Lósóska

A lósóska, népies nevein órom, bábilló, vagy bábikó, az egyik legigénytelenebb, vadon is bőven termő gyógynövény: szinte a világ minden tájékán évezredek óta fellelhető valamelyik fajtája. Bár a sóskafélék családjába tartozik, hiányzik belőle a sóska markánsan savanykás íze. Nem véletlen, hogy számos mediterrán országban vadspenótnak is nevezik, mivel elkészítési módja –például saláták alapanyagaként− megegyezik a bébi spenótéval. Egészcélokra a lósóska minden része felhasználható: az amerikai indiánok a lósóska összezúzott leveleit főként sebek, fekélyek, duzzanatok gyógyítására, míg a gyökereit emésztési problémák enyhítésére, főként hashajtóként alkalmazták. A rituálék során is kiemelkedő szerepet kapott a lósóska: az egész növény főzetéből hánytatószert készítettek, így tisztították meg szervezetüket a spirituális megújulás előtt. A középkori Angliában is mágikus erőt tulajdonítottak a lósóskának: más gyógynövényekhez hasonlóan úgy tartották, hogy a levelei segítenek elűzni a boszorkányok rontását. A gyökeréből főzött teát a fogfájás és a gyulladások enyhítésére használták.

Gyógyhatásai

A lósóska legfontosabb hatóanyagai az antrakinon-glycosid származékok, amelyek kiváló hashajtó tulajdonságokkal rendelkeznek: jelentősen javítják az emésztési és ürítési folyamatokat, ezzel elősegítik a szervezet alapos salaktalanítását és méregtelenítését, melyet a lósóska emodintartalma is erősít. Az emodin ugyanis elősegíti a megfelelő bélmozgást, valamint növeli a bél nyálkahártya váladéktermelését. Testtisztító hatásához járul hozzá, hogy a lósóskában található glikozid serkenti az epetermelést, ezáltal javulnak a májfunkciók, és a toxinok gyorsabban távoznak a szervezetből. Hatékony májtisztító, valamint enyhíti a menopauza kellemetlen tüneteit. Gyökere vízhajtóként is használható, megszünteti a vízvisszatartási zavarokat, javítja a vesék működését. A lósóskában nagy mennyiségben található rumicin, amely erős antibakteriális –többek között a rendkívül ellenálló Staphylococcus baktériumot is elpusztítja– és fertőtlenítő hatású, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a főzetéből készült borogatás hatékonyan kezeli a különféle bőrgyulladásokat. Csillapítja a csípések, égések tüneteit, hozzájárul a pikkelysömör és az ekcéma gyógyulásához, megakadályozza a nyílt sérülések, tályogok elfertőződését, elhalványítja a zavaró foltokat. Jól használható csaláncsípésre, ehhez elegendő a levelével bedörzsölni az érintett bőrfelületet.
A lósóska flavonoidokban, tanninokban és B-vitaminokban is bővelkedik, valamint vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort és cserzőanyagokat. Magas vastartalmának köszönhetően kiváló vérképző, hatékonyan veszi fel a harcot az anémiával szemben. B-vitaminjai fokozzák a szénhidrátok, a fehérjék és a lipidek anyagcseréjét, ezzel elősegítik a szervezet számára létfontosságú energiatermelését. Szintén segíthet az ok nélküli fáradtság, illetve egyes légúti panaszok, a száraz köhögés, az asztma és a hörghurut kezelésében.
A lósóska leveleiben oxalátok –az oxálsav sói− is találhatók, ezek túlzott és hosszantartó fogyasztása vesekő kialakulásához vezethet.

Mit mond a tudomány?

Más növények mellett, a lósóska antibakteriális hatását is megvizsgálták a Hainan Medical College kutatói. Az Asian Pacific Journal of Tropical Medicine szaklapban közzétett kutatási eredményeikből kiderül, hogy a lósóska rendelkezik baktériumellenes tulajdonságokkal.

Felhasználása

Lósóska tea készítése:

Általános felhasználás esetén ne ízesítsük, naponta két csészével és lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk, ezt követően kb. fél óráig ne együnk, mert így tudja jótékony hatásait a legjobban kifejteni.

Fokozza a májfunkciókat, elősegíti az emésztést, ezért kiváló méregtelenítő, melyet enyhe hashajtó hatása is támogat. Vízhajtóként eltávolítja a szervezetből a felgyülemlett, pangó folyadékokat, ezáltal nem csupán a magas vérnyomást csökkenti, hanem fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott. A lósóska tea a vérszegénység ellen is segítségünkre lehet, csökkenti a gyulladásokat, valamint a gyomor- és ízületi panaszokat.

A lósóska tea legfontosabb tulajdonságai, hogy segít megszüntetni a hasmenést, valamint a bélhurutot és a bélgörcsöket, elpusztítja a tünetek kialakulásához hozzájáruló Escherichia coli baktériumot. Ennek érdekében, naponta három pohárral igyunk a teából egészen addig, amíg a panaszaink fennállnak.

Nagy mennyiségben, vagy hosszú ideig fogyasztva a lósóska tea gyomor- és vesegyulladást okozhat. A vesekövekben szenvedők tartózkodjanak tőle.

Hivatkozások

Whittaker J B (1994). Physiological responses of leaves of Rumex obtusifolius to damage by a leaf miner. Functional Ecology 8, 627-630

Waghorn G C & Jones W T (1989). Bloat in cattle 46. Potential of dock (Rumex obtusifolius) as an antibloat agent for cattle. New Zealand Journal of Agricultural Research 32, 227-235.

Grossrieder, M. & Keary, I.P. 2004. The potential for the biological control of Rumex obtusifolius and Rumex crispus using insects in organic farming, with particular reference to Switzerland. Biocontrol News and Information, 25(3): 65-79.

Zaller, J.G. 2004. Ecology and non-chemical control of Rumex crispus and R. obtusifolius (Polygonaceae): a review. Weed Research, 44: 414-432.

Honek A & Martinková Z (2002). Effects of individual plant phenology on dormancy of Rumex obtusifolius seeds at dispersal. Weed Research 42 (2), 148-155.