Tartalom

Gyógygomba, avagy gyógygombák

Gyógyteák, gyógynövények, gyógyfüvek – általában ezek jutnak először az eszünkbe, ha a természet patikájában keresünk megoldást egészségügyi panaszainkra. Pedig, itt vannak a gyógygombák is, amelyek jótékony hatásai rendkívül szerteágazóak: nemcsak a betegségek kezelésében, hanem kialakulásuk megelőzésében is segítségünkre lehetnek ezek a szuperélelmiszerek.

A tradicionális keleti gyógyászat évezredek óta használja a gyógygombákat betegségek megelőzésére és kezelésére. Ma már nemcsak Kínában, Japánban és Tibetben, hanem világszerte elismerik jótékony hatásaikat.

Mushi gyógygomba mix

OptiMix és ImmunoMix

Az OptiMix és ImmunoMix olyan gyógygombák hatékonyságát foglalják magukba, amely képes az emberi test bástyájaként védeni az immunrendszerünket…

Legfontosabb tulajdonságuk, hogy rendkívül hatékony immunerősítők, amit elsősorban poli-béta-glükánjaiknak köszönhetnek. Egyes gyógygombák, mint a shiitake vagy a pecsétviaszgomba, méltán nevezhető immunbombának, de a többi fajta is szinte kivétel nélkül jelentősen javítják szervezetünk védekezőképességét. Ha pedig immunrendszerünk csúcsra jár, sokkal kisebb az esélye annak, hogy a szabad gyökök károsítsák a DNS-t vagy elkapjuk a fertőzéseket. Segíthetnek a gyulladások, érrendszeri betegségek, allergiák megelőzésében, feltöltenek energiával, javítják a fizikai és mentális teljesítményünket. Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyógygombák gyakori fogyasztásával, jelentősen csökkenthetjük a rosszindulatú daganatok kockázatát. Sőt, a rákellenes gyógygombák az orvosi terápia kiegészítőjeként, a már kialakult rák kiegészítő kezelésében is közreműködhetnek. A gyógygombák bioaktív vegyületei és immunerősítő összetevői, számos más betegségek gyógyulását felgyorsíthatják. Különösen hatékonyak lehetnek az akár életveszélyes állapot kiváltó szív- és májproblémák esetében, ahogyan méregtelenítésre, vagy akár a bélflóra egyensúlyának helyreállítására is sikerrel alkalmazható – a bélflóra rendkívüli fontosságáról a Natural Swiss részletes cikkeket közölt, érdemes ezeket tanulmányozni.

Konkrét betegségek megelőzésére, egészségünk megőrzésére, testi és szellemi jóllétünk fenntartására, illetve az orvosi terápiák kiegészítésére tehát bátran ajánlhatók a gyógygombák, amelyeket nyersen vagy táplálékkiegészítők formájában, napi rendszerességgel fogyaszthatjuk. A gyógygombák jótékony hatásairól a mushi.hu oldalon további szakmai cikkek olvashatók.

Miért szuperélelmiszerek?

Mielőtt erre a kérdésre választ adnánk, egy közkeletű félreértést érdemes tisztázni. A gomba nem növény, hiszen nincsen benne klorofill és oxigént sem állít elő. Ebből következik, hogy a gyógygombák nem gyógynövények még, ha ezek között is tartják számon a közbeszédben. Visszatérve a kérdésre, szuperélelmiszernek nevezzük azokat a nyers, vagy feldolgozott ételeket, italokat, amelyek kiemelkedően gazdagok az ember számára fontos (táp)anyagokban. Nemcsak a mennyiség, hanem a minőség és a változatosság tekintetében is, ami azt jelenti, a lehető legtöbb jótékony összetevő található meg bennük, a lehető legkönnyebben hasznosuló formában. Ezeknek a feltételeknek a gyógygombák mindenben megfelelnek. Sőt, a szuperélelmiszerek közül is kiemelkedik páratlan összetételük, ideális arányban tartalmaznak számos olyan hatóanyagot, többek között antioxidánsokat, amelyek egymást kiegészítve, erősítve veszik fel a harcot a betegségekkel szemben. Akkor is jó hasznukat vehetjük, ha nincsenek panaszaink, hiszen kiválóan alkalmasak az egészség megőrzésére. Ahogyan már említettük, a gyógygombák hatásai rendkívül szerteágazóak – a szuperélelmiszerek tulajdonságairól, használatukról, valamint a legjobb fajtákról a Supergreens szakmai blogján további érdekességek olvashatók.

Újdonság, vagy tradíció?

Ez is fontos kérdés, mert bár valóban csak az utóbbi néhány évben kaptak nagyobb figyelmet, az igazság az, hogy Európában a népgyógyászat már legalább 500 éve, a Távol-Keleten pedig évezredek óta felhasználja a gyógygombákat. Sőt, egészségvédő hatásaikkal a leletek szerint a paleolit kor embere is tisztában volt. A gyógygomba tehát egyszerre képviseli a tradíciót és számít újdonságnak a komplementer, azaz kiegészítő medicinában.

Milyen előnyeik vannak a gyógygombáknak?

Vannak jócskán olyan gyógynövények, amikről mindenki tudja, hogy elsősorban, mire jók: a hársfavirág megfázásra, a kamilla torokgyulladásra, a gyömbér gyomorproblémákra, a citromfű stressz ellen, és még sorolhatnánk. A legtöbb gyógynövény ráadásul nemcsak egy tünet, betegség kezelésében segíthet. Azt viszont nem árt tudni, hogy a gyógyító hatásuk általában mérsékelt, és rendszerint nem mentesek a káros mellékhatásoktól.

