Kapribogyó

Félrevezető az elnevezése a kapribogyó ugyanis valójában nem bogyó, hanem a Capparis spinosa virágainak bimbója. Ez a kis fás cserje főként a mediterrán medence vadon is megtermő növénye. Igen igénytelen, jól tűri a forró napsütést, viszont kedveli a meszes talajokat. Légi frakciója hulló vagy kúszó ágakból áll, a növény gyakran szinte alig észrevehető, mivel meglehetősen alacsonyra nő. Nem ritka, hogy a kapribogyó a falak-, a kőzet repedései vagy a kőtömegek között fejlődik. Mivel, termesztése évszázadokig fejtörést okozott vad természete miatt, főként „a lázadóként” emlegették.

Jótékony tulajdonságait először a görög orvos és gyógyszerész Discorides az i.u. 70-ben megjelent „De Materia Medica” című feljegyzésében említi. Értékelte vízhajtó tulajdonságait, valamint a fogfájás és a reumás panaszok enyhítésére ajánlotta. Mégis, az ókortól kezdve évszázadokon át inkább élvezeti cikként volt jelen, mártások, szószok összetevőjeként. A bimbón kívül a növény piciny gyümölcse is fogyasztható, ám ez kevesebb aktív hatóanyaggal rendelkezik.

Gyógyhatásai

A kapribogyó tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-, J-vitamint és kifejezetten bővelkedik K-vitaminban. Található még benne mangán, vas, magnézium, az ásványi anyagok közül rézben a leggazdagabb. Kiváló szódiumforrás, héjában jelentős mennyiségű kaparirutint találhatunk (keserű glükozidot), amely vízhajtó és reuma ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Gyengéden szabadít meg a szervezetben felhalmozódott folyadékoktól, ennek következményeként lejjebb nyomja a magas vérnyomást.

Béta karotint, filátokat és flavonoidokat szintén tartalmaz, utóbbiak közül fontos megemlítenünk a kvercitint: ez az antioxidáns remek érvédő, segítségével az érfalak megtartják rugalmasságukat. Fokozott bevitelével késleltethetjük a veszélyes plakkok képződését az artériákban. Így is támogatja az erek épségét, illetve segít megelőzni a különféle szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulását.
Nem véletlenül ennyire hatékony, ugyanis a kapribogyó a leggazdagabb kvercetin forrás. Sőt, a pácolás megnöveli a kapribogyók kvercetin-tartalmát.

Ezeket a tulajdonságait tovább javítja a benne lévő rutin, ami csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az eddigiekből látható, hogy a kapribogyó kifejezetten jót tesz a szívnek, valamit az ereknek, marékszámra mégse együnk belőle. Mégpedig azért, mert rengeteg benne a szódium, ami a nátrium egyik vegyülete. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen egy-egy étkezéssel alig néhány gramm kapribogyó a reális adag, aminek szódiumtartalma elhanyagolható.

Fogyáshoz ideális, hiszen kevés benne a kalória és sok a rost, ezért a túlsúly miatt diétázóknak ideális kombináció. Ha pedig leadjuk a plusz kilókat ezt a szívünk is meghálálja, és ez ismét egy olyan tulajdonság, ami a kapribogyót az érrendszer barátjává teszi. Ráadásul a lapos has szépészeti szempontból sem mindegy pontosan úgy, mint a szép bőr. Utóbbira is jó a kapribogyó, kiváló segítőtárs, ha száraz, repedezett bőrünket „belülről” szeretnénk egészségessé varázsolni. Fényvédő tulajdonságú vegyületeket is tartalmaz, megemelt mennyiségű fogyasztása megvédi a bőrt az ultraibolya sugarak káros hatásaitól. Enyhíti a hosszan tartó napfény hatására kialakuló bőrpírt és irritációt. Összességében tehát a kapribogyó kozmetikumnak sem utolsó. Ezt a hatását erősíti, hogy javítja a sejtek integritását, valamint megfelelő szaporodásukat.

Korábban már említettük a kapribogyó antioxidáns vegyületeit. Az antioxidánsok azért fontosak, mert felveszik a harcot a különféle daganatos megbetegedések, valamint a korai sejtelöregedésért, a ráncosodásért és a szívbetegségekért felelős szabad gyökökkel. Kutatások szerint főleg a prosztata-, és a vastagbélrák kezelésében hatásos.

Értékes összetevőinek hála, rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, védőernyőt biztosít a szezonális betegségekkel és különféle allergiákkal szemben.

A kapribogyó antihisztamin hatású anyagokat is tartalmaz, amelyek szabályozzák a hízósejteket (masztocitákat). Amikor ezeknek a sejteknek a mennyisége és működése nem megfelelő allergiás reakciók alakulhatnak ki. Emellett a kapribogyó antibakteriális, gombaellenes és gyulladásellenes tulajdonságait főként a reuma, a láz, különféle bőrbetegségek és fekélyek kezelésében kamatoztathatjuk. Gyulladásgátló hatást elsősorban citokinjei fejtik ki.

