Tartalom: Mikor ajánlott a méregtelenítés? | Méregtelenítő gyógynövényekkel az elhízás ellen | Mennyi ideig tartson a méregtelenítés? | Megelőzésre is jók? | Fontos a helyes táplálkozás | Méregtelenítő gyógynövények: ezek a legjobbak

Méregtelenítő gyógynövények

Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes mielőbb méregteleníteni. Ebben segíthetnek a méregtelenítő gyógynövények, ezeket gyűjtöttük össze, és azt is elmondjuk, mikor, és hogyan segít a méregtelenítés.
Miért kellene méregteleníteni, amikor a szervezetünk ezt megteszi helyettünk? Felesleges az egész – hallani efféle vélekedést. Ez részben igaz, azonban a lényeg, mint általában, a részletekben rejlik. Röviden összefoglalva, igen, a testünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, hiszen e nélkül nem maradnánk életben. Ugyanakkor, sajnos ma már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szervek egyre kevésbé képesek megbirkózni. Idővel ezek a mérgek felhalmozódnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okoznak.
A kúraszerű méregtelenítéssel két legyet üthetünk egy csapásra: egyrészt felerősítjük testünk méregtelenítő képességét, másrészt ezektől függetlenül is megszabadítjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől.
Nem szabad elfelejteni tehát, hogy a méregtelenítő kúrák elsősorban a méregtelenítést végző szervek tehermentesítését, és hatékonyságuk növelését szolgálja.

Acai bogyó Acai bogyó
Aloe Vera Aloe Vera
Ananász Ananász
Árpafű Árpafű
Articsóka Articsóka
Banán Banán
Bodza Bodza
Bojtorján Bojtorján
Búzacsíra Búzacsíra
Búzafű Búzafű
Citromfű Citromfű
Édeskömény Édeskömény
Fahéj Fahéj
Fehérmályva gyökér Fehérmályva gyökér
Fekete áfonya Fekete áfonya
Fokhagyma Fokhagyma
Ginzeng Ginzeng
Görögszéna Görögszéna
Grapefruit Grapefruit
Gyermekláncfű Gyermekláncfű
Ibolya Ibolya
Indiai egres Indiai egres
Inulin Inulin
Kakukkfű Kakukkfű
Kamilla Kamilla
Kurkuma Kurkuma
Lenmag Lenmag
Lósóska Lósóska
Maqui bogyó Maqui bogyó
Máriatövis Máriatövis
Narancs Narancs
Örménygyökér Örménygyökér
Orvosi tárnics Orvosi tárnics
Papaya Papaya
Pau d’arco Pau d’arco
Petrezselyem Petrezselyem
Sztívia Sztívia
Tökmag Tökmag
Vanília Vanília
Zöld tea Zöld tea
Zsálya Zsálya
szolo
ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

Kutatóink számára a ToxiClean® széles spektrumú méregtelenítő kúra kifejlesztésekor fontos szempont volt, hogy az a Clean Inside® programmal együtt alkalmazva legyen képes a teljes méregtelenítés elérésére, valamint arra, hogy...

Mikor ajánlott a méregtelenítés?

Azt már tudjuk, miért érdemes méregtelenítő kúrát végezni, most essünk néhány szót a mikorról. Ez viszonylag egyszerű, hiszen tavasszal és ősszel mindenképpen érdemes méregtelenítést végezni. Tavasszal azért, mert ilyenkor a hosszú téli hónapok alatt felgyülemlő mérgektől tudunk megszabadulni, ősszel pedig éppen a télre való felkészülés jegyében ajánlott a kúra.
Vannak ugyanakkor olyan intő jelek, amelyek megléte esetén, ajánlott a méregtelenítés. Természetesen az alábbi panaszokat akkor enyhíthetjük ezzel a módszerrel, ha ezek nem valamilyen betegség, elváltozás miatt alakultak ki.

