Bokrosgomba

A bokrosgomba (Grifola frondosa) japán neve – maitake – táncoló gombát jelent, mert úgy tartják, hogy aki megtalálta gombát, rögtön táncra perdült örömében, hiszen árát az ezüstéhez mérték. Angolul birka- vagy kosfejnek is nevezik, míg olaszul „signorina” néven is ismert. Elsősorban tölgyfák, valamint gesztenye és szil tövében élősködik, a bokrosgomba Japán észak-keleti hegyeiben és Észak-Amerikában őshonos. Kellemes ízű fehér húsa puha és rostos. Ritka és értékes, Kínában a bokrosgomba évszázadok óta a hagyományos orvoslás fontos alapanyaga, teát, levest és különböző, gyógyító ételeket is készítenek belőle. Mivel akár 20 kilósra is megnőhet, Japánban a gombák királyának tartják.

Gyógyhatásai

A bokrosgomba legfontosabb jótékony összetevői a poliszacharidok. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánokat, amelyek rendkívül hatékony antioxidánsok: felerősítik az immunrendszert, megkötik a sejtek örökítőanyagát (DNS) megtámadó és ezáltal rákot okozó, valamint a gyulladások, szívbetegségek kockázatát növelő és a bőr (sejtek, szövetek) öregedését felgyorsító szabad gyököket.

Bővelkedik ásványi anyagokban, elsősorban kalciumban, magnéziumban és káliumban, valamint B2- és D-vitaminban és többszörösen telítetlen zsírsavakban.
A bokrosgomba ezeken kívül gazdag fehérjékben és lipidekben, ennek ellenére 100 g mindössze 30 kalória. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségmegelőzéshez, jelentősen erősíti a szervezet védekezőképességét. Fokozza az immunrendszer működését, segít legyőzni a különböző vírus-, gomba- és bakteriális fertőzéseket, egyike azon ritka természetes szereknek, amelyek hozzájárulnak a HIV vírus megfékezéséhez. Ezen kívül a bokrosgomba, illetve kivonatának rendszeres fogyasztásával elejét vehetjük a metabolikus szindrómának. További gyógyhatása, hogy csökkenti a magas triglicerid szintet, beállítja a koleszterinszintet, és megemeli a vér HDL (jó) koleszterin szintjét. Utóbbi hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához és betegségei megelőzéséhez. Szintén a HDL koleszterinszint beállításának köszönhető, hogy a bokrosgomba elősegít a májban felgyülemlett zsírok kiürítését, valamint javítja a májfunkciókat, hozzájárul a zsírmáj megszüntetéséhez.

Különösen ajánlott a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számát, ugyanis növeli az inzulinérzékenységet, miközben csökkenti az inzulinrezisztenciát, és szabályozza (lassítja) a cukrok felszívódását, ezáltal a vércukorszintet is szabályozza.

A bokrosgomba támogatja a fenntartható súlycsökkentést – ennek érdekében tegyük mindennapi étrendünk részévé –, alkalmazása segít megszabadulni az alhasi zsírfelhalmozódástól, amely jelentősen növeli a magas vérnyomás, illetve a különböző szívbetegségek kockázatát. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a bokrosgomba kivonata akár 75 százalékkal akadályozhatja a daganatos sejtek szaporodását, főként a vese-, a prosztata-, az emlő- és a tüdőrák esetében alkalmazható sikerrel. Tulajdonképpen úgy „működik”, hogy ösztönzi bizonyos fehérvérsejtek, a makrofágokét, a T-linfocitákét és az NK (natural killer, falósejtek) működését. A tumor markerek expressziójának csökkentése mellett az áttétek növekedését és terjedését is gátolhatja.

Különösen hatékony a bokrosgombából előállított úgynevezett D-frakció.

Mit mond a tudomány?

A shiitake és a bokrosgomba kivonatában található glükánok immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták a Louisville Egyetem kutatói. Többek között a fagocitózist és az ölősejtek (natural killer) aktivitását mérték összehasonlítva az AHCC-vel. Megállapították, hogy a 14 napos kezelés jelentősen növelte az alanyok immunrendszerének hatékonyságát. A legerősebb immunerősítőnek a shiitake és a bokrosgomba keveréke bizonyult, valamivel gyengébb immunmodulátor a kizárólag a bokrosgomba felhasználásával készített kivonat, ezt követi a shiitake és az AHCC. A japán Hokkaido Research Organization munkatársai rodenseken végzett kísérletek során megállapították, hogy a bokrosgomba csökkenti a plazmakoleszterin szintjét, és segíthet megelőzni az érelmeszesedést. A bokrosgomba immunerősítő hatását vizsgálták a Kobe Egyetem kutatói, akik bizonyítékot találtak arra, hogy a gyógygombából kivont D-frakció hatékonyan támogatja a szervezet természetes immunválaszát.

Felhasználása

 • Cukorbetegség tüneteinek enyhítése
 • Daganatos áttétek kialakulását
 • Elősegíti a fogyást
 • Érelmeszesedés megelőzése
 • Fehérvérsejtek számának növelése
 • Gyulladások csökkentése
 • Immunerősítő
 • Májerősítés
 • Mérsékli a kemoterápia mellékhatásait
 • Rákos sejtek megsemmisítése
 • Szabályozza a koleszterinszintet
 • Védi a szívet és az érrendszert
 • Vérnyomás csökkentés
bokrosgomba

Bokrosgomba

Név:

Bokrosgomba

Latin név:

Grifola frondosa