Lentinan

A shiitake gomba (Lentinula edodes) a távol-keleti országokban a mindennapi étrend része, többnyire a húsok helyett fogyasztják. Gyógyító tulajdonságit is évezredekkel ezelőtt felismerték, a vitalitás fokozására és a betegségek megelőzésére használták. Gazdag B-vitaminokban, ergoszterinben (a D2-vitamin provitaminja), kalciumban, káliumban, mangánban, rézben és vasban, valamint antioxidánsokban, köztük galluszsavban, katekinben és szelénben.Ennek a rendkívüli egészségvédő hatásokkal rendelkező gyógygombának a legfontosabb összetevője a lentinán, amelyet Japánban és Kínában gyógyszerként alkalmaznak a rákos betegek kezelésekor. A lentinán egy vízben oldódó, tripla helix szerkezetű poliszacharid (Beta-glükán), amely a shiitake gomba sejtfalában található meg.Mivel hőérzékeny, a fagyasztás, vagy a hevítés következményeként a hatékonysága csökken. Sajnos, a shiitake gombában nincs elegendő lentinán ahhoz, hogy nyersen fogyasztva, maradéktalanul kifejthesse jótékony tulajdonságait. Ezért ajánlott a lentinánt minőségi étrend-kiegészítők segítségével, elsősorban kivonat formájában bevinni a szervezetbe.

Gyógyhatásai

A lentinán egyike a legerősebb természetes antioxidánsoknak, ahogyan vírus-, baktérium- és gombaellenes hatása is kiemelkedő.Valósággal felpörgeti az immunrendszert, ennek, és antimikrobiotikus tulajdonságának köszönhetően kiváló ellenszere a legkülönbözőbb gyulladásoknak, fertőzéseknek, allergiáknak, valamint a szezonális betegségeknek, mint amilyen az influenza vagy a megfázás. Mindemellett, sikerrel használható olyan nehezen gyógyítható fertőzések esetén is, mint a HPV és a HIV, illetve elpusztítja az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus baktériumot is. A lentinán rendkívül hatékonynak bizonyul a rák megelőzésében és kezelésében, az ezzel kapcsolatos kutatások jelentős részét prof. Fachet József és a japán Goro Chihara végezték el.

Vizsgálataik bebizonyították, hogy a shiitake gombában található lentinán akadályozza a rákos sejtek termelődését, valamint esetükben beindítja az apoptózist, azaz a programozott sejthalált. Fokozza a rákos sejtek mellett a vírusokat is elpusztító ölősejtek (natural killer), valamint a daganatellenes hatásúT-lymphocyták és B-lymphocyták aktivitását. Japánban, ahol a lentinán hatóanyagot gyógyszernek minősítették, elsősorban a vastagbélrák, a gyomorrák és a végbélrák kezelésekor alkalmazzák. Ezen kívül, a kutatások szerint a máj-, tüdő-, prosztata-, méhnyak- és emlődaganat esetében is hozzájárulhat a betegségek gyógyításához, illetve a megelőzéshez. Mint általában a béta-glükánok, a lentinán is csökkenti a vérben az LDL koleszterin szintjét, javítja a HDL és az LDL koleszterin arányát, ezáltal óvja a szív- és az érrendszer egészségét. Kifejezetten előnyös cukorbetegek számára, ugyanis pozitív hatást gyakorol az inzulin termelődésére, és étkezések után lassítja a vércukorszint emelkedését. Segíthet a súlyvesztésben, mivel mérsékli az éhségérzetet, valamint enyhe vízhajtó, ezért a lentinán a vesék méregtelenítésében is közreműködik.

Mit mond a tudomány?

Emberi vastagbéldaganatot okozó rákos sejteket juttattak egerekbe a National University of Singapore kutatói, majd megfigyelték, hogyan hat a betegség lefolyására a lentinán. Kiderült, hogy a lentinán hatására a daganat mérete jelentősen csökkent. Amennyiben a lentinánt előzetesen juttatták be az állatok szervezetébe, a kisebb daganatok jöttek létre. A lentinán gyulladásellenes hatását vizsgálták a japán Kobe University szakemberei. Megállapították, hogy hatásos lehet a vastagbélgyulladás, így az IBD kezelésében is.

Felhasználása

 • Allergiák megelőzése és megszüntetése
 • Bakteriális megbetegedések megelőzése és kezelése
 • Cukorbetegség tüneteinek enyhítése
 • Gombás fertőzések kezelése és megelőzése
 • Gyulladásos állapotok kezelése és megelőzése
 • HPV- és HIV-fertőzés kezelése és megelőzése
 • Immunerősítés
 • Inzulin termelődés szabályozása diabétesz esetén
 • Kalóriaszegény fogyókúrák kiegészítője
 • LDL koleszterinszint csökkentése
 • Rákmegelőzés és kezelés
 • Staphylococcus aureus baktérium semlegesítése
 • Vércukorszint szabályozása
 • Vitalizáció
 • Vírusos megbetegedések megelőzése és kezelése

Hivatkozások

Kerekgyarto C, Virag L, Tanko L, Chihara G, Fachet J. Strain differences in the cytotoxic activity and TNF production of murine macrophages stimulated by lentinan. Int J Immunopharmacol. 1996;18:347–53.

Fachet et al.: Effect of lentinan on different types of immune responses including anaphylactic shock; In: „Host defense mechanisms against cancer”, Proc. of 7th Symp. on host defense mechanism against cancer, Hakone, Japan, 1985. nov. 8-10. Excerpta Medica; 1986, 183-194.

Maeda YY, Watanabe ST, Chihara C, Rokutanda M. Denaturation and renaturation of a β-1,6; 1,3-glucan, lentinan, associated with expression of T-cell-mediated responses. Cancer Res. 1988;48:671–5.

Chihara G, Hamuro J, Maeda YY, Arai Y, Fukuoka F. Fractionation and purification of the polysaccharides with marked antitumor activity, especially lentinan, from Lentinus edodes. Cancer Res. 1970;30:2776–81

Hamuro J, Chihara G. Lentinan, a T-cell oriented immunopotentiator: its experimental and clinical applications and possibile mechanism of immune modulation. In: Fenichel RL, Chirigos MA, editors. W: Immunomodulation agents and their mechanisms. New York: Dekker; 1985. pp. 409–36.

Fachet,J.et al.: Potentiation of non-specific host defense by polysaccharides like lentinan: possible mechanism; Int.J.Immunotherapy, 1989, 5, 167-176.

lentinan

Lentinan

Név:

Lentinan

Latin név:

lentinan