemlő mérgektől tudunk megszabadulni, ősszel pedig éppen a télre való felkészülés jegyében ajánlott a kúra.
Vannak ugyanakkor olyan intő jelek, amelyek megléte esetén, ajánlott a méregtelenítés. Természetesen az alábbi panaszokat akkor enyhíthetjük ezzel a módszerrel, ha ezek nem valamilyen betegség, elváltozás miatt alakultak ki.

  • gyakori fejfájás,
  • általános gyengeség,
  • fáradékonyság,
  • depresszió,
  • alvászavarok,
  • emésztési problémák,
  • lassú sebgyógyulás,
  • fertőzések gyakori elkapása,
  • nehezen múló pattanások.

És a fentiek, csak a leggyakoribb tünetek, a méreganyagok következtében leterhelt szervezet annyi problémát okozhat, hogy felsorolni is nehéz. Ezek közül is kiemelkedik az immunrendszer gyengülése, ami egyet jelent a betegségek gyakoribb megjelenésével, legyen szó szezonális fertőzésekről, mint például a nátha, az influenza és a megfázás, vagy akár az allergiákról.
Ha nem gondoskodunk időben az immunrendszer helyes működésének visszaállításáról, még több problémával szembesülhetünk. Gyakori másodlagos tünet a gyulladások elszaporodása, ez nemcsak a légutakat (torok-, hörgő-, tüdőgyulladás), hanem az egész testet érintheti.
Az immunrendszer elégtelen működése mellett az emésztési zavarok is összefüggésbe hozhatók a mérgek felhalmozódásával. Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a bélrendszerben lerakódó salakanyagok fizikailag akadályozzák a tápanyagok megfelelő felszívódását, ez pedig különböző hiányállapotokhoz, és ebből adódóan, betegségekhez vezethet.
Arról nem is beszélve, hogy a lerakódások nagyszerű búvóhelyet biztosítanak a különféle élősködőknek. Ezek a paraziták anyagcseréjük során toxinokat termelnek, valamint elszívják a tápanyagokat.

További problémákat okozhat, hogy a kiválasztó- és méregtelenítő szervek leterhelődnek, ezért hatékonyságuk fokozatosan romlik, majd idővel megbetegszenek, sőt, visszafordíthatatlanul sérülhetnek.

A méreganyagok gyakran okoznak puffadást, alhasi görcsöket, szájszagot, ahogyan a krónikus hasmenéshez, de akár a krónikus székrekedéshez is közük lehet.

Ezek megszüntetésében segíthetnek a méregtelenítő gyógynövények, arra viszont ügyeljünk, hogy kizárólag megbízható készítményeket fogyasszunk. Szánjunk rá egy kis időt, és szerezzük be a szükséges információkat: tanulmányozzuk a méregtelenítő gyógynövényekkel foglalkozó oldalakat, és különösen azokat a hiteles weblapokat, ahol a felhasználók osztják meg tapasztalataikat.

Méregtelenítő gyógynövényekkel az elhízás ellen

Szinten a hiánybetegségek következménye, hogy akármennyit eszünk, mivel a létfontosságú tápanyagok nem érnek célba, folyamatosan éhesek vagyunk.
Ha nem szabadulunk meg időben a mérgektől, gyorsabban szaladnak fel ránk a kilók. Ez pedig korántsem pusztán esztétikai kérdés: a túlsúly, és különösen a hasi zsír, jelentősen növeli a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. A túlsúly szinte biztosan együtt jár a bélflóra egyensúlyának felbomlásával, amit a méreganyagok jelenléte egyébként is előidéz. Ha ez bekövetkezik, tovább gyengül az immunrendszer (az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben található, a bélflóra állapota ezért közvetlenül meghatározza testünk védekezőképességét), valamint romlik az anyagcsere (a bélflóra baktériumai emésztőenzimeket is termelnek), ami növeli az elhízás esélyét. A méregtelenítő gyógynövények így közvetve a túlsúly megszüntetésében, illetve megelőzésében is szerepet kaphatnak.

Mennyi ideig tartson a méregtelenítés?

Manapság egyre nő a méregtelenítő gyógynövények népszerűsége, a baj csak az, hogy sokszor szinte semmit nem tudunk az összetételükről, és a méregtelenítésen kívüli hatásaikról. Hajlamosak vagyunk arra, hogy leemeljük az üzletek polcairól az első, agyonreklámozott terméket, és azt gondoljuk, ezzel biztosan nem nyúlunk mellé: gyors és sikeres lesz a méregtelenítés.
Ami a gyorsaságot illeti, nem szabad hinni a csodákban, pár napos méregtelenítés, ami hatékony, nem létezik. Minimum 10 nap, amire azt lehet mondani, hogy elegendő lehet egy sikeres, és ami legalább ennyire lényeges, kevésbé megterhelő méregtelenítő kúrához.

