Kínai Hernyógomba

A kínai hernyógomba egészségvédő hatásait már évezredekkel ezelőtt felismerték, a korabeli leírásokban jótékony tulajdonságai közül főként energizáló, élénkítő, valamint immunerősítő hatásait emelték ki. A kínai hernyógomba botanikai neve a latin „cord” (zsínór), „ceps” (fej), és „sinesis”(kínai) szavak összetételéből származik, így utalva eredetére és egyedi formájára. Az Egyesült Államok területén elnevezése „caterpillar fungus”, amely hernyógombát jelent. Ezt a nevet egy kevéssé vonzó tulajdonságával érdemelte ki: a kínai hernyógomba ugyanis éjjeli lepkék, (főként a Hepialus armoricanus) lárvájának élősködője. Miután a föld alatt élő lárva belsejében kihajt, megöli és mumifikálja a gazdatestet, majd, amikor teljesen kifejlődik, a lárva fején keresztül, a tavaszi időszakban feltör a föld felszínére. A napjainkban kapható kínai hernyógomba termesztése már megegyezik a többi gombaféléével, így nem kell attól tartanunk, hogy egy lárvában nevelkedett példányt fogyasztunk.

Gyógyhatásai

Számos jótékony összetevője közül is kiemelkedik közel hatvan százalékos lipidtartalma, ami telítetlen zsírokból, főként linolsavból és olajsavból áll, több mint negyven százaléka pedig telített zsír (palmitinsav). A kínai hernyógomba gazdag fehérjékben (mintegy harminc százalék), nyomelemekben, vitaminokban és antioxidáns poliszacharidokban. Annak ellenére, hogy a kínai hernyógomba valamennyi hatóanyagát még nem sikerült egyértelműen meghatározni, legalább két olyat találtak a kutatók, amelyek fontos aktív összetevőnek bizonyulnak: egyik a szerkezetét tekintve a D-mannithoz hasonlító és antibiotikumként funkcionáló cordycepin, a másik pedig a cordycepic sav, amely a 3-dezoxiadenozinhoz hasonlít. A kínai hernyógomba fontos alkotóelemei a galaktalomannán (poliszacharid), valamint egyéb bioaktív vegyületek (adenozin, guanozin és uridin) és fitoszterolok, mint például az ergoszterol, amely a D2-vitamin perkurzora (előanyaga). Az egyik legfontosabb összetevője a rákellenes vegyületnek számító béta-glükán. A kínai hernyógomba rendszeres fogyasztása, magas szuperoxiddizmutáz-tartalmának köszönhetően serkenti az NK sejtek (natural killer, falósejtek) termelődését, ez szintén jelentős mértékben elősegíti a rosszindulatú daganatok megelőzését, illetve kezelését. Ezt a tulajdonságát tovább erősítik a benne található antioxidánsok, amelyek megkötik a rákot, gyulladásokat, érrendszeri megbetegedéseket okozó, a DNS-t károsító, a sejtek és ezáltal a bőr öregedését is felgyorsító szabad gyököket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt, a petefészek-gyulladás, a hólyag- és hüvelygyulladás kiegészítő terápiájaként ajánlják a fogyasztását.
A kínai hernyógomba elsősorban tüdő-, máj- és vesedaganat, illetve vese transzplantáció esetén tehet jó szolgálatot.
Az antioxidánsok koncentrált jelenléte hozzájárul az oxigén és a tápanyagok problémamentes szállításához, így jó hatással van az agy, illetve a szív oxigénellátására is. A kínai hernyógomba vérhígító hatású, ezért megakadályozhatja a vérrögök keletkezését, csökkenti a stresszt, pozitív hatást gyakorol a központi idegrendszerre, javítja a szellemi teljesítőképességet, ahogyan alvászavarok ellen is segítségünkre lehet.
Bőségesen tartalmaz cinket, magnéziumot, káliumot és mangánt, amelyek élettani szempontból fontos szerepet töltenek be az ivarmirigyek fejlődésében és egészséges működésében. A kínai hernyógomba valóságos vitaminraktár, megtalálhatók benne a B-vitaminok, az E- és a D-vitamin.
Azon kevés természetes élelmiszerek egyike, melyekben fellelhető az összes létfontosságú esszenciális – ezeket a szervezet nem képes előállítani – aminosav.
A kínai hernyógomba kiváló immunerősítő, fokozza a természetes védekező mechanizmusok hatékonyságát, ennek köszönhetően hozzájárul a fertőzéses megbetegedések, köztük a szezonális járványok, kivédéséhez és tüneteik enyhítéséhez, felgyorsítja a gyógyulást. A cordycepin a sportolók és a nehéz fizikai munkát végzők számára igazi kincs, hiszen megnöveli az izomzat teljesítményét, késlelteti a kifulladást és a fáradtság jelentkezését. Terméketlenség és csökkent libidó esetén mindkét nemnél szabályozza a hormontermelést, a megfelelő hormonszint beállítását.
Fokozza a vesék és a máj működését, az ebből adódó méregtelenítő hatását a májbetegségek kezelésekor lehet leginkább kihasználni, hiszen hozzájárul a máj megtisztításához és a regenerálásához. Ezen kívül segítséget nyújthat hepatitisz és májzsugor esetén, de megelőzésükre is sikerrel alkalmazható. Enyhe vízhajtóként csökkenti a vérnyomást és a vér LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezáltal hozzájárul a vérerek tisztántartásához, a keringési betegségek kialakulásának elkerüléséhez.
Összetevői révén stimulálja a vesék működését, elősegíti a felesleges húgysav helyes és rendszeres ürítését, ami rendkívül fontos az ízületi gyulladások megelőzése szempontjából. A kínai hernyógomba szabályozza a glikémiás indexet, csökkenti a vércukor szintjét, ezért a 2-es típusú cukorbetegek számára – a kezelőorvossal történő egyeztetést követően – kifejezetten előnyös lehet a fogyasztása.

