Tökmag

A tökmag kedvelt csemege, önmagában, vagy ételekbe keverve a világ szinte minden országában fogyasztják. Az aztékok ételként és orvosságként egyaránt nagyra tartották, Laoszban a zöldségek királynőjének tekintették, a buddhista szerzetesek szerint a tökmag fogyasztásával elérhető a halhatatlanság. Bár csodát nem képes tenni, azonban hatóanyagai révén valóban óvja szervezetünket a különféle megbetegedésekkel szemben. Az egyik legfontosabb cinkforrás, különösen hatékony prosztatavédő szer, míg a tökmagban nagy mennyiségben fellelhető triptofán segít megszüntetni a depressziót és az alvászavarokat. Szerteágazó jótékony tulajdonságainak többségét pirítva, ételekbe keverve, vagy akár olaj formájában is megtartja.

Gyógyhatásai

A tökmag nagyobb mennyiségben tartalmaz E-, C-, K- és B-vitaminokat, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt és vasat. Egy marék tökmag fedezi a napi fehérjeszükséglet hatodát, valamint hántolatlan formában az ajánlott rostbevitel mintegy negyedét, miközben a kalóriatartalma alacsony. Élettani szempontból fontos összetevője a triptofán aminosav –a szervezet nem képes előállítani–, ami a szerotonin hormon perkurzora, valamint közreműködik a melatonin termelésében, így befolyásolja a stresszválaszt és általában a hangulatunkat: hozzájárul a depresszió, a pánikbetegség és az álmatlanság megszüntetéséhez, hatására boldogabbnak érezzük magunkat, ráadásul a vérnyomásunk is normalizálódik. Szintén gazdag magnéziumban, ami erősíti idegnyugtató hatását, valamint a szívműködést is javítja. A tökmagban fellelhető, könnyen emészthető fehérjék stabilizálják a vércukorszintet, ami a cukorbetegség, valamint szövődményeinek megelőzése és kezelése mellett hozzásegíthet a fogyókúrák eredményességéhez. A súlyvesztést növényi rostjai is támogatják, hiszen szabályozzák a bélműködést, illetve a bélmozgásokat. Jó szolgálatot tesznek a méregtelenítésben is, megtisztítják a vastagbelet a toxinoktól és a káros lerakódásoktól. A tökmag rendszeres fogyasztása lúgosítja a szervezetet, megszünteti az elsavasodást, helyreállítja a normális pH-értéket. Kiváló féreghajtó, valamint elsősorban magas cinktartalmának következtében az egyik legjobb természetes prosztatavédő: a férfiak szervezetében bizonyos kor után folyamatosan csökken a cink mennyisége, ami prosztata jóindulatú megnagyobbodáshoz, majd ennek következményeként impotenciához és végül prosztatarákhoz vezethet. Ezt a cinkhiányt jelentős részben pótolhatja a tökmag –egy marék a napi szükséglet 20 százalékát fedezi–, így hozzájárul a prosztata tömegének csökkenéséhez, valamint a daganat kialakulásának megelőzéséhez. A prosztata megnagyobbodás megelőzéséhez a tökmagban fellelhető fitoszterolok és ligánok is hozzájárulnak. Figyelem: a tökmagban a legtöbb cink a mag és a héj közötti vékony, filmszerű rétegben található!

A cink a spermiumok számát és nemzőképességét is fokozza, valamint gátolja a dihidro-tesztoszteron (DHT) termelődését és ezáltal a kopaszodást, míg a tökmag miozin nevű aminosava az izmok összehúzódásának ösztönzésével növeli a libidót.

Ezen kívül, megelőzi a fogyókúrák során gyakran előforduló hirtelen vércukorszint esést, ehhez elegendő napközben csipegetni belőle. Erős gyulladásgátló, megszünteti a bőrduzzanatokat is, ráadásul nincsen semmilyen mellékhatása. Hozzájárul az LDL (rossz) koleszterin mennyiségének csökkentéséhez, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint kezeléséhez.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag tökmag fogyasztása feltölt energiával, normalizálja a vérnyomást, akadályozza a káros –a rák kialakulásával is összefüggésbe hozható¬– oxidációs folyamatokat, valamint a gyulladások, beleértve az ízületi gyulladásokat, és a szívbetegségek kialakulását. Gazdag antioxidáns összetevőkben, a cink és a mangán mellett többek között ferulinsavat, kávésavat, kumarinsavat, ligánokat, vanillinsavat, valamint az E-vitamin több formáját, alfa-, delta- és gamma-tokoferolt, illetve a különösen jól hasznosuló alfa-tocomonoenolt és gamma-tocomonoenolt. A ligánok és a tökmag fehérjéi erős antimikrobiális, elsősorban vírus- és gombaellenes hatásúak.

Mit mond a tudomány?

A University of the West Indies kutatói megvizsgálták, milyen hatással lehet a tökmagolaj a tesztoszteron által kiváltott prosztata jóindulatú megnagyobbodására. A Journal Medicinal Food folyóiratban közzétett tanulmányukból kiderül, hogy a tökmagolaj képes gátolni a prosztata jóindulatú növekedését.

Felhasználása

 • Alvászavarok
 • Cukorbetegség
 • Depresszió
 • Féreghajtás
 • Fogyókúra, túlsúly
 • Gombafertőzések
 • Gyulladáscsökkentés
 • Hajvesztés
 • Koleszterinszint beállítása
 • Magas vérnyomás
 • Merevedési zavarok
 • Nemzőképtelenség
 • Prosztataproblémák
 • Sav-bázis egyensúly helyreállítása
 • Szorongás
 • Vércukorszint szabályozása
 • Vírusfertőzések

Hivatkozások

Applequist WL, Avula B, Schaneberg BT et el. Comparative fatty acid content of seeds of four Cucurbita species grown in a common (shared) garden. Journal of Food Composition and Analysis, September—November 2006.

Al-Khalifa, A.S. Physicochemical characteristics, fatty acid composition, and lipoxygenase activity of crude pumpkin and melon seed oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1996;44:964–966.

Glew RH, Glew RS, Chuang LT et al. Amino acid, mineral and fatty acid content of pumpkin seeds (Cucurbita spp) and Cyperus esculentus nuts in the Republic of Niger. Plant Foods Hum Nutr. 2006 Jun;61(2):51-6.

Barbara, S., Murkovic, M. Changes in chemical composition of pumpkin seeds during the roasting process for production of pumpkin seed oil (Part 2: volatile compounds). Food Chemistry. 2004;84:367–374.

Ovca A, van Elteren JT, Falnoga I et al. Speciation of zinc in pumpkin seeds (Cucurbita pepo) and degradation of its species in the human digestive tract. Food Chemistry, 15 October 2011, Pages 839-846.

Vassiliou AG, Neumann GM, Condron R et al. Purification and mass spectrometry-assisted sequencing of basic antifungal proteins from seeds of pumpkin (Cucurbita maxima). Plant Science, Volume 134, Issue 2, 5 June 1998, Pages 141-162.

Makni, M., Fetoui, H., Gargouri, N.K., Garoui, E.l.M., Jaber, H., Makni, J., Boudawara, T., Zeghal, N. Hypolipidemic and hepatoprotective effects of flax and pumpkin seed mixture rich in ω-3 and ω-6 fatty acids in hypercholesterolemic rats. Food and Chemical Toxicology. 2008;46:3714–3720.

Xanthopoulou MN, Nomikos T, Fragopoulou E et al. Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts. Food Research International, Volume 42, Issues 5—6, June—July 2009, Pages 641-646.

tökmag

Tökmag

Név:

Tökmag

Latin név:

Cucurbita pepo L