Indiai egres

Az indiai egres (amla) már az ókorban nagy megbecsülésnek örvendett. Indiában szent fának tartják –a hagyományos egressel szemben fán terem−, és az Ayurvedikus iratokban is megemlítik. Számos legenda fűződik különleges gyógyhatásaihoz: állítólag egy öreg jövőmondó, Cyavana, miután indiai egresből készült italt fogyasztott, hirtelen megfiatalodott. A jövendőmondó nem csak külsőleg változott meg: az indiai egresnek hála, visszatért éles elméje, megjavult a memóriája, ellenállóvá vált a betegségekkel szemben, ereje teljében a szexuális élete is helyreállt. Az indiai egres minden része hasznosítható: egyaránt értékes a gyökere, a levelei, a virágai és a magvai is. Az Ayurveda szerint az indiai egres öt ízhatással rendelkezik: első ízlelésre savanyú, majd édesnek tűnik, később „összehúzza” az ízlelőbimbóinkat és kesernyéssé válik, utóíze pedig enyhén csípős. A legenda szerint ennek köszönheti széles spektrumú gyógyhatásait. Támogatja az anyagcserét, erősíti a májat, magas C-vitamin-tartalma révén erős antioxidáns: megköti a rákot, gyulladásokat és a bőr öregedését előidéző szabad gyököket, jó hatással van a mentális funkciókra. Kiváló méregtelenítő, javítja a látást, míg külsőleg alkalmazva az indiai egres megnyugtatja az allergia vagy hámsérülések miatt irritált bőrfelületet, valamint hozzájárul a bőr és a haj általános egészségéhez.

Gyógyhatásai

Gazdag B-vitaminokban, foszforban, kalciumban, vasban és karotinban, valamint nagyjából húszszor annyi C-vitamint tartalmaz −10 g friss gyümölcs 600-900 milligrammot−, mint egy jól érett narancs. Ennek is köszönhető, hogy az indiai egres (amla) erősíti az immunrendszert, hozzájárul a bőr kollagén termeléséhez, így hatására bőrünk üde és ránctalan marad. A C-vitamin elősegíti a fogíny, a fogak, a csontok és a vérerek megújulását, és gyorsítja a sebgyógyulást, megköti a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a sejtek öregedését előidéző káros szabad gyököket.
Antioxidáns hatásához a C-vitamin mellett flavonoidjai is hozzájárulnak: ezek a hatóanyagok szintén gátolják a sejtöregedést, valamint a karotinhoz hasonlóan csökkentik a szürke hályog kialakulásának kockázatát. Az indiai egresben a karotin és a vitaminok kombinációja enyhíti a szem belső feszültségét és a rövidlátást, kezeli a makula degenerációt, míg a gyümölcs levéből készült szemcsepp rövid idő alatt meggyógyítják a legmakacsabb szemgyulladásokat. Az indiai egres fogyasztása szabályozza az LDL koleszterin- és a vércukor szintjét, ezáltal hozzájárul a cukorbetegség kezeléséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Gyulladáscsökkentő hatása révén az indiai egres az ízületi- és bélrendszeri gyulladásokkal, irritációkkal is felveszi a harcot, mérsékli az Irritábilis Bél Szindróma −IBS− tüneteit, gyorsítja az anyagcserét, ezzel hozzájárul a méregtelenítő folyamatok felgyorsításához.
Rendkívül gazdag rostokban, amelyek helyreállítják az emésztését, normalizálják a székletürítést, kezelik a székrekedés és a hasmenést, sőt a vastagbélrák elkerülésében is fontos szerepet játszanak.
Éhgyomorra fogyasztva kiváló étvágygerjesztő, közreműködésével hatékonyan vehetjük fel a harcot az anorexiával szemben. Az indiai egres levelei, a görögszéna magjaival kombinálva rövid időn belül megszüntetik az akut hasmenést, valamint csökkentik az aranyér okozta kellemetlen tüneteket. Külsőleg alkalmazva az indiai egres főzete fokozza a haj növekedését, segít megelőzni a kopaszodást, erősíti a hajhagymákat, valamint fényessé és puhává teszi a hajszálakat. Pakolásként használva enyhíti a különfél bőrirritációkat, mérsékli a gyulladásokkal –akne, pattanás, fekélyek− járó panaszokat.
Mivel ösztönzi a kalcium felszívódását, az indiai egres belülről is ápolja a hajat és a körmöket, valamint hozzájárul a csontok egészségéhez.
Enyhe vízhajtó hatása révén segítségünkre lehet abban, hogy megszabaduljunk a szervezetünkben felgyülemlett folyadékoktól: ezáltal az indiai egres hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez, tisztítja a veséket és a húgyutakat, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Kiválóan alkalmazható a menstruációs görcsök megelőzésére, valamint erősíti a májfunkciókat.

Mit mond a tudomány?

Huszonnyolc napon keresztül nyers indiai egrest adtak 35-55 év közötti egészséges, valamint hiperkoleszterinémiás (magas koleszterinszint) férfiaknak a University of Delhi kutatói. A vizsgálat végén mindkét csoportban csökkent a résztvevők teljes szérum koleszterinszintje, azonban két héttel később a hiperkoleszterinémiás alanyoknál szinte teljesen visszaállt a kiindulási érték. A tanulmány a European journal of clinical nutrition szaklapban olvasható.

Felhasználása

Hivatkozások

Ghosal S, Triethi VK, and Chauhan S, Active xconstituents of Emblica officinalis: Part 1.-The chemistry and antioxidative effects of two new hydrolysable tannins, Emblicanin A and B, Indian Journal of Chemistry 1996; 35B: 941-948.

Yokozawa T., Kim H.Y., Kim H.J., Okubo T., Chu D.C., & Juneja L.R. (2007). Amla (Emblica officinalis Gaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process. British Journal of Nutrition, 97(6): 1187–1195. Retrieved February 13, 2013.

Koshy S.M., Bobby Z., Hariharan A.P. & Gopalakrishna S.M. (2012). Amla (Emblica officinalis) extract is effective in preventing high fructose diet-induced insulin resistance and atherogenic dyslipidemic profile in ovariectomized female albino rats. Menopause, 19(10): 1146–1155. Retrieved February 13, 2013.

Suja RS, Nair AM, Sujith S, Preethy J, Deepa AK. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice. Indian J Anim Res. 2009; 43:103–6.

Khandelwal S, Shukla LJ, Shanker R. Modulation of acute Cadmium toxicity by Emblica officinalis fruit in rat. Indian J Exp Biol. 2002;40:564–70.

E. A. Poltanov, A. N. Shikov, H. J. D. Dorman et al., „Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements” Phytotherapy Research, vol. 23, no. 9, pp. 1309–1315, 2009