Antibakteriális tulajdonságú, a számos betegséget kiváltó anaerob baktériumok ellen kifejezetten hatásos, ugyanakkor az antibiotikumokkal ellentétben a kínai hernyógomba nem károsítja a bélflórát. Vastartalma révén támogatja a vörösvérsejtek termelődését, és a vérszegénység megszüntetését. Antidepresszánsként is megállja a helyét, mivel szabályozza a mellékvese hormonok mennyiségét, és visszafogja a többek között a dopamint és a szerotonint lebontó oxidáz képződését. Csillapítja a köhögést, valamint köptető hatású, így az asztma tüneteit is enyhítheti. A kínai hernyógomba fogyasztása ruganyosabbá teszi a bőrt, szebbé teszi a hajat és a körmöket.

Mit mond a tudomány?

A kínai hernyógombából kivont cordycepin hatásait vizsgálták a Mukogawa Women`s University kutatói. Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a cordycepin akadályozza a lépből kiinduló rák áttétképzését. Kínai tudósok in vivo és in vitro kísérletek során arra jutottak, hogy a cordycepin emberek esetében apoptózist (programozott sejthalál) indukál az emlő rákos sejtjeiben, ezáltal hozzájárulhat a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez.

Felhasználása

 • Alvászavarok
 • Bakteriális fertőzések
 • Csökkent libidó
 • Depresszió
 • Gyulladások
 • Hepatitisz
 • Immunerősítés
 • Inkontinencia
 • Izomerősítés
 • Magas vérnyomás
 • Máj méregtelenítése és regenerálása
 • Méregtelenítés
 • Rosszindulatú daganatos megbetegedések
 • Stressz, és túlfeszített életvitel esetén
 • Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése
 • Terméketlenség
kínai hernyógomba

Kínai Hernyógomba

Név:

Kínai Hernyógomba

Latin név:

Cordyceps sinensis, Ophiocordyceps sinensis