Indiai egres

Az indiai egres (amla) már az ókorban nagy megbecsülésnek örvendett. Indiában szent fának tartják –a hagyományos egressel szemben fán terem−, és az Ayurvedikus iratokban is megemlítik. Számos legenda fűződik különleges gyógyhatásaihoz: állítólag egy öreg jövőmondó, Cyavana, miután indiai egresből készült italt fogyasztott, hirtelen megfiatalodott. A jövendőmondó nem csak külsőleg változott meg: az indiai egresnek hála, visszatért éles elméje, megjavult a memóriája, ellenállóvá vált a betegségekkel szemben, ereje teljében a szexuális élete is helyreállt. Az indiai egres minden része hasznosítható: egyaránt értékes a gyökere, a levelei, a virágai és a magvai is. Az Ayurveda szerint az indiai egres öt ízhatással rendelkezik: első ízlelésre savanyú, majd édesnek tűnik, később „összehúzza” az ízlelőbimbóinkat és kesernyéssé válik, utóíze pedig enyhén csípős. A legenda szerint ennek köszönheti széles spektrumú gyógyhatásait. Támogatja az anyagcserét, erősíti a májat, magas C-vitamin-tartalma révén erős antioxidáns: megköti a rákot, gyulladásokat és a bőr öregedését előidéző szabad gyököket, jó hatással van a mentális funkciókra. Kiváló méregtelenítő, javítja a látást, míg külsőleg alkalmazva az indiai egres megnyugtatja az allergia vagy hámsérülések miatt irritált bőrfelületet, valamint hozzájárul a bőr és a haj általános egészségéhez.

Gyógyhatásai

Gazdag B-vitaminokban, foszforban, kalciumban, vasban és karotinban, valamint nagyjából húszszor annyi C-vitamint tartalmaz −10 g friss gyümölcs 600-900 milligrammot−, mint egy jól érett narancs. Ennek is köszönhető, hogy az indiai egres (amla) erősíti az immunrendszert, hozzájárul a bőr kollagén termeléséhez, így hatására bőrünk üde és ránctalan marad. A C-vitamin elősegíti a fogíny, a fogak, a csontok és a vérerek megújulását, és gyorsítja a sebgyógyulást, megköti a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a sejtek öregedését előidéző káros szabad gyököket.

Antioxidáns hatásához a C-vitamin mellett flavonoidjai is hozzájárulnak: ezek a hatóanyagok szintén gátolják a sejtöregedést, valamint a karotinhoz hasonlóan csökkentik a szürke hályog kialakulásának kockázatát. Az indiai egresben a karotin és a vitaminok kombinációja enyhíti a szem belső feszültségét és a rövidlátást, kezeli a makula degenerációt, míg a gyümölcs levéből készült szemcsepp rövid idő alatt meggyógyítják a legmakacsabb szemgyulladásokat. Az indiai egres fogyasztása szabályozza az LDL koleszterin- és a vércukor szintjét, ezáltal hozzájárul a cukorbetegség kezeléséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Gyulladáscsökkentő hatása révén az indiai egres az ízületi- és bélrendszeri gyulladásokkal, irritációkkal is felveszi a harcot, mérsékli az Irritábilis Bél Szindróma −IBS− tüneteit, gyorsítja az anyagcserét, ezzel hozzájárul a méregtelenítő folyamatok felgyorsításához.

Rendkívül gazdag rostokban, amelyek helyreállítják az emésztését, normalizálják a székletürítést, kezelik a székrekedés és a hasmenést, sőt a vastagbélrák elkerülésében is fontos szerepet játszanak.

Éhgyomorra fogyasztva kiváló étvágygerjesztő, közreműködésével hatékonyan vehetjük fel a harcot az anorexiával szemben. Az indiai egres levelei, a görögszéna magjaival kombinálva rövid időn belül megszüntetik az akut hasmenést, valamint csökkentik az aranyér okozta kellemetlen tüneteket. Külsőleg alkalmazva az indiai egres főzete fokozza a haj növekedését, segít megelőzni a kopaszodást, erősíti a hajhagymákat, valamint fényessé és puhává teszi a hajszálakat. Pakolásként használva enyhíti a különfél bőrirritációkat, mérsékli a gyulladásokkal –akne, pattanás, fekélyek− járó panaszokat.

Mivel ösztönzi a kalcium felszívódását, az indiai egres belülről is ápolja a hajat és a körmöket, valamint hozzájárul a csontok egészségéhez. Enyhe vízhajtó hatása révén segítségünkre lehet abban, hogy megszabaduljunk a szervezetünkben felgyülemlett folyadékoktól: ezáltal az indiai egres hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez, tisztítja a veséket és a húgyutakat, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Kiválóan alkalmazható a menstruációs görcsök megelőzésére, valamint erősíti a májfunkciókat.

Mit mond a tudomány?

Huszonnyolc napon keresztül nyers indiai egrest adtak 35-55 év közötti egészséges, valamint hiperkoleszterinémiás (magas koleszterinszint) férfiaknak a University of Delhi kutatói. A vizsgálat végén mindkét csoportban csökkent a résztvevők teljes szérum koleszterinszintje, azonban két héttel később a hiperkoleszterinémiás alanyoknál szinte teljesen visszaállt a kiindulási érték. A tanulmány a European journal of clinical nutrition szaklapban olvasható.

Felhasználása

 • Allergia
 • Aranyér
 • Bőrgyulladás
 • Cukorbetegség
 • Ekcéma
 • Fertőtlenítés
 • Fogyókúra
 • Hajápolás
 • Hasmenés
 • IBS
 • Immunerősítés
 • Ízületi gyulladások
 • Koleszterin szint problémák
 • Kopaszodás
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterinszint
 • Magas vércukorszint
 • Makula degeneráció
 • Méregtelenítés
 • Pattanások
 • Rövidlátás
 • Sebgyógyítás
 • Székrekedés
 • Szürke hályog
 • Vastagbélrák

Hivatkozások

Ghosal S, Triethi VK, and Chauhan S, Active xconstituents of Emblica officinalis: Part 1.-The chemistry and antioxidative effects of two new hydrolysable tannins, Emblicanin A and B, Indian Journal of Chemistry 1996; 35B: 941-948.

Yokozawa T., Kim H.Y., Kim H.J., Okubo T., Chu D.C., & Juneja L.R. (2007). Amla (Emblica officinalis Gaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process. British Journal of Nutrition, 97(6): 1187–1195. Retrieved February 13, 2013.

Koshy S.M., Bobby Z., Hariharan A.P. & Gopalakrishna S.M. (2012). Amla (Emblica officinalis) extract is effective in preventing high fructose diet-induced insulin resistance and atherogenic dyslipidemic profile in ovariectomized female albino rats. Menopause, 19(10): 1146–1155. Retrieved February 13, 2013.

Suja RS, Nair AM, Sujith S, Preethy J, Deepa AK. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice. Indian J Anim Res. 2009; 43:103–6.

Khandelwal S, Shukla LJ, Shanker R. Modulation of acute Cadmium toxicity by Emblica officinalis fruit in rat. Indian J Exp Biol. 2002;40:564–70.

E. A. Poltanov, A. N. Shikov, H. J. D. Dorman et al., „Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements” Phytotherapy Research, vol. 23, no. 9, pp. 1309–1315, 2009

indiai egres

Indiai egres

Név:

Indiai egres

Latin név:

Emblica officinalis