Grapefruit

A citrusok családjába tartozó grapefruit Európában nem számít a régóta fogyasztott gyümölcsök közé. Bár rendkívül egészséges, kesernyés, néha csípős íze miatt kevésbé népszerű. Barbadoson őshonos, feltételezhetően a narancs és az Indonéziából bevitt palmeo természetes kereszteződéséből jött létre. Neve arra utal, hogy a szőlőhöz hasonlóan fürtökben nő. Ma már többek között a karibi térségben, Floridában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában is termesztik, így egész évben frissen hozzáférhető. A grapefruitnak számos változata ismert, héja és húsa a sárgás színtől a narancssárgán és a rózsaszínen keresztül a vörös minden árnyalatában pompázhat. Rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint gazdag pektin-, kálium- és rostforrás, ennek köszönhetően a grapefruit kiváló antioxidáns, óvja a szívet és az érrendszert, segíti az emésztést, valamint a szervezet méregtelenítését.

Gyógyhatásai

Egy félbevágott rózsaszín húsú grapefruit (kb. 120 gramm) a napi C-vitamin szükséglet közel hatvan százalékát fedezi. A nagy mennyiségű antioxidáns C-vitamin megköti a káros szabad gyököket, erősíti az immunrendszert, gátolja a gyulladások, valamint a szív- és érrendszeri betegségek (többek között a stroke) kialakulását, lassítja a sejtek öregedését. Kiváló megfázás ellen, ahogyan az asztma, az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz tüneteinek enyhítésére is jól használható. Rózsaszín- és vörös húsú fajtája, hála a benne fellelhető likopinnek –a legerősebb antioxidáns karotionid–, fokozottan akadályozza a daganatok, elsősorban a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák kifejlődését. Valamennyi grapefruitban fellelhetők limonoidok, amelyek ösztönzik a májban a daganatellenes glutation-S-transzferáz (GST) méregtelenítő enzim képződését, támogatják az immunrendszert többek között a mell-, vastagbél-, gyomor- és bőrrák elleni harcban, valamint csökkenti a cigarettafüst okozta tüdőrák kockázatát. Szívvédő hatásához káliumtartalma, antioxidáns tulajdonságaihoz flavonoidjai is hozzájárulnak, míg a grapefruitban található növényi rostok elősegítik a helyes emésztést, a széklet alapos és rendszeres kiürülését, ösztönzik a bélrendszerben lerakódott salakanyagok kiürülését, ezáltal hozzájárulnak a szervezet természetes méregtelenítéséhez.
Szintén antioxidáns hatásának köszönhetően az Alzheimer-kór ellen is védelmet nyújt.

A grapefruit gazdag A- és B-vitaminokban, nyugtatja az irritált bélrendszert, közreműködik a fekélyek megelőzésében és kezelésében. Jelentősen csökkenti a vérben az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét –a vörös grapefruit ebben a tekintetben hatékonyabb a sárga húsúnál–, szabályozza az inzulinszintet, valamint méregteleníti a májat. Vízhajtó hatása révén serkenti a vesék és húgyhólyag működését, ezzel is segít megelőzni a vesekő kialakulását. A grapefruit magjai is értékesek: antibakteriális hatással rendelkeznek, valamint hatékony fertőzés-, és gyulladásgátlók. A grapefruitból kivont illóolaj párologtatóba, vagy fürdővízbe töltve csökkenti a depresszió tüneteit, megszünteti az alvászavarokat. Közvetlenül a bőrön alkalmazva fertőtleníti és nyugtatja a beteg –akné, pattanás− hámfelületet. Bergamottin tartalma természetes módon, mellékhatások nélkül mérsékli a különféle elvonási tüneteket –főleg a nehéz drogokét− gyorsítja a káros anyagok kiürülését. A gyümölcs leve, napi rendszerességgel fogyasztva, csökkenti a vércukorszintet, egy csészényi kávéba keverve, kiváló fájdalomcsökkentő, főleg a fejfájás és a migrén ellen hatásos.

Mit mond a tudomány?

A táplálkozással bevitt koleszterin közvetlenül összefüggésbe hozható a szívbetegség (koronaér betegség) kialakulásával. A University of Florida College of Medicine kutatói megvizsgálták, hogy befolyásolható a grapefruitban található pektin (rost) fogyasztásával a vér koleszterinszintje. Tizenhat héten keresztül grapefruit pektint, illetve placebót adtak 27, hypercholesterolemiában szenvedő betegnek. A Clinical Cardiology szaklapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy pektinnel kezelt páciensek esetében jelentősen csökkent a plazma koleszterin és az LDL (rossz) koleszterin szintje.

Felhasználása

 • Akné, pattanás
 • Alzheimer-kór
 • Baktériumos fertőzések
 • Cukorbetegség
 • Depresszió
 • Emésztési problémák
 • Fájdalomcsillapítás
 • Fejfájás
 • Fertőtlenítés
 • Fogyókúra
 • Immunerősítés
 • Magas LDL koleszterinszint
 • Méregtelenítés
 • Migrén
 • Rákmegelőzés
 • Vízhajtás
 • Alvászavarok

Hivatkozások

Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149

Cerda JJ, Robbins FL, Burgin CW, Baumgartner TG, Rice RW (September 1988). „The effects of grapefruit pectin on patients at risk for coronary heart disease without altering diet or lifestyle”. Clin Cardiol 11 (9): 589–94.

Sakamoto S, Sato K, Maitani T, Yamada T (1996). „[Analysis of components in natural food additive „grapefruit seed extract” by HPLC and LC/MS]”. Eisei Shikenjo Hokoku (in Japanese) (114): 38–42

Dahan A, Altman H. Food-drug interaction: grapefruit juice augments drug bioavailability–mechanism, extent and relevance. Eur J Clin Nutr. 2004 Jan;58(1):1-9. 2004. PMID:14679360

Dai Q, Borenstein AR, Wu Y, Jackson JC, Larson EB. Fruit and vegetable juices and Alzheimer’s disease: the Kame Project. Am J Med. 2006 Sep;119(9):751-9. 2006. PMID:16945610

Matos HR, Di Mascio P, Medeiros MH. Protective effect of lycopene on lipid peroxidation and oxidative DNA damage in cell culture. Arch Biochem Biophys 2000 Nov 1;383(1) 56-9. 2000.

Greenblatt, DJ; Patki, KC; von Moltke, LL; Shader, RI (2001). „Drug interactions with grapefruit juice: an update”. J Clin Psychopharmacol 21: 357–9.

Turner, Vanamala J, Leonardi T, Patil B, Murphy M, Wang N, Pike L, et al. Grapefruit and its isolated bioactive compounds act as colon cancer chemoprotectants in rats. The 228th ACS National Meeting, Philadelphia, PA, August 24, 2004. 2004.

Dreier JP, Endres M. Statin-associated rhabdomyolysis triggered by grapefruit consumption. Neurology. 2004 Feb 24;62(4):670. 2004. PMID:14981197

Greenblatt, DJ; von Moltke, LL; Harmatz, JS et al. (2003). „Time course of recovery of cytochrome P450 3A function after single doses of grapefruit juice„. Clin Pharmacol Ther 75: 121–9.

grapefruit

Grapefruit

Név:

Grapefruit

Latin név:

Citrus paradisi