Altilix

Valójában nem egy növény, hanem egy kivonat az altilix, amit az articsóka –Cynara scolymus – leveleiből nyernek. A növény, eredetét tekintve a közép-keleten és a mediterrán vidékeken volt őshonos. Már az ókorban is – főleg Egyiptomban – közkedvelt, szinte szent növény volt. Bár az etruszkok is termesztették, akkoriban főként jótékony hatású eledelként tartották számon. Igazi sikerét a középkori szerzeteseknek köszönheti, akik gyakran megemlítették a Hortui elnevezésű könyvekben, ezek a későbbi Herbárium elődjének tekinthetők. Addig csak az articsókának a virága, azaz a virág húsos szirmai kerültek az asztalokra. De a szerzetesek felfedezték a növény leveleinek gyógyhatásait, amit a modern orvostudomány is bebizonyított: az articsóka leveleiben, jóval nagyobb mennyiségben találhatók meg az aktív hatóanyagok, mint a fogyasztásra kerülő részben. Természetesen, ez a rész nem igazán ízletes, ezért az akkori gyógynövényszakértők főként főzeteket, kivonatokat készítettek belőle, sőt, egyéb gyógynövényekkel kevert likőrök formájában is hasznosították.

Gyógyhatásai

Az Altilix fő hatóanyagai között találhatók többek között koffeinvegyületek (cinarin), flavonoidok (luteolin), tanninok, szerolok, poliacetilének, ásványi só és szerves savak. Ásványi anyagai közül legfontosabbak a vas, a foszfor és a kalcium. Vitaminjaiból fontos megemlítenünk az A-, B1-, B2-, C-, K- és a PP- vitamint.

Az altilix magas koncentrációban tartalmaz még klorogénsavat, luteolin-7-glükozidot: ezeknek köszönhetően a kivonat ideális segítőtárs a szervezet méregtelenítési folyamatainak serkentésében. Az altilix jelentős mennyiségű cinarint tartalmaz, amely igazi csodaszer, ha a vért és a májat szeretnénk méregteleníteni. Széles körben bizonyítottak antioxidáns, máj-, és epetisztító, antimikrobiális és lipidcsökkentő hatásai. Az epe termelésének és kiválasztásának fokozásával az altilix jó szövetséges lehet a szervezet teljes koleszterinszintjének csökkentése érdekében, miközben a HMG-CoA reduktáz gátlásán keresztül mérsékli a koleszterin szintézist is.

Ezen kívül ez a kivonat pozitív hatással van a vércukorszintre: úgy tűnik, hogy különböző szinteken gátolja a lipidszintézist és lassítja a nem kívánt szterinvegyületek felhalmozódását.

Ennek következtében jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére, akadályozza az érelmeszesedéses plakkok lerakódását. Ez a hatás nagymértékben megakadályozza a vérrögök kialakulását, védőfaktor az infarktus és az agyvérzés ellen. A kivonat hatóanyagai serkentik a bélmozgásokat, ezért remek megoldás lehet a székrekedéssel szemben. Sőt!

Az Altilix előállításához szükséges articsóka leveleit alkotó bioaktív vegyületek általában nyugtató tulajdonságokkal bírnak, tüneti enyhítést nyújtanak az emésztőrendszeri betegségek ellen, és enyhítik a puffadás és hányinger tüneteit. Ez a vegyület serkenti az emésztést, rendszeressé teszi a széklet ürítését. Mivel enyhén lágyító hatásokkal bír, remek segítség lehet szorulás, aranyér vagy végbélrepedés esetén is. Az Altilix nemcsak az emésztést fokozza, hanem étvágygerjesztő hatással is bír, ezért nyugodtan alkalmazhatjuk a kóros étvágytalanság megszüntetésére is. Hatásos gyulladáscsökkentő, nem irritálja a bél nyálkahártyáját, ezért IBS esetén is ajánlott lehet a fogyasztása. Az Altilix közvetlenül járul hozzá az endogén antioxidáns válasz fokozásához, valamint az AMPK-n keresztüli mitokondriális biogenezishez, és a zsírsavak PPAR-a-val történő oxidációjához, ami hozzájárul az anyagcsere-válasz felgyorsulásához. Ez utóbbi jelentősen segíthet a fogyási folyamatban, hiszen hozzájárul a testsúly szabályozásához, a felhalmozódott toxinok eltávolításához, és fokozza a zsírsavak oxidációját.