És a fentiek, csak a leggyakoribb tünetek, a méreganyagok következtében leterhelt szervezet annyi problémát okozhat, hogy felsorolni is nehéz. Ezek közül is kiemelkedik az immunrendszer gyengülése, ami egyet jelent a betegségek gyakoribb megjelenésével, legyen szó szezonális fertőzésekről, mint például a nátha, az influenza és a megfázás, vagy akár az allergiákról.
Ha nem gondoskodunk időben az immunrendszer helyes működésének visszaállításáról, még több problémával szembesülhetünk. Gyakori másodlagos tünet a gyulladások elszaporodása, ez nemcsak a légutakat (torok-, hörgő-, tüdőgyulladás), hanem az egész testet érintheti.
Az immunrendszer elégtelen működése mellett az emésztési zavarok is összefüggésbe hozhatók a mérgek felhalmozódásával. Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a bélrendszerben lerakódó salakanyagok fizikailag akadályozzák a tápanyagok megfelelő felszívódását, ez pedig különböző hiányállapotokhoz, és ebből adódóan, betegségekhez vezethet.
Arról nem is beszélve, hogy a lerakódások nagyszerű búvóhelyet biztosítanak a különféle élősködőknek. Ezek a paraziták anyagcseréjük során toxinokat termelnek, valamint elszívják a tápanyagokat.

További problémákat okozhat, hogy a kiválasztó- és méregtelenítő szervek leterhelődnek, ezért hatékonyságuk fokozatosan romlik, majd idővel megbetegszenek, sőt, visszafordíthatatlanul sérülhetnek.

A méreganyagok gyakran okoznak puffadást, alhasi görcsöket, szájszagot, ahogyan a krónikus hasmenéshez, de akár a krónikus székrekedéshez is közük lehet.

Ezek megszüntetésében segíthetnek a méregtelenítő gyógynövények, arra viszont ügyeljünk, hogy kizárólag megbízható készítményeket fogyasszunk. Szánjunk rá egy kis időt, és szerezzük be a szükséges információkat: tanulmányozzuk a méregtelenítő gyógynövényekkel foglalkozó oldalakat, és különösen azokat a hiteles weblapokat, ahol a felhasználók osztják meg tapasztalataikat.

Méregtelenítő gyógynövényekkel az elhízás ellen

Szinten a hiánybetegségek következménye, hogy akármennyit eszünk, mivel a létfontosságú tápanyagok nem érnek célba, folyamatosan éhesek vagyunk.
Ha nem szabadulunk meg időben a mérgektől, gyorsabban szaladnak fel ránk a kilók. Ez pedig korántsem pusztán esztétikai kérdés: a túlsúly, és különösen a hasi zsír, jelentősen növeli a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. A túlsúly szinte biztosan együtt jár a bélflóra egyensúlyának felbomlásával, amit a méreganyagok jelenléte egyébként is előidéz. Ha ez bekövetkezik, tovább gyengül az immunrendszer (az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben található, a bélflóra állapota ezért közvetlenül meghatározza testünk védekezőképességét), valamint romlik az anyagcsere (a bélflóra baktériumai emésztőenzimeket is termelnek), ami növeli az elhízás esélyét. A méregtelenítő gyógynövények így közvetve a túlsúly megszüntetésében, illetve megelőzésében is szerepet kaphatnak.

Mennyi ideig tartson a méregtelenítés?

Manapság egyre nő a méregtelenítő gyógynövények népszerűsége, a baj csak az, hogy sokszor szinte semmit nem tudunk az összetételükről, és a méregtelenítésen kívüli hatásaikról. Hajlamosak vagyunk arra, hogy leemeljük az üzletek polcairól az első, agyonreklámozott terméket, és azt gondoljuk, ezzel biztosan nem nyúlunk mellé: gyors és sikeres lesz a méregtelenítés.
Ami a gyorsaságot illeti, nem szabad hinni a csodákban, pár napos méregtelenítés, ami hatékony, nem létezik. Minimum 10 nap, amire azt lehet mondani, hogy elegendő lehet egy sikeres, és ami legalább ennyire lényeges, kevésbé megterhelő méregtelenítő kúrához.

A méregtelenítő gyógynövényeknek, ha alaposan meg akarjuk tisztítani a szervezetünket, még ennél is több időre van szükségük. Hetekig is eltarthat, amíg valós eredményt érünk el.

Nem szabad türelmetlennek lenni, fontosabb a gyorsaságnál, hogy a jól kiválasztott méregtelenítő gyógynövények biztosan eltávolítják a káros anyagokat a szervezetünkből.

Megelőzésre is jók?

A méregtelenítő gyógynövények másik nagy előnye, hogy a mérgek eltávolítása mellett azok lerakódását is segíthetnek megelőzni. Ha kisebb mennyiségben, de napi rendszerességgel iszunk méregtelenítő gyógynövényekből készült teát, sokkal kisebb az esélye a toxinok felhalmozódásának.

