Cikória

Ki ne hallott volna már a cikóriakávéról, amit elsősorban a gyerekeknek adnak. De a cikória egyébként is egy széleskörben elterjedt gyógynövény, amit jótékony hatásai mellett íze miatt is szívesen fogyasztanak, levele a saláták kedvelt összetevője. Európából származik, itt kezdték először kifejezetten étkezési célokra termeszteni, valójában a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata. Mára Amerikában is meghonosodott. Szinte az egész növény előnyös az egészség szempontjából, a már említett kávét porított gyökeréből főzik, míg levelét a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Mivel sok benne az inulin, porrá őrölt gyökérkivonata remek édesítőszer.

Jól használható emésztési és gyomorproblémákra, az ízületi fájdalmak, gyulladások csökkentésére. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, kedvezően alakítja a vércukorszintet, inulintartalma révén kiváló bélflóra helyreállító és hatékony számos baktérium ellen. Rengeteg K- és A-vitamint tartalmaz, előbbiből 100 gramm a napi ajánlott bevitel 114 százalékát, utóbbiból közel négyszeresét. Gazdag még folátban és C-vitaminban. És ez még nem minden, hiszen ez a nagyszerű növény a vesekövek elleni harc egyik legjobb szövetségese, ahogyan nyugtató és testsúlybeállító hatásairól sem szabad elfeledkezni.

Gyógyhatásai

Természetesen a cikória gyógyhatásait is a benne lévő jótékony anyagok minősége, aránya és mennyisége, valamint egymásra gyakorolt hatásaik határozzák meg. Ez a sokoldalú növény ebből a szempontból is jó helyzetben van, hiszen bővelkedik vitaminokban, cinkben, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban.
Előszőr mégis rosttartalmáról ejtünk szót, mert ez az, ami miatt a cikória gyors népszerűségre tett szert. Az inulinra fókuszálunk, ami egy prebiotikus rost, azaz a bélflórát felépítő jótékony baktériumok tápláléka. Ráadásul ugyanez elmondható egy másik, az inulinban fellelhető rostról, az oligofruktózról is. Ha tehát cikóriát fogyasztunk, ezzel támogatjuk a jótékony probiotikus baktériumok szaporodását, és ezen keresztül javul az emésztésünk, erősödik az immunrendszerünk. A bélflóra baktériumai ugyanis mások mellett emésztőenzimeket termelnek (ezen kívül antioxidáns B7-, B12- és K-vitamint, a nyálkahártyát óvó vajsavat), így javítva az anyagcserét, az immunsejtek 70-80 százaléka pedig a bélflórának is nagyrészt otthont adó vastagbélben található. És még valami: amellett, hogy tápanyaga a jótékony baktériumoknak, a cikória a patogén baktériumokkal szemben is bevethető.

Tehát ez a két legfontosabb erénye a cikóriának, ám korántsem az összes jótékony tulajdonsága. Szintén a savasságot csökkentő inulinra vezethető vissza reflux és gyomorégés ellenes hatása, illetve koleszterinszabályozó képessége. A benne lévő inulin javítja a szénhidrátokat cukorrá alakító jótékony baktériumok szaporodását, valamint az inzulinérzékenység növelésével segíti a cukor felszívódását. Utóbbi tulajdonságához cikori- és a klorogénsav-tartalma is hozzájárul. Hatékony vércukorszint csökkentő, ezt a tulajdonságát különösen a cukorbetegségben szenvedőknél fejti ki.

Mérsékli az LDL-koleszterin szintjét, így segít megelőzni, megszüntetni a magas vérnyomást és az érelmeszesedést. Összességében elmondható, hogy a cikória támogatja a szív- és érrendszer egészségét, növeli az esélyét annak, hogy elkerüljük például a szívrohamot vagy az agyvérzést.

Szóltunk már a bélflóra helyreállítása kapcsán az immunerősítő képességéről. Nos, ezt a tulajdonságát fokozzák a cikóriában lévő növényi fenolok, amelyek nemcsak antitrombotikus és antiaritmiás tulajdonságúak, hanem nagyszerű antioxidánsok is egyben. Polifenoljai és fitokemikáliá továbbá a felesleges szabad gyökök semlegesítésében is jeleskednek.