A kapribogyóban lévő kvercetin kondroprotektív hatású, vagyis védi az ízületeket. Ennek több oka van: képes stimulálni a kondrocitákat, azaz a porcot és az ízületi folyadékot termelő sejteket, valamint ellensúlyozza a gyulladásos folyamatokból eredő betegségeket, mint például az ízületi gyulladás és az arthrosis. Hasznos segítséget jelenthet a cukorbetegségben szenvedők számára. Ez a bogyó olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek helyreállítani a vércukorszintet arról már nem is beszélve, hogy a már említett testsúlysúlycsökkentéssel a diabétesz kockázata is alacsonyabb lesz. Tegyük még hozzá, hogy a kapribogyó a cukorbetegek májműködését is javítja, miközben nem terheli a vesét.

És a végére még egy adalék ahhoz, hogy a kapribogyó támogatja az ideális súly megőrzését: megkönnyíti az emésztési funkciókat, a gyorsabb anyagcsere pedig megelőzi a nem kívánt zsírlerakódást.

Mit mond a tudomány?

A Kaliforniai Egyetem „Irvine School of Medicine” kutatása szerint, a kapribogyóban fellelhető kvercetin nevű vegyület aktiválja az emberi agy és szív normális működéséhez szükséges fehérjéket. Ezek a proteinek nemcsak a szívverést, a gondolkodást, az izom-összehúzódást szabályozzák, hanem a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, valamint a gyomor-bél traktus működésében is szerepet játszanak.

Felhasználása

 • Vízhajtás
 • Gyulladások
 • Ízületi problémák
 • Reuma
 • Porcerősítés
 • Szív-, és érrendszeri megbetegedések
 • Étvágytalanság
 • Fogyókúra
 • Immunerősítés
 • Allergia megelőzés / tünetek csökkentése
 • Daganatos megbetegedések megelőzése
 • Daganatos megbetegedések kezelése
 • Magas koleszterinszint
 • Magas vércukorszint
 • Emésztési zavarok
 • Sejtelöregedés megelőzése
 • Bőrproblémák
 • Megfázás
 • Vírusos megbetegedések
 • Bakteriális megbetegedések
 • Gombás megbetegedések

Hivatkozások

https://draxe.com/nutrition/capers
https://www.medicalnewstoday.com/articles/compound-in-pickled-capers-could-benefit-the-heart-and-brain 
https://www.som.uci.edu/news_releases/pickled-capers-activate-proteins.asp
The anticarcinogenic potential of essential oil and aqueous infusion from caper (Capparis spinosa L.)
Anti-inflammatory effects of the aqueous extract of caper fruits (Capparis spinosa L.) and isolation of the main phytochemicals
Hypolipidemic activity of the aqueous extract of Capparis spinosa L. in normal and diabetic rats
In vitro antioxidant and photoprotective effects in vivo of a lyophilized extract of Capparis spinosa L buds

1. Diuretici: come le radici anche i bocciolo sono ottimi per sgonfiarsi e depurarsi, aiutano a liberare il ristagno dei liquidi e disintossicano l’organismo;

2. Aperitivi: difatti si servono prima dei pasti per stuzzicare l’appetito;

3. Antispasmodici: aiutano a controllare gli spasmi dolorosi dell’addome;

4. Detergenti e cicatrizzanti: per questa finalità si usano le radici, se ne fa un decotto utili per detergere e migliorare la cicatrizzazione di pieghe e ferite;

5. Astringenti: anche qui entra in gioco la radice, il suo infuso sarebbe un buon rimedio contro la dissenteria;

6. Ipertensivi: sono ideali per chi soffre di pressione bassa, quindi chi soffre di pressione alta non esageri anzi se vuole consumarli li metta prima a bagno per un paio di ore così che perdano l’eccesso di sale;

7. Antidolorifici: masticarli allevia il mal di denti;

8. Antidepressivi: fu Domenico Romoli detto Panunto (forse il cuoco segreto di Papa Giulio III) che nel 1593 in un trattato li definì contrari della melanconia;

9. Antinfiammatori: in particolare raccomandati contro le emorroidi ma aiuta anche a contrastare le flogosi delle articolazioni;

10. Antiossidanti: aiutano a contrastare i danni dei radicali liberi;

11. Antitumorali: come gran parte di cibi e spezie c’è una minima possibilità che possano prevenire la formazione delle cellule tumorali (non curano il cancro);

12. Antistaminico: in particolare sembra che i capperi aiutino a contrastare le allergie da contatto;

13. Abbassano il colesterolo: quindi se si soffre d’ipercolesterolemia è bene aggiungere qualche cappero all’insalata, la rutina inoltre mantiene fluido il sangue e previene le vene varicose.

Un bocciolo così piccolo e tutte queste proprietà, vediamo cosa racchiude al suo interno:

 • sali minerali (sodio, calcio, potassio, ferro, fosforo, selenio,magnesio, zinco, rame manganese);

 • vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, la K J beta-carotene);

 • flavonoidi (rutina, kaempferol e quercitina);

 • fibre 3,1 %;

 • acqua 84 %.

kapribogyó

Kapribogyó

Név:

Kapribogyó

Latin név:

Capparis spinosa