Maqui bogyó

A maqui bogyó a Chilében –elsősorban Patagóniában– őshonos Aristotelia chilensis örökzöld apró termése, íze a szederhez hasonló. A bennszülött mapuche indiánok nagy becsben tartják, és évszázadok óta fogyasztják elsősorban egészségük megőrzése, fiatalságuk megtartása, valamint fizikai teljesítőképességük fokozása érdekében. Kiemelkedő méregtelenítő, gyulladásgátló, immunerősítő és antioxidáns hatása, ráadásul a fogyást is elősegíti. Jótékony tulajdonságait a modern gyógyászat is felismerte, nem véletlen, hogy egyre több táplálékkiegészítő tartalmaz maqui bogyót. A chilei borokban színezőanyagként is hasznosítják.

Gyógyhatásai

Gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban, kaliumban és vasban, jótékony összetevőt tartalmaz, ezek közül a legfontosabbak az antioxidáns polifenolok és a bogyókat bíbor színűre „festő”, és a kékszőlő legfontosabb hatóanyagainak számító antocianinok. Utóbbiak közül a maqui bogyóban nagy mennyiségben megtalálható delfinidin rendkívül hatékony antioxidáns- és gyulladásgátló, hozzájárul a gyulladásos betegségek, köztük az ízületi gyulladások, és a daganatok megelőzéséhez, különösen a vastagbélrák ellen hatásos. A maqui bogyó kimagasló antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja a bőr –és általában a sejtek– öregedését, fokozza a szervezet méregtelenítő folyamatainak hatékonyságát, támogatja az immunrendszer működését. Mindezek mellett enyhe fájdalomcsillapítóként, fáradtság ellen, közérzetjavítóként és fogyókúrás ételként is sikerrel alkalmazható. Hatóanyagai szabályozzák a vérnyomást, a koleszterin-, a vérzsír-, a vércukor- és az inzulinszintet, csökkentik a vérben az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, ugyanakkor növelik az inzulin hatékonyságát. A maqui bogyó fogyasztásával megelőzhető, illetve kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, elsősorban az infarktus, az érelmeszesedés és az agyvérzés. Erős antibakteriális tulajdonsága révén a baktérium eredetű fertőzések elkerülésében és kezelésében is szövetségesünk lehet. A maqui bogyó nagy mennyiségben tartalmaz omega-6 és omega-9 zsírsavakat is, amelyek enyhítik a fekélyek és az ízületi gyulladások tüneteiet, segítenek megelőzni a szívbetegségeket, hozzájárulnak a pattanások és más bőrgyulladások gyógyulásához.

Fogyókúra maqui bogyóval

A maqui bogyó különlegessége, hogy gátolja a zsírsejtek képződését. Ezt a hatását ráadásul akkor is kifejti, ha étkezés közben, vagy ezt követően fogyasztjuk. Ennek köszönhetően a maqui bogyóval könnyebb a fogyókúra, és a lapos has elérése.

Mit mond a tudomány?

Az elhízásra jellemző, hogy megnövekedik a monociták beszivárgás a zsírszövetbe, ami többek között az inzulinrezisztenciával is összefüggésbe hozható gyulladásos állapot hoz létre. A University of Chile kutatói megvizsgálták, hogy milyen hatással vannak a magas polifenoltartalmú chilei őshonos növények (maqui bogyó, calafate) a gyulladásokra. Kiderült, hogy a gyümölcsök hatékonyan gátolják a gyulladásos válaszreakció kialakulását, és hatásos terápiás eszközök lehetnek az elhízással összefüggésbe hozható társbetegségek esetén.

Felhasználása

 • Agyvérzés
 • Bakteriális fertőzések
 • Bőrgyulladások
 • Cukorbetegség
 • Érelmeszesedés
 • Fájdalomcsillapítás
 • Fogyókúra
 • Immunerősítés
 • Infarktus
 • Ízületi gyulladás
 • Magas koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Méregtelenítés
 • Pattanások
 • Szív- és érrendszeri betegségek

Hivatkozások

Rojo LE, Ribnicky D, Logendra S, Poulev A, Rojas-Silva P, Kuhn P, Dorn R, Grace MH, Lila MA, Raskin I. In vitro and in vivo anti-diabetic effects of anthocyanins from maqui berry (Aristotelia chilensis) Food Chem. 2012;131:387–396.

Favot L, Martin S, Keravis T, Andriantsitohaina R, Lugnier C. Involvement of cyclin-dependent pathway in the inhibitory effect of delphinidin on angiogenesis. Cardiovasc Res. 2003 Aug 1;59(2):479-87.

Munoz O et al. Chemical study and anti-inflammatory, analgesic and antioxidant activities of the leaves of Aristotelia chilensis (Mol) Stuntz, Elaeocarpaceae. J Pharm Pharmacol 2011 Jun; 63(6): 849-59

Céspedes CL, Alarcon J, Valdez-Morales M, Paredes-López O. Antioxidant activity of an unusual 3-hydroxyindole derivative isolated from fruits of Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz. Z Naturforsch C. 2009 Sep-Oct;64(9-10):759-62.

Rubilar M et al. Extracts of Maqui (Aristotelia chilensis) and Murta (Ugni molinae Turcz.): sources of antioxidant compounds and a-glucosidase/a-amylase inhibitors. J Agric Food Chem 2011 Mar 9; 59(5): 1630-37 

Mario Suwalsky a, Pedro Vargas b, Marcia Avello b, Fernando Villena c, Carlos P. Sotomayor. Human erythrocytes are affected in vitro by flavonoids of Aristotelia chilensis (Maqui) leaves

Miranda-Rottmann S et al. Juice and phenolic fractions of the berry Aristotelia chilensis inhibit LDL oxidation in vitro and protect human endothelial cells against oxidative stress. J Agric Food Chem 2002 Dec 18; 50(26): 7542-47

maqui bogyó

Maqui bogyó

Név:

Maqui bogyó

Latin név:

Aristotelia chilensis