Rózsagyökér

A Rhodiola rosea a Crassulaceae családba tartozó gyógynövény. Körülbelül 35 centiméteres cserje, amely jól alkalmazkodik a magasan fekvő területekhez. A Rhodiola rosea levelei vastagok és húsosak, virágainak színe a sárgától a narancsig terjed. Minket azonban nem a föld feletti, hanem az az alatti része, azaz a gyökere érdekel, amit a köznyelv egyszerűen rózsagyökér néven ismer. Hogy miért? Mert ebben összpontosul a növény egészségvédő hatóanyagainak jelentős része.

A Rhodiola rosea gyökér terápiás alkalmazása már az ókorban ismert volt. Elsősorban a görögök használták, Dioscorides „De materia medica” című orvosi értekezésében is szerepel. De nemcsak a mediterrán régióban sorolták a gyógyító növények közé.
Észak-Európa és Észak-Ázsia hideg területein a spontán növekvő rhodiolia gyökerét évszázadokon keresztül fogyasztották tea vagy más infúzió formájában. Az orosz, a skandináv és a német népi gyógyászatában kiemelt helyet kapott, mert úgy gondolták, hogy képes növelni a fizikai kitartást a hosszú telek folyamán, valamint segít alkalmazkodni a nagy magasságokhoz. Használták még a megfázás, a fáradtság, a depresszió és az impotencia kezelésére. Nemrég derült fény arra, hogy Mongóliában a korabeli orvosok Rhodiola rosea gyökérkivonatot írtak fel a tuberkulózis és a rák kezelésére.

Gyógyhatásai

A rózsagyökér hatóanyagai között megtalálhatóak a glikozidok – beleértve a rosavint és a szalidrosidot -, a szerves savak – például koffein, gallikus- és klorogénsav -, a tanninok – katechinek és proantocianidinek -, a flavonoidok és a polifenolok.
Egyik legfontosabb vegyülete a szalidrosalid. Bevitele serkenti a szerotonin, az adrenalin és a dopamin termelését, javítja a hangulatot. Ezért számít a rózsagyökér az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszánsnak. És ebből adódik, hogy a Rhodiola rosea gyökere nagyszerűen oldja a stresszt, valamint gyorsítja a felépülést a fizikai és szellemi kimerültségből. Kiváló segítség lehet a fizikailag, lelkileg fárasztó, megterhelő életszakaszok után/alatt, amelyek szintén fokozott idegi feszültséget okoznak.
A rózsagyökér mindenekelőtt a szimpatikus rendszer szintjén hat a szorongás és a depresszió ellen azáltal, hogy növeli (akár 30 százalékkal) a szerotonin mennyiségét, a „jólét érzéséért” felelős neurotranszmitter vérszintjét, és ellensúlyozza a mentálisan káros hatásokat. Fokozza továbbá a kortizol termelődését, amelyet szorongás és stressz esetén a mellékvesék termelnek.

A rózsagyökér intellektuális szinten tonizáló hatású, mivel a dopaminra és a noradrenalinra kifejtett hatásának köszönhetően, javítja a memóriát és a koncentrációt. Ezzel párhuzamosan, ahogyan már említettük, csökkenti a mentális fáradtságot és jelentősen megemeli figyelmünk küszöbértékét. Emellett, általánosságban is javítja az agyműködést. Rendszeres fogyasztásával akár a mentális degeneratív betegségek kialakulását is megelőzhetjük, de legalább a kockázatukat mérsékelhetjük. Jó hasznunkra lehet az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy epilepszia eseténén.
Ezen kívül az intellektuális képességeket azáltal is fokozza, hogy mellékhatások nélkül pozitívan hat az anyagcsere-funkciókra (szív, máj és izmok).
Az anyagcsere gyorsítása miatt a rózsagyökér bevitele túlsúly esetén kifejezetten ajánlott. Kontrollálja és csillapítja a stresszhez vagy szorongáshoz kapcsolódó érzelmi problémák miatti ideges éhséget és kényszeres vágyat a szénhidrátok iránt. A dopamin mennyiségének növelésével újra aktiválja az „agykapcsolót”, amely a testnek és az elmének a jóllakottság jelét küldi. És ami kiemelkedően fontos: nem okoz függőséget!
A rózsagyökér jó orvosság álmatlanság ellen, ugyanis lerövidíti az elalvási időt, és javítja az alvás minőségét. Ennek oka, hogy oldja a stresszt, megszabadít a fizikai és szellemi fáradtságtól. A megfelelő alvás egyik akadálya a felfokozott lelki állapot és az izmok ellazulásnak hiánya: a rózsagyökér nemcsak agyunkra hat, hanem szerepet játszik az izomlazításban is.