Fontos a helyes táplálkozás

Ahogyan már szó esett róla, a méregtelenítő kúra elvégzésére, illetve a méregtelenítő gyógynövényekre, részben, a nem megfelelő táplálkozás miatt lehet szükség. Nézzük át röviden, mit nem szabadna ennünk/innunk, illetve ezek helyett, mi ajánlott, hogy minél kevésbé terheljük már káros anyagokkal a szervezetünket.

Fehér liszt helyett - teljes kiőrlésű lisztek, zabliszt, rozsliszt.
Fehér cukor helyett - természetes ízesítők, sztívia, nyírfacukor, méz stb.
Állati zsírok helyett - növényi zsírok.
Szénsavas italok helyett – szénsavmentes víz, házilag préselt gyümölcs- és zöldségitalok.

Természetesen, teljesen iktassuk ki az étrendünkből a káros adalékanyagokban gazdag félkész- és készételeket.

Méregtelenítő gyógynövények: ezek a legjobbak

Hogy jobban megismerjük a méregtelenítő gyógynövények hatásait, lássunk most közelebbről néhányat.

Lósóska (Rumex crispus). Bár szinte mindenki ismeri a nevét, mégsem tartozik a “sztár növények” közé. Ennek ellenére, jótékony hatásaira már őseink is felfigyeltek. Igen magasra is megnőhet –elérheti akár a két métert –, az érése csúcspontján a levelei mélyzölddé, ízük kesernyéssé változik.
Vadon is megterem, főként a csalános területeket kedveli. Ez azért is fontos, mert kivonata, illetve szétmorzsolt levelei gyorsan megszüntetik a csaláncsípés tüneteit.
Szinte minden része felhasználható gyógyászati célokra. Jótékony hatásait főként az emésztésre gyakorolja, a lósóskában lévő keserűanyag pedig serkenti a máj, a vesék és az epe működését. Ezzel hozzájárul a természetes méregtelenítési folyamatok optimális működéséhez. Általában a lósóska fajokról elmondható, hogy kiválóan alkalmazhatók a máj méregtelenítésére, illetve a székrekedés enyhítéséreírja a healthyeating.
Mivel helyreállítja a salakanyagok távozását, nemcsak egészségünket védi, hanem az alakunk javításához is hozzájárul.
Ezen kívül, mint a zöld levelű, méregtelenítő gyógynövények többsége, gazdagon tartalmaz klorofillt, vasat, magnéziumot, kalciumot, kiugróan magas az A-, és a C-vitamin-tartalma. A vas segít megelőzni a vérszegénységet, a benne lévő magnézium segít helyreállítani a krónikus, vagy akut hasmenés miatt, felborult vízháztartást, valamint nyugtatja az idegeket.
Antioxidáns vitaminjai hatékonyan veszik fel a harcot a korai sejtelöregedést, gyulladásokat, érbetegségeket és különféle tumorokat okozó szabad gyökökkel szemben. A sejtek védelmében, és egészséges megújulásában jelentős szerepet kap a klorofill. A lósóska kiváló baktériumölő és – függetlenül antioxidáns hatásától – gyulladáscsökkentő, ezért járványos időszakban különösen ajánlott a fogyasztása. Legjobb smoothie (turmix) formájában, esetleg párolva, de főzetet is készíthetünk belőle – utóbbi esetben azonban hőérzékeny összetevői sérülhetnek. Húgyúti fertőzések esetén nagyszerű ülőfürdő.
A főzetből visszamaradt leveleket felaprítva nagyszerűen használhatók pakolásként, kisebb sebekre, horzsolásokra helyezve, megakadályozhatják az elfertőződést, és lerövidítheti a gyógyulás idejét.
Magas A-vitamin-tartalma szebbé, üdébbé varázsolja a bőrt, erősíti a látást: a legutóbbi kutatások szerint sikerrel kezelhető vele a farkasvakság.

