Kutyabenge

A kutyabenge, népies nevein lángfa, ebsefa felhasználásának eredete az ókorig vezethető vissza. Kérgét először a görögök alkalmazták hashajtóként emésztési panaszok, illetve székrekedés esetén: legszebb példányait a megtorlás istennőjének, Nemeszisznek temploma mellett szedték, ahol bőségesen megtermett. Bár a kutyabenge a meleg, napos, időjárást kedveli főként a patak-, vagy tópartok mellett, Európában szinte mindenhol találkozhatunk vele. Orvoslásra használt részei a törzs, és az ágak háncsa, amit tavasszal gyűjtenek be. Régebben a gyógynövényt felhasználás előtt legalább két évig szárították a mostani, modern eljárásoknak köszönhetően ez az időtartam jelentősen lecsökkent. A kutyabenge alapos kiszárításának oka, hogy a nedves háncs erősen irritálja a bél nyálkahártyáját. A háncs szinte szagtalan, íze egyszerre kesernyés és édes, rágcsálása sárgává színezi a nyálat, nem véletlen, hogy sárra festéket is előállítanak belőle. Kiváló méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, hozzájárul az aranyér tüneteinek enyhítéséhez, valamint a prosztata egészségének megőrzéséhez.

Gyógyhatásai

A kutyabenge az egyik legjobb természetes hashajtó. Kiválóan alkalmazható a székrekedés megszüntetésére, valamint a különféle méregtelenítő kúrák alkalmával. Alapos béltisztító, eltávolítja a belekből a pangó ürüléket, ráadásul a parazitákat is kiűzi. A kutyabenge kérge szabad antrakinonokat tartalmaz, valamint bővelkedik flavonoidokban, szaponinokban, triterpénekben, tanninokokban, keserű anyagokban, nyomokban alkaloidok, ciklopeptidek is megtalálhatóak benne, míg ásványi anyagai közül a kalcium és a kálium a legfontosabbak.

Ezek az összetevők fokozzák a vastagbél izomzatának működését, ezzel elősegítik a helyes bélmozgást, a perisztaltikát, a bélnyálka termelődését, valamint mindennek köszönhetően a széklet maradéktalan ürítését, és a puffadás megszüntetését. Mivel az antrakinonok nehezen felszívódó hatóanyagok, ezen kívül a vastagbélben megakadályozzák a víz és az ásványi sók felszívódását, hatásukra a széklet puhává válik, és könnyen távozik a szervezetből. A lazább széklet miatt enyhülnek az aranyérben, valamint végbélrepedésben szenvedők tünetei, kifejezetten ajánlott végbélműtéteket követően. Szintén az antrakinonoknak köszönhető, hogy a kutyabenge kérge támogatja a prosztata egészséges működését, valamint hozzájárulhat a prosztatarák kezeléséhez, illetve megelőzéséhez. A kutyabenge az elfogyasztása után 10-12 óra alatt fejti ki hatását, ezért érdemes lefekvés előtt, koraeste bevenni.

A kutyabengében található antraglikozidok, bár főként a vastagbél működésére fejtik a ki a hatásukat, leginkább a vizelettel távoznak a szervezetből. Előfordulhat, hogy ilyenkor a vizelet véresnek tűnik, de aggodalomra semmi ok: a kéreg festőanyagai változatják meg a folyadék színét.

A kutyabengével főként az alkalmi, és idegi eredetű székrekedés szüntethető meg sikeresen, ugyanakkor jobb, ha nem főzünk belőle túl erős főzetet, és nem alkalmazzuk 8-10 napnál hosszabb ideig. Túladagolása alhasi görcsöket, rohamszerű hasmenést, és hányingert okozhat, valamint felboríthatja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Hatékony hashajtóként, a gyógyszereket is eltávolítja a szervezetből, így gyógyszerszedés idején fogyasztása nem ajánlott. Szinten nem javasolt az alkalmazása terhesség, szoptatás, gyomorfekély és emésztőrendszeri gyulladások esetén.

Mit mond a tudomány?

A kutyabenge antioxidáns tulajdonságait vizsgálták horvát kutatók. A Regulatory Toxicology and Pharmacology tudományos szaklapban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a növény kérgének kivonata fenolos összetevőinek köszönhetően mérsékelt antioxidáns hatású.

Felhasználása

  • Aranyér
  • Béltisztítás
  • Méregtelenítés
  • Paraziták
  • Prosztata problémák
  • Puffadás
  • Székrekedés

Hivatkozások

Cooper, M. R., Johnson, A. W. 1984. Poisonous plants in Britain and their effects on animals and man. Her Majesty’s Stationery Office, London, England. 305 pp.

kutyabenge

Kutyabenge

Név:

Kutyabenge

Latin név:

Frangula alnus