Az Altilix nagy mennyiségben tartalmaz inulint. Ez a vízben oldódó rost jelentősen hozzájárul a bélflórában található jótékony bifidusz baktérium kolóniáinak egészséges növekedéséhez, szaporodásához. A bélflóra probiotikus baktériumai támogatják az immunrendszer működését, így az Altilix antioxidáns hatása mellett így is javítja a szervezet ellenállóképességét. További eredménye a bélflóra helyreállításának, hogy javult az emésztés, hiszen ezek az inulint feldolgozó mikroorganizmusok emésztőenzimeket is termelnek. Valamint részt vállalnak a K- és különböző B-vitaminok előállításában. És ez még nem minden: az Altilix inulintartalma révén jó szolgálatot tehet székrekedés, illetve reflux esetén.

A vegyület rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a prosztatarák, a végbél tumor, az emlőrák és a leukémia megelőzéséhez, kezeléséhez. Képes csökkenteni a gyulladás szintjét azáltal, hogy növeli a gyulladásgátló molekulák szérumszintjét.

Mit mond a tudomány?

Egy olasz tanulmány kimutatta, hogy az articsóka polifenoljai a hagyományos kemoterápiával kombinálva hatékonyabbá teszik a rákos sejtek növekedésének gátlását. A polifenolikus articsóka-kivonatok programozott sejthalált idéznek elő a rákos sejtekben.

A Nutrients szaklapban megjelent kutatás szerint az Altilix előnyös lehet a máj és a kardiometabolikus elváltozások kezelésében metabolikus-szindrómában szenvedő betegeknél MetS alanyokban. Ez derült ki abból a száz fős vizsgálatból, amelyben hat hónapon át adták az alanyoknak az Altilix kiegészítőt, miközben folyamatosan ellenőrizték a májmarkerek változását, valamint a kardiovaszkuláris paramétereket.

Felhasználása

 • Méregtelenítés
 • Immunerősítés
 • Emésztési zavarok
 • Székrekedés
 • Puffadás
 • Reflux
 • Étvágytalanság
 • Kóros székrekedés
 • IBS
 • Fogyókúra
 • Diszbiózis (bélflóra egyensúlyvesztése)
 • Étkezési zavarok
 • Szív-, és érrendszeri problémák
 • Tumorok megelőzése és kezelése
 • Gyulladások
 • Lúgosítás
 • Magas koleszterin szint
 • Magas vérzsír szint

Hivatkozások

Ben Salem M, Affes H, Ksouda K, et al. Pharmacological studies on artichoke leaf extract and their health benefits. Plant foods Hum Nutr . 2015

Antioxidant and apoptotic properties of polyphenolic extracts from edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and human hepatoma cells. Miccadei S, Di Venere D, Cardinali A, Romano F, Durazzo A, Foddai MS, Fraioli R, Mobarhan S, Maiani G.
Nutr Cancer. 2008; 60 (2): 276-83. doi: 10.1080 / 01635580801891583.

Artichoke polyphenols sensitize human breast cancer cells to chemotherapy drugs through ROS-mediated downregulation of flap 1 endonuclease.
Mileo AM, Di Venere D, Mardente S, Miccadei S. Oxid Med Cell Longev. January 6, 2020; 2020: 7965435. doi: 10.1155 / 2020/7965435. eCollection 2020.

Polyphenols: Immunomodulatory and therapeutic implications in colorectal cancer. Mileo AM, Nisticò P, Miccadei S. Anterior immunol. 11 April 2019; 10: 729. doi: 10.3389 / fimmu.2019.00729. eCollection 2019.

altilix

Altilix

Név:

Altilix

Latin név:

Altilix