Görögszéna (Triginella foenum-graceum). A méregtelenítő gyógynövények között egyre nagyobb népszerűségnek örvend a görögszéna, mely nevével ellentétben eredetileg Ázsiából származik. A görögszéna név arra utal, hogy a növényt az ókori görögök főként a jószágok etetésére használták. Leginkább kemény szürkés, háromszögletű magvait használják. Mikor megérnek, szabad levegőn szárítják, majd őrlik, hántolják.
A görögszéna magvainak belsejében található a trigonellin nevű alkaloid, ami a nyálkákkal együtt hozzájárul az emésztés javításához.
Szabályozza a bélperisztaltikát, lágyítja a székletet, segít megszüntetni a székrekedést.
Méregtelenítő hatásának egyik megnyilvánulása, hogy nagy hatékonysággal tünteti el a bélredőkben megrekedő salakanyagokat. Jótékony hatással van a vér tisztítására, valamint képes izzadást kiváltani, és a mérgeket a pórusokon keresztül eltávolítani – olvasható az International journal of Advanced Biological and Biomedical Research szaklapban.
A görögszéna magvai bővelkednek ásványi anyagokban, főként vasban, mangánban, rézben és magnéziumban. Tartalmaznak B6-vitamint, riboflavonoidokat, növényi olajat, foszfátot és fehérjéket.
Sokan nem kedvelik ennek a gyógynövénynek az illatát, ebben az esetben nyugodtan összekeverhetjük málna őrleménnyel, citromfűvel.
Rostjainak hála, a görögszéna rendszeres bevitele szabályozza a cukrok egyenletes felszívódását, azaz jótékonyan hat a vércukorszintre, valamint redukálja az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Ezek a rostok a vastagbélben magukba szívják a felesleges vizet, lágyítják a székletet, ezért az gyorsabban és könnyebben ürül ki a szervezetből.
A benne lévő szaponin serkenti az epesav termelődését, ami a toxinok semlegesítéséhez, és a koleszterinszint csökkentéséhez egyaránt hozzájárul.
Kiváló méregtelenítő, ráadásul a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is jó hasznát vehetjük. Elsősorban a mellrák és a vastagbélrák esetén segíthet.
Amennyiben betartjuk az előírt adagolást, a görögszénának nincsenek mellékhatásai, nagyobb mennyiség azonban hasmenést, bélirritációt okozhat.
Terhesség alatt tilos a bevitele, mivel méhösszehúzódást okozhat. Szoptatás alatt sem javasolt, mert kellemetlen ízt kölcsönöz az anyatejnek.

Máriatövis (Silybum marianum). A méregtelenítő gyógynövények között kiemelt helyet foglal el a vadon is termő máriatövis.
Elsősorban virágszirmainak szúrós csúcsát és magvait hasznosítják. Ez az elsőre jelentéktelennek tűnő, méregtelenítő gyógynövény szinte „kicsattan” a jótékony összetevőktől. Gazdag antioxidáns polifenolokban – legfontosabb a szilimarin –, szintén antioxidáns tanninokban és E-vitaminban, illetve olajakban.
A szilimarin az egyik, ha nem a legjobb májvédő, ami alapvetően meghatározza a máriatövis méregtelenítő képességét. Kutatók úgy vélik, hogy a máriatövis ennek köszönheti tisztító és májvédő képességétfejti ki a medicalnewstoday.com.
Ne feledjük: a máj az a szervünk, ami a méregtelenítés nagyját végzi. A máriatövissel amellett, hogy felerősíthetjük, a mérgeket közvetlenül is eliminálhatjuk.
Sőt, a máriatövis képes regenerálni a sérült májszöveteket, sokat segíthet olyan betegségek gyógyulásában, mint a májzsugor, a májgyulladás vagy a hepatitisz.
A máriatövis méregtelenítő gyógynövényként is sokoldalú: a máj mellett az epevezetéket is megtisztítja, ezzel elősegíti az epefolyadék megfelelő áramlását.
Jótékonyan hat az emésztésre és a vesék működésér, ami szintén hozzájárul kivételes méregtelenítő hatásához.
Érdemes még néhány szót ejteni antioxidáns tulajdonságáról. Ennek köszönhető, hogy a máriatövis védi a DNS-t, csökkentheti a gyulladások, szív- és érbetegségek, daganatok kialakulásának kockázatát.
van még egy különlegessége, kivonata ugyanis számos gombamérgezés ellenszere.
Kúraszerűen alkalmazhatjuk gyomorfájás, már meglévő epekő esetén. Mint a többi méregtelenítő gyógynövényre, a máriatövisre is igaz, hogy rendszeres fogyasztása előtt kérjük ki szakember véleményét, valamint mindig tartsuk be a megadott napi mennyiséget.
Általában nincsenek mellékhatásai, túladagolása viszont gyomorproblémákat, ritkábban allergiás reakciókat válthat ki.
Mivel befolyásolhatja egyes enzimek működését, a máriatövis fogyasztása nem ajánlott bizonyos gyógyszeres terápiák alatt, mint például a hormon alapú fogamzásgátlók vagy antidepresszánsok szedése.

Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362.php
http://www.ijabbr.com/article_7851_bbd8fa7701b237d7746306a9df24e736.pdf
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/trigonella