Pihentet, ellazít, megnyugtat, javítja a memóriát és jobb kedvre derít, de korántsem csupán a szellemre hat. Fokozza a fehérvérsejtek aktivitását és erősíti a szervezet védekezőképességét mind a vírusfertőzések ellen, mind a bakteriális- és a gombás fertőzések esetén. A benne található flavonoidok antioxidáns aktivitása rendkívül erős: képesek elpusztítani a sejtek fokozott öregedésért, az érrendszeri betegségek és a rák kialakulásárét is felelőssé tehető szabad gyököket. Daganatellenes és DNS helyreállító hatását a megelőzés terén, valamint adjuvánsként a rákellenes terápiákban használhatjuk ki.

Mit mond a tudomány?

Egy koreai tanulmány öt különböző típusú flavonoidot talált a Rhodiola Rosea gyökerében, amelyek hatását összehasonlították más kereskedelemben kapható hatóanyagokkal. Megállapították, hogy a növényből kivont kaempferol különösen erős gátló aktivitással rendelkezik legalább két típusú influenza vírus, a H1N1 és az N9N2 ellen.

Felhasználása

 • Immunerősítés
 • Degeneratív betegségek
 • Alzheimer-kór
 • Epilepszia
 • Stressz oldása
 • Túlsúly
 • Pszichológiai zavarok
 • Alvászavarok
 • Nyugtalanság
 • Hiperaktivitás
 • Immunerősítés
 • Szív- és érrendszeri problémák
 • Lúgosítás
 • Gombás megbetegedések megelőzése
 • Gombás megbetegedések kezelése
 • Vírusos megbetegedések megelőzése
 • Vírusos megbetegedések kezelése
 • Sejtregenerálás
 • Allergiák
 • Anyagcsere problémák
 • Anorexia

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19729316/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.01415/full

Rhodiola rosea L. Improves Learning and Memory Function: Preclinical Evidence and Possible Mechanisms

Tongde Hospital of Zhejiang province, Hangzhou, China

Department of Neurology, The Second Affiliated Hospital and Yuying Children’s Hospital of Wenzhou Medical University, Wenzhou, China

School of Chinese Medicine, Hong Kong Baptist University, Hong Kong, China

Department of Neurology, Affiliated Hospital of Southwest Medical University, Luzhou, China

Effects of a Rhodiola rosea extract on mental resource allocation and attention: An event‐related potential dual task study

Tina Koop , Angelika Dienel , Marcus Heldmann, Thomas F. Münte

First published: 27 June 2020

Effects of Rhodiola rosea supplementation on mental performance, physical capacity and biomarkers of oxidative stress in healthy men

Author links open overlay panel Ewa Jówko Jerzy Sadowski Barbara Długołęcka, Dariusz Gierczuk Benedykt Opaszowsk, Igor Cieśliński

Department of Physiology and Biochemistry, Faculty of Physical Education and Sports in Biala Podlaska, University of Physical Education Józef Piłsudski in Warsaw, Biala Podlaska 21-500, Poland

Faculty of Physical Education and Sports in Biala Podlaska, Józef Piłsudski University of Physical Education in Warsaw, Biala Podlaska 21-500, Poland

Department of Endocrinology, Warsaw Sports Institute, Warsaw 01-982, Poland

The rhodiola revolution – Transform your health with the herbal breakthrough of the 21st century . Richard P. Brown, Patricia L. Gerbarg (2004, Ed. Rodale).

A randomized trial of two different doses of a SHR-5 rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental work. Shevtsov V.A. et al. Phytomedicine, 2003, 10, 95-105.

rózsagyökér

Rózsagyökér

Név:

Rózsagyökér

Latin név:

Rhodiola rosea