Kombucha

Kínában a hallhatatlanság italaként tartják számon a kombucha gombatársulásból –a kombucha teagomba háromféle élesztőgomba és baktériumok közössége– készülő teát, ami valóban igazi életelixír: az egyik leghatékonyabb immunerősítő, méregtelenítő és bélflóra helyreállító, lassítja az öregedést, segít megelőzni a rákot és az ízületi megbetegedéseket. Nagy mennyiségben termel enzimeket, B-vitaminokat és C-vitamint, antibakteriális hatásának köszönhetően elpusztítja a káros baktériumokat. Nem véletlen, hogy Kirgíziában, ahol nagyon magas a száz évnél idősebbek aránya, a lakosság jelentős része naponta legalább 3 dl. kombucha teát iszik.

Gyógyhatásai

A kombucha, vagy más néven mandzsúriai gombából készített teát Kínában évezredek óta használják a gabonák és zöldségek erjesztésére annak érdekében, hogy az ételeket tápanyagokban gazdagabbá, egészségesebbé tegyék. Rendkívül hatékony méregtelenítő, a kombucha teában található laurinsav és glükoronsav megtisztítja a májat a toxinoktól, valamint megköti a nehézfémeket. Fokozza a zsírszövetek lebontását, és helyreállítja az anyagcserét, ezért nagyszerű kiegészítője a fogyókúrás diétáknak. A kombucha tea egészségvédő tulajdonságai közül az egyik legfontosabb bélflóra regeneráló hatása: ha ugyanis felborul a bélflóra egyensúlya, emésztési zavarok lépnek fel, valamint gyengül a szervezet ellenálló képessége. Utóbbi oka, hogy az immunrendszer mintegy 80 százaléka a vastagbélhez kapcsolódik, ezért működését alapvetően meghatározza a bélflóra állapota. Antioxidáns vitaminjai az immunrendszer erősítése mellett megszüntetik a magas vérnyomást, és az érfalakat is óvják, ezáltal hozzájárulnak a keringési megbetegedések kivédéséhez. Mivel a kombucha tea csökkenti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, az érelmeszesedés megakadályozására is alkalmazható. Ajánlott légúti panaszok, asztma, vastagbélgyulladás és prosztatagyulladás esetén. Remek fiatalító, hiszen akadályozza a Q-10 koenzim mennyiségének természetes csökkenését, egyúttal nyugodt alvást biztosít és kisimítja a ráncokat. A kombucha tea helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, megelőzi a vese- és hólyagkövek kialakulását, kezeli az ekcémát, a napégést, a potenciazavarokat és a szürke hályogot, fokozz a hajnövekedést, javítja a közérzetet. Rák ellen is sikerrel alkalmazható, a kombucha tea akadályozza a rákos sejtek szaporodását, valamint semlegesíti a daganatok kialakulásában, a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, illetve az öregedésben is szerepet kapó szabad gyököket.

Mit mond a tudomány?

A kombucha tea oxidatív stressz ellenes hatására, és májvédő képességére találtak bizonyítékot az indiai Jadavpur University kutatói. Mint a Pathophysiology orvosi szaklapban közölt tanulmányból kiderül, a kombucha teának köszönhetően jelentősen javul a májsejtek ellenálló képessége a méreganyagokkal és a szabad gyökökkel szemben.

Felhasználása

 • Méregtelenítés
 • Immunerősítő
 • Rákmegelőzés
 • Lúgosítás
 • Bőrproblémák (ekcéma, ráncosodás)
 • Napégés
 • Hajvesztés
 • Bakteriális fertőzések
 • Keringési betegségek
 • Májbetegségek
 • Bélflóra helyreállítása

Hivatkozások

Dufresne, C., and E. Farnworth. (2000). Tea, Kombucha, and health: a review. Food Research International; 33: 409-421.

Santos, R.J. Jr., S. A. Rodrigues., L.X. Filho and A. S. Lima. (2009). Antimicrobial Activity of Broth Fermented with Kombucha Colonies. J. Microbiol. Biochem. Technol; 1: 72-78.

Bhattacharya S, Gachhui R, Sil PC. Hepatoprotective properties of kombucha tea against TBHP-induced oxidative stress via suppression of mitochondria dependent apoptosis. Pathophysiology. 2011 Jun;18(3):221-34.

Dragana D. Četojević-Simin, Aleksandra S. Velićanski, Dragoljub D. Cvetković, Siniša L. Markov, Jasminka Ž. Mrđanović, Višnja V. BogdanovićSlavica V. Šolajić. Bioactivity of Lemon Balm Kombucha. Food and Bioprocess Technology 2010.

G. Sreeramulu, Y. ZhuW. Knol. Characterization of Antimicrobial Activity in Kombucha Fermentation. Acta Biotechnologica 2001. 21 (1), 49-56.

kombucha

Kombucha

Név:

Kombucha

Latin név:

Medusomyces gisevii