A méregtelenítő gyógynövényeknek, ha alaposan meg akarjuk tisztítani a szervezetünket, még ennél is több időre van szükségük. Hetekig is eltarthat, amíg valós eredményt érünk el.

Nem szabad türelmetlennek lenni, fontosabb a gyorsaságnál, hogy a jól kiválasztott méregtelenítő gyógynövények biztosan eltávolítják a káros anyagokat a szervezetünkből.

Megelőzésre is jók?

A méregtelenítő gyógynövények másik nagy előnye, hogy a mérgek eltávolítása mellett azok lerakódását is segíthetnek megelőzni. Ha kisebb mennyiségben, de napi rendszerességgel iszunk méregtelenítő gyógynövényekből készült teát, sokkal kisebb az esélye a toxinok felhalmozódásának.

Fontos a helyes táplálkozás

Ahogyan már szó esett róla, a méregtelenítő kúra elvégzésére, illetve a méregtelenítő gyógynövényekre, részben, a nem megfelelő táplálkozás miatt lehet szükség. Nézzük át röviden, mit nem szabadna ennünk/innunk, illetve ezek helyett, mi ajánlott, hogy minél kevésbé terheljük már káros anyagokkal a szervezetünket.

Fehér liszt helyett – teljes kiőrlésű lisztek, zabliszt, rozsliszt.
Fehér cukor helyett – természetes ízesítők, sztívia, nyírfacukor, méz stb.
Állati zsírok helyett – növényi zsírok.
Szénsavas italok helyett – szénsavmentes víz, házilag préselt gyümölcs- és zöldségitalok.

Természetesen, teljesen iktassuk ki az étrendünkből a káros adalékanyagokban gazdag félkész- és készételeket.

Méregtelenítő gyógynövények: ezek a legjobbak

Hogy jobban megismerjük a méregtelenítő gyógynövények hatásait, lássunk most közelebbről néhányat.

Lósóska (Rumex crispus). Bár szinte mindenki ismeri a nevét, mégsem tartozik a “sztár növények” közé. Ennek ellenére, jótékony hatásaira már őseink is felfigyeltek. Igen magasra is megnőhet –elérheti akár a két métert –, az érése csúcspontján a levelei mélyzölddé, ízük kesernyéssé változik.
Vadon is megterem, főként a csalános területeket kedveli. Ez azért is fontos, mert kivonata, illetve szétmorzsolt levelei gyorsan megszüntetik a csaláncsípés tüneteit.
Szinte minden része felhasználható gyógyászati célokra. Jótékony hatásait főként az emésztésre gyakorolja, a lósóskában lévő keserűanyag pedig serkenti a máj, a vesék és az epe működését. Ezzel hozzájárul a természetes méregtelenítési folyamatok optimális működéséhez. Általában a lósóska fajokról elmondható, hogy kiválóan alkalmazhatók a máj méregtelenítésére, illetve a székrekedés enyhítésére – írja a healthyeating.
Mivel helyreállítja a salakanyagok távozását, nemcsak egészségünket védi, hanem az alakunk javításához is hozzájárul.
Ezen kívül, mint a zöld levelű, méregtelenítő gyógynövények többsége, gazdagon tartalmaz klorofillt, vasat, magnéziumot, kalciumot, kiugróan magas az A-, és a C-vitamin-tartalma. A vas segít megelőzni a vérszegénységet, a benne lévő magnézium segít helyreállítani a krónikus, vagy akut hasmenés miatt, felborult vízháztartást, valamint nyugtatja az idegeket.
Antioxidáns vitaminjai hatékonyan veszik fel a harcot a korai sejtelöregedést, gyulladásokat, érbetegségeket és különféle tumorokat okozó szabad gyökökkel szemben. A sejtek védelmében, és egészséges megújulásában jelentős szerepet kap a klorofill. A lósóska kiváló baktériumölő és – függetlenül antioxidáns hatásától – gyulladáscsökkentő, ezért járványos időszakban különösen ajánlott a fogyasztása. Legjobb smoothie (turmix) formájában, esetleg párolva, de főzetet is készíthetünk belőle – utóbbi esetben azonban hőérzékeny összetevői sérülhetnek. Húgyúti fertőzések esetén nagyszerű ülőfürdő.
A főzetből visszamaradt leveleket felaprítva nagyszerűen használhatók pakolásként, kisebb sebekre, horzsolásokra helyezve, megakadályozhatják az elfertőződést, és lerövidítheti a gyógyulás idejét.
Magas A-vitamin-tartalma szebbé, üdébbé varázsolja a bőrt, erősíti a látást: a legutóbbi kutatások szerint sikerrel kezelhető vele a farkasvakság.

