Búzacsíra

A búzacsíra valódi egészségbomba, bővelkedik vitaminokban, fehérjékben, antioxidánsokban, rostokban, ásványi anyagokban. Kiváló immunerősítő, lassítja az öregedést, elősegíti a fogantatást, csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert, valamint javítja az emésztést. Magas a kalóriatartalma, a benne található glutén miatt lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Kifejezetten ajánlott terhesség alatt, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz folsavat.

Gyógyhatásai

Kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, ami hozzájárul ahhoz, hogy a búzacsíra fogyasztása enyhíti a gyulladásokat, csökkenti a vérben a káros LDL koleszterin szintjét, valamint növeli a jótékony LDL koleszterin mennyiségét. Ennek is köszönhető, hogy a búzacsíra óvja az artériák és a vénák épségét, normalizálja a vérkeringést. A benne található B-vitaminok segítik az elfogyasztott tápanyagok energiává alakulását, a niacin, a tiamin és a folsav a szív, illetve az érrendszer egészségét is védi, a folsav szerepet kap a cukorbetegség és a magzati rendellenességek megelőzésében. A búzacsíra oldja az izomgörcsöket, ellensúlyozza a stresszt, magas klorofill- és vastartalma révén növeli a vérben az oxigén mennyiségét. Bővelkedik izombarát fehérjékben, csonterősítő foszforban és kalciumban, sebgyógyulást gyorsító cinkben, és különösen a vérnyomást beállító káliumban. A búzacsíra gazdag E-vitaminban, erősíti az immunrendszert, serkenti a szaporítószervek hormonháztartásának működését, nyugtatja az idegrendszert, javítja a memóriát. Rendkívül magas vastartalma a vérszegénység megelőzésében kap szerepet. Mivel a búzacsíra fokozza az anyagcserét, helyreállítja a májfunkciókat, valamint gyorsítja a toxinok kiürülését, ezáltal hatékonyan támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Ezt segíti magas rosttartalma is, a rostok ugyanis a koleszterinszint szabályozásán kívül, fokozzák a bélmozgást és megszüntetik a székrekedést. A búzacsíra ezen kívül antibakteriális hatású, antioxidánsai -köztük a szelén- akadályozzák a rákos sejtek szaporodását, megkötik a szabad gyököket, lassítják az öregedést. Prosztata- és emlőrákban szenvedők azonban tartózkodjanak a fogyasztásától. Forrázata hatékony hurutoldóként működik.

Mit mond a tudomány?

A St. Louis-i Washington University szakemberei kimutatták, hogy a búzacsíra gazdag fitoszterolokban. Mint az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányukban olvasható, az endogén fitoszteroloknak köszönhetően a búzacsíra akár 43 százalékkal csökkentheti a koleszterin felszívódását, az alacsonyabb koleszterinszint hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, köztük az érelmeszesedés, valamint a szívinfarktus megelőzéséhez.

Felhasználása

 • Keringési betegségek
 • Székrekedés
 • Rákmegelőzés
 • Memóriazavarok
 • Sebgyógyítás
 • Rákkezelés
 • Vérszegénység
 • Cukorbetegség
 • Gyulladáscsökkentés
 • Méregtelenítés
 • Rostpótlás

Hivatkozások

Jensen MK, Koh-Banerjee P, Hu FB, Franz M, Sampson L, Gronbaek M, Rimm EB. Intakes of whole grains, bran, and germ and the risk of coronary heart disease in men. Am J Clin Nutr 2004 Dec;80(6):1492-9. 2004. PMID:15585760.

Ramadan, M.F., Showky, H.S. and Sulieman, A.M. (2008) Comparison between the Effect of γ-Irradiation and Roasting on the Profile and Antioxidant Activity of Wheat Germ Lipids. Grasas y Aceites, 59, 166-173.

Jamieson, S.G. and Baughman, F.W. (1992) Wheat Germ Oil. Oil and Soap.

Yu, L., Haley, S., Perret, J., Harris, M., Wilson, J. and Qian, M. (2002) Free Radical Scavenging Properties of Wheat Extracts. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50, 1619-1624.

búzacsíra

Búzacsíra

Név:

Búzacsíra

Latin név:

Triticuma aestivum