Lenmag

Évezredek óta készítenek belőle szövetszálat, a len azonban legalább ennyire fontos gyógynövény is: a lenmagból készült olajat az ókorban elsősorban bőrápolásra és hasmenés ellen használták. Gazdag esszenciális zsírsavakban, ezért a lenmagolaj a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a gyulladásos állapotok megelőzésére, illetve kezelésére is sikerrel alkalmazható. A lenmag a kozmetikumok és testápoló krémek, samponok gyakori összetevője, ahogyan konyhai felhasználása is széleskörű: fogyasztható nyersen, vagy pörkölve, a lenmagolaj a különböző öntetek, szószok kedvelt alapanyaga, ahogyan ízesítésre is kiváló.

Gyógyhatásai

A lenmag, és a belőle készült olaj csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, beállítja a vérnyomást, javítja a keringést, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint kezeléséhez. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, amelyek szívvédő tulajdonságaik mellett a különböző gyulladások –ízületi, bőr, vese, bél, prosztata– megszüntetésében is szerepet kapnak. A lenmag méregtelenít, élelmi rostjai megtisztítják a bélrendszert, segítik az emésztést, rendszeres és könnyű székelést biztosítanak. Jótékonyan befolyásolja a bélflóra működését, csökkenti az IBS szindrómával, valamint az emésztőrendszer gyulladásával járó kellemetlen tüneteket. A lenmag hatékony bőrápoló: kezeli az ekcémát, a pikkelysömört, a leégést és a pattanásokat, nyugtatja az irritált bőrt, táplálja a körmöket és ösztönzi a hajnövekedést.

Támogatja a Parkinson-kór kezelését, csökkenti a vastagbél-, a prosztata-, az emlő- és a bőrrák, valamint az endometriózis kialakulásának kockázatát. Vitaminjai –B-komplex− és ásványi anyagai –mangán, foszfor, réz, magnézium− erősítik az immunrendszert. A lenmag antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, a benne található lignánok megkötik az érrendszeri betegségek és a rák kialakulásával kapcsolatba hozható, valamint az öregedést gyorsító szabad gyököket.

Mit mond a tudomány?

Sütés közben a felforrósított olajokban számos káros toxin szabadulhat fel. A University of the Basque Country kutatóinak a Food Chemistry szaklapban közölt adatai szerint, magas hő hatására a lenmagolajban képződik a legkevesebb méreganyag.

Felhasználása

  • Keringési betegségek
  • Gyulladások
  • Hasmenés
  • Rákmegelőzés
  • Rákgyógyítás
  • Immunerősítés
  • Bőrápolás

Hivatkozások

Flaxseed. In: Blumenthal M, Goldberg A, Brinckman J, eds. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Lippincott Williams & Wilkins; 2000:134–138.

Zhang W, Wang X, Liu Y, Tian H, Flickinger B, Empie MW, Sun SZ. Dietary flaxseed lignan extract lowers plasma cholesterol and glucose concentration in hypercholesterolaemic subjects. Br J Nutr. 2008;99(6):1301-9.

Lowcock EC, Cotterchio M, Boucher BA. Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk. Cancer Causes Control. 2013 Apr;24(4):813-6. doi: 10.1007/s10552-013-0155-7. Epub 2013 Jan 25.

Jenab M, Thompson LU. The influence of flaxseed and lignans on colon carcinogenesis and ß-glucuronidase activity. Carcinogenesis. 1996;17(6):1343-1348.

lenmag

Lenmag

Név:

Lenmag

Latin név:

Lini semen