Ananász (Ananas comosus)

Az ananász az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott déli gyümölcs, népszerűsége –íze mellett– elsősorban fogyasztó hatásának köszönhető. Eredetileg a mai Paraguay területéről származik, Európába Kolumbusz hozta el, majd a hajósok a világ minden táján elterjesztették. Eleinte dísznövényként termesztették, XV. Lajos egyik kedvence volt, ebben az időben Európa-szerte üvegházakban nevelték. A XVII. században a lakomák után emésztésserkentőként fogyasztották. Hatékonyan enyhíti az ízületi gyulladásokat, csökkenti a vérnyomást, kiváló parazitaölő, erősíti az immunrendszert, valamint egyes ráktípusok kezeléséhez is hozzájárul. Jótékony tulajdonságai elsősorban a benne található C-vitaminnal, A-vitaminnal, B-vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal (foszfor, kalcium, mangán) és a bromelin enzimmel hozható összefüggésbe.

Gyógyhatásai

Az ananász egyik legértékesebb hatóanyaga a meglehetősen ritka bromelin enzim, amelynek segítségével a legösszetettebb fehérjék is könnyen emészthetők. A bromelin növeli a fogyókúra sikerét, hatására az ürítés normalizálódik, enyhül a gyomorégés, a puffadás, valamint az emésztőrendszer helytelen működéséből adódó reflux és hányinger. Fogyókúrákhoz azért is ajánlott, mert az ananász közel 90 százaléka víz, 100 gramm mindössze 40 kalóriát tartalmaz: ízletes és laktató, fogyasztásával biztosítható a szervezet számára szükséges ásványi anyagok (foszfor, jód, mangán, kalcium, kálium) és vitaminok (A-, B-, C-vitamin) megfelelő utánpótlása. Az ananász parazitaellenes hatású, valamint kiváló lúgosító, visszaállítja a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyát. Hozzájárul a kóros vízvisszatartás megszüntetéséhez, ezáltal csökkenti a vérnyomást, valamint támogatja a szív és a tüdő egészséges működését. Jelentős C-vitamin-tartalma és az ananászban nagyobb mennyiségben fellelhető más antioxidáns vegyületek, valamint a béta-karotinok és a mangán lassítják a bőr öregedését, késleltetik a ráncok kialakulását, feszesítik a fogyókúrát követően megnyúló bőrt. Szintén jó szolgálatot tesz az ananász a narancsbőr (cellulitisz) megelőzésében és kezelésében.

Mivel erősíti az immunrendszert, és atioxidánsai megkötik a szabad gyököket, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a különböző gyulladások és a rákos elváltozások megelőzéséhez, illetve kezeléséhez is hozzájárul.

Különösen hatékony az ízületi gyulladások, elsősorban az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz kezelésében, és az ezekkel járó kínzó fájdalmak csökkentésében. Az ananász megelőzi az ödémák kialakulását, óvja a szervezet lágy szöveteit, valamint kiváló nyákoldó képességekkel rendelkezik: az arcüreggyulladás –főként gyerekek esetében− egyik leghatékonyabb természetes ellenszere. Enyhíti az asztma és az aranyér tüneteit, gyorsítja a hörghurut, valamint a sérülések vagy műtétek után jelentkező bőrduzzanatok, és az izomsérülések, csípések, égési sebek gyógyulását. A bromelinnek köszönhetően az ananász hígítja a vért, feloldja az erekben a lerakódásokat, ezáltal fontos szerepet kap a trombózisok és az érrendszeri elváltozások megelőzésében.

Mit mond a tudomány?

A bromelin daganatellenes hatását vizsgálták kubai kutatók. Megállapították, hogy a többféle rák kezelésére használt 5-fluorouracil gyógyszerhez képest a bromelin kivonattal hasonló, vagy jobb eredmény érhető el, ráadásul az egészséges sejteket egyáltalán nem károsítja. A Planta Medica szaklapban közölt kutatási eredményekből az is kiderül, hogy az ananászból kivont bromelin különösen hatékony a tüdőrák áttétek, illetve a szarkóma kezelésében. Egy rutozidot, tripszint és bromelint tartalmazó, szájon át szedhető készítmény (ERC), és a diclofenac hatását hasonlították össze a pakisztáni King Edward Medical College Lahore tudósai. A hat hétig tartó, 103 térd oszteoartritiszben szenvedő beteg részvételével elvégzett felmérés azt mutatja, hogy az ERC hatékony és biztonságos alternatívája a diclofenac használatának. A kutatást a Clinical Rheumatology folyóiratban publikálták.

Felhasználása

 • Arcüreggyulladás
 • Asztma
 • Bőrsérülések
 • Daganatos betegségek
 • Emésztési zavarok
 • Égés
 • Fogyókúra
 • Gyomorégés
 • Hurutos megbetegedések
 • Immungyengeség
 • Izomfájdalmak
 • Ízületi gyulladások (oszteoartritisz, reumatoid artritisz)
 • Magas vérnyomás
 • Puffadás
 • Ráncosodás
 • Reflux
 • Ürítési problémák

Hivatkozások

Walker AF, Bundy R, Hicks SM, Middleton RW. Bromelain reduces mild acute knee pain and improves well being in a dose dependant fashion in an open study of otherwise healthy adults. Phytomedicine. 2002;9:681–686.

Taussig SJ, Batkin S. Bromelain, the enzyme complex of Pineapple (Ananas Comusus) and its clinical application. An update. J Ethnopharmacol 1988;22:191-230.

Klein G, Kullich W. Short-term treatment of painful osteoarthritis of the knee with oral enzymes: a randomised, double-blind study versus Diclofenac. Clin Drug Invest. 2000;19:15–23.

Peat G, McCarney R, Croft P. Knee pain and osteoarthritis in older adults: a review of community burden and current use of health care. Ann Rheum Dis 2001;60:91-7.

Cohen A, Goldman J. Bromelain therapy in rheumatoid arthritis. Penn Med J. 1964;67:27–30.

Taussig SJ, Batkin S. Bromelain, the enzyme complex of Pineapple (Ananas comusus) and its clinical application. An update. J Ethnopharmacol. 1988;22:191–230.

Brien SB, Lewith G, Walker A, Hicks S, Middleton RW. Bromelain as a treatment for osteoarthritis; a review of clinical studies. Evid Based Complement Alternat Med 2004;1:251-7.

Kumakura S, Yamashita M, Tsurufuji S. Effect of Bromelain or kaolin-induced inflammation in rats. Eur J Pharmacol 1988;150:295-301.

Bellamy N, Kirwan J, Boers M, et al. Recommendations for a core set of outcome measures for future phase III clinical trials in knee, hip and hand osteoarthritis. Consensus development at OMERACT III. J Rheumatol 1997;24:799-802.

ananász

Ananász

Név:

Ananász

Latin név:

Ananas