Görögszéna (Triginella foenum-graceum). A méregtelenítő gyógynövények között egyre nagyobb népszerűségnek örvend a görögszéna, mely nevével ellentétben eredetileg Ázsiából származik. A görögszéna név arra utal, hogy a növényt az ókori görögök főként a jószágok etetésére használták. Leginkább kemény szürkés, háromszögletű magvait használják. Mikor megérnek, szabad levegőn szárítják, majd őrlik, hántolják.
görögszéna magvainak belsejében található a trigonellin nevű alkaloid, ami a nyálkákkal együtt hozzájárul az emésztés javításához.
Szabályozza a bélperisztaltikát, lágyítja a székletet, segít megszüntetni a székrekedést.
Méregtelenítő hatásának egyik megnyilvánulása, hogy nagy hatékonysággal tünteti el a bélredőkben megrekedő salakanyagokat. Jótékony hatással van a vér tisztítására, valamint képes izzadást kiváltani, és a mérgeket a pórusokon keresztül eltávolítani – olvasható az International journal of Advanced Biological and Biomedical Research szaklapban.
A görögszéna magvai bővelkednek ásványi anyagokban, főként vasban, mangánban, rézben és magnéziumban. Tartalmaznak B6-vitamint, riboflavonoidokat, növényi olajat, foszfátot és fehérjéket.
Sokan nem kedvelik ennek a gyógynövénynek az illatát, ebben az esetben nyugodtan összekeverhetjük málna őrleménnyel, citromfűvel.
Rostjainak hála, a görögszéna rendszeres bevitele szabályozza a cukrok egyenletes felszívódását, azaz jótékonyan hat a vércukorszintre, valamint redukálja az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Ezek a rostok a vastagbélben magukba szívják a felesleges vizet, lágyítják a székletet, ezért az gyorsabban és könnyebben ürül ki a szervezetből.
A benne lévő szaponin serkenti az epesav termelődését, ami a toxinok semlegesítéséhez, és a koleszterinszint csökkentéséhez egyaránt hozzájárul.
Kiváló méregtelenítő, ráadásul a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is jó hasznát vehetjük. Elsősorban a mellrák és a vastagbélrák esetén segíthet.
Amennyiben betartjuk az előírt adagolást, a görögszénának nincsenek mellékhatásai, nagyobb mennyiség azonban hasmenést, bélirritációt okozhat.
Terhesség alatt tilos a bevitele, mivel méhösszehúzódást okozhat. Szoptatás alatt sem javasolt, mert kellemetlen ízt kölcsönöz az anyatejnek.

Máriatövis (Silybum marianum). A méregtelenítő gyógynövények között kiemelt helyet foglal el a vadon is termő máriatövis.
Elsősorban virágszirmainak szúrós csúcsát és magvait hasznosítják. Ez az elsőre jelentéktelennek tűnő, méregtelenítő gyógynövény szinte „kicsattan” a jótékony összetevőktől. Gazdag antioxidáns polifenolokban – legfontosabb a szilimarin –, szintén antioxidáns tanninokban és E-vitaminban, illetve olajakban.
A szilimarin az egyik, ha nem a legjobb májvédő, ami alapvetően meghatározza a máriatövis méregtelenítő képességét. Kutatók úgy vélik, hogy a máriatövis ennek köszönheti tisztító és májvédő képességét – fejti ki a medicalnewstoday.com.
Ne feledjük: a máj az a szervünk, ami a méregtelenítés nagyját végzi. A máriatövissel amellett, hogy felerősíthetjük, a mérgeket közvetlenül is eliminálhatjuk.
Sőt, a máriatövis képes regenerálni a sérült májszöveteket, sokat segíthet olyan betegségek gyógyulásában, mint a májzsugor, a májgyulladás vagy a hepatitisz.
A máriatövis méregtelenítő gyógynövényként is sokoldalú: a máj mellett az epevezetéket is megtisztítja, ezzel elősegíti az epefolyadék megfelelő áramlását.
Jótékonyan hat az emésztésre és a vesék működésér, ami szintén hozzájárul kivételes méregtelenítő hatásához.
Érdemes még néhány szót ejteni antioxidáns tulajdonságáról. Ennek köszönhető, hogy a máriatövis védi a DNS-t, csökkentheti a gyulladások, szív- és érbetegségek, daganatok kialakulásának kockázatát.
van még egy különlegessége, kivonata ugyanis számos gombamérgezés ellenszere.
Kúraszerűen alkalmazhatjuk gyomorfájás, már meglévő epekő esetén. Mint a többi méregtelenítő gyógynövényre, a máriatövisre is igaz, hogy rendszeres fogyasztása előtt kérjük ki szakember véleményét, valamint mindig tartsuk be a megadott napi mennyiséget.
Általában nincsenek mellékhatásai, túladagolása viszont gyomorproblémákat, ritkábban allergiás reakciókat válthat ki.
Mivel befolyásolhatja egyes enzimek működését, a máriatövis fogyasztása nem ajánlott bizonyos gyógyszeres terápiák alatt, mint például a hormon alapú fogamzásgátlók vagy antidepresszánsok szedése.

Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362.php
http://www.ijabbr.com/article_7851_bbd8fa7701b237d7746306a9df24e736.pdf
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/trigonella