Folytatva a sort, részben az immunerősítéshez kapcsolhatjuk a cikória rákellenes potenciálját. Kifejezetten hasznos lehet az emlőrák és a vastagbélrák alternatív kezelésében.
Hasonlóan az emésztési problémákhoz, a gyulladásos fájdalmak leküzdésére is régóta használják. Különösen jól működik azoknál, akik ízületi gyulladással küzdenek, de más gyulladások és izomfájdalom csökkentésére is kiváló.
Szinte adja magát, hogyha sok benne a rost, akkor valamilyen formában a fogyást is támogatja. Nos, ez pontosan így van, hiszen mind az inulin, mind a cikóriában szintén nagyobb mennyiségben megtalálható oligofruktóz támogatják a diétákat, mivel jóllakottságérzést váltanak ki. Sőt, az oligofruktóz az éhségérzetet szabályozó ghrelin hormon szintjét is csökkenti.

És, már megint az inulin! Ez a nagyszerű rost valósággal megmozgatja a beleket, fokozza a bélperisztaltikát, ez pedig felgyorsítja a széklet távozását, ami csökkenti a székrekedés esélyét. Ismert vizelethajtó is, és nemcsak a felesleges folyadékot, hanem a májban és vesében elraktározódott mérgeket is kihajtja a szervezetből.
Végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban meg kell említeni nyugtató hatását. Stressz, szorongás, álmatlanság esetén segíthet, miközben a szellemi frissesség fenntartását ugyanígy támogatja. Bár a cikória fogyasztása általában biztonságos, terhesség és szoptatás idején, valamint epekövesség esetén nem ajánlott. Okozhat allergiás reakciókat leginkább azoknál, akik a parlagfűre vagy a körömvirágra érzékenyek.

Mit mond a tudomány?

Egy iráni kutatás arra kereste a választ, hogy az inulin kiegészítésnek, milyen hatása van a várcukorszint szabályozására és az antioxidáns státuszra 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél. A véletlenszerű, hármas-vak kontrollos vizsgálatban 49 nő vett részt. Két csoportot alakítottak, az egyikben 2 hónapig 10 g / nap inulint, a másikban maltodextrint adtak a jelentkezőknek. Az eredmények azt mutatták, hogy az inulin csoportban jelentősen csökkent az éhomi plazma glükóz (8,47%), a glikozilezett hemoglobin (10,43%) és a malondialdehid (37,21%) szint, illetve jelentősen megnőtt az antioxidáns kapacitás (18,82%) és a szuperoxid-diszmutáz aktivitás (4,36%) a maltodextrin csoporthoz képest. Úgy tűnik tehát, hogy az inulinpótlás javíthatja a glikémiás és antioxidáns indexet, és csökkentheti a malondialdehid szintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél.
Kedvezően befolyásolja a cikóriából kivont inulin a középkorú és idősebb felnőttek (40–75 év) széklet gyakoriságát – állítják két randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos crossover vizsgálat alapján a Newcastle Egyetem kutatói. Az A próbát Amszterdamban, a B próbát Newcastle-ben folytatták. Mindkét vizsgálat 5 hétig tartott ezalatt napi 10 g inulint vagy placebót kaptak az önkéntesek, majd 2 hét szünet után váltottak a placebo és az inulin között. 16 alacsony székletfrekvenciájú alanynál az inulin jelentős hatását mutatta, hogy a széklet gyakorisága hetente 4,1-ről 5,0-ra növekedett, míg másodlagos eredményként a széklet konzisztenciája szignifikánsan lágyabb volt valamennyi alanynál. A tudósok következtetése szerint napi 10 g natív cikória inulin növelheti a széklet gyakoriságát alacsony széklet gyakorisággal rendelkező egyéneknél.

Felhasználása

 • Cukorbetegség
 • Emésztőrendszeri problémák
 • Vastagbélrák prevenció
 • Emlőrák kezelése
 • Bakteriális fertőzések
 • Gyulladások
 • Székrekedés
 • Vízhajtás
 • Fogyókúra
 • Immunerősítés
 • Érrendszeri betegségek
 • Természetes cukorpótló
 • Bélflóra helyreállítás
 • Méregtelenítés

Hivatkozások

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2404/2

https://dl.sciencesocieties.org/publications/cs/abstracts/43/5/1797

https://www.performancehealthcenter.com/the-connection-between-nutrition-mental-health-episode-2-anxiety/

http://jn.nutrition.org/content/129/7/1488S.short

http://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-156

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2005.117/full

http://idosi.org/abr/1%281-2%29/2.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638225/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X19303686

cikória

Cikória

Név:

Cikória

Latin név:

Cichorium intybus var. Foliosum