A gyógygombák alkalmazása ezzel szemben sokkal célzottabb lehet, a legfontosabb különbség pedig az, hogy a fogyasztásukkal kevesebb nem várt következménnyel kell számolnunk. Azaz a gyógygombák mellékhatásai sokkal korlátozottabbak.

Európai tudós a gyógygomba-kutatás élvonalában

Ahogyan már szó volt róla, a Távol-Keleten évezredes hagyománya van a gyógygombák alkalmazásának. És nemcsak a népgyógyászatban, hanem most már az orvosi gyakorlatban is. Kiemelkedik a lentinán alkalmazása, ami nem gyógygomba, hanem a shiitake gomba talán legfontosabb összetevője. Ezt az anyagot Japánban gyógyszernek minősítették, és a rák kiegészítő kezelésére alkalmazzák. A lentinánt az Életmód Magazin bővebben is bemutatja. Ebben óriási szerepe volt egy magyar kutatónak, dr. Fachet József professzornak, aki a japán tudósok felkérésre, Európában elsőként vizsgálata a kiválasztott gyógygombák immunmoduláló és rákellenes hatását. Klinikai körülmények között elvégzett számtalan kísérlettel bizonyította a lentinán és más poliszacharidák immunmoduláló, daganatellenes képességét.

A legfontosabb gyógygombák

Több, mint háromszáz gyógygombát tart számon a tudomány, ezeknek azonban legfeljebb 10-15 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. A gyógygombák fajtái közül közül a leggyakrabban fogyasztott a gyapjas tintagomba, a kínai hernyógomba, a mandulagomba, a pecsétviaszgomba és a shiitake.

Mandulagomba (Agaricus blazei)

Brazíliából származik, ahol „Isten gombája” néven közismert. Gazdag magnéziumban, káliumban, B-, D- és E-vitaminokban és természetesen poliszacharidákban. Megvan benne az összes esszenciális aminosav. Hatékony immunerősítő, ez a már említett poliszacharidáknak, a béta-glükánoknak és az antioxidáns vitaminoknak köszönhető.

Immunerősítő hatása mellett a mandulagomba óvja a májat (hepatitis esetén jó szolgálatot tehet), jól használható gyulladások kezelésére és méregtelenítésre. Segít legyőzni a vírusokat és a kóros baktériumokat, így a fertőzések ellen is védelmet nyújthat. Erősíti a csontokat, megszépíti a bőrt. Serkenti a vörösvérsejtek szaporodását, ezért jó lehet vérszegénységre.

Kemoterápia, vagy sugárkezelés esetén érdemes fogyasztani – orvosunkkal egyeztessünk előtte –, mert felgyorsítja a regenerációt. Javítja az emésztést, eltávolítja a letapadt salakanyagot, ez is hozzájárul ahhoz, hogy támogatja a fogyókúrát. Mérsékelheti az olyan nehezen gyógyítható betegségek tüneteit, mint a lupus, ahogyan a gyógygombák az ízületi gyulladásra is megoldást jelenthetnek.

Többféle rák kiegészítő terápiájában használják, egy japán kutatás kimutatta, hogy a mandulagombából kivont béta-glükán csökkentheti az áttétek kockázatát – írja a Journal of cancer research and clinical oncology.

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)

Nem tévedés, a gyapjas tintagomba ragadozó! Megtámadja és elpusztítja a földben élő fonalférgeket. Minket természetesen nem ezért érdekel, sokkal fontosabb, hogy szabályozza az étkezés utáni vércukorszintet, javítja a glükóz hasznosulását, támogatja az inzulint termelő sejtek működését. Ezért igazi kincs a gyapjas tintagomba a diabéteszesek számára. Mivel fokozza az anyagcserét, elősegíti a fogyást. Megvan benne mind a nyolc esszenciális aminosav, B-, C-, D- és E-vitaminok, valamint kálium, kalcium, vas, réz, cink. Említést érdemel a vandánium, ami a cukorbetegség tüneteinek enyhítése mellett kedvezően befolyásolja a máj és az emésztőrendszer működését (az emésztőrendszeri gyulladásokat is kezelheti). Van még egy ok, amiért érdemes beiktatni a cukorbetegek étrendjébe: ez pedig a vércukorszintet szabályozó ornitin nevű aminosav – olvasható egy egyetemi kutatásban. Jó ellenszere a székrekedésnek, méregtelenítő, kiváló gombaölő. Elpusztítja a Candida gombát, a daganatok közül különösen a mellrák ellen ajánlják.

Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis)

Az egyik legjobb természetes immunerősítő, ezen a téren a gyógygombák közül is kiemelkedik. Ezt elsősorban antioxidáns poliszacharidjai egyedi összetételének, illetve nagy mennyiségének köszönheti. Kiemelendők a béta-glükánok, amelyek rákellenes hatása is bizonyított, elsősorban a tüdő-, máj- és vesedaganatra ajánlják. A kínai hernyógomba szuperoxiddizmutáz-tartalma fokozza a falósejtek termelődését, ami javítja az immunrendszer működését, és hozzájárul a rák megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Gazdag bioaktív vegyületekben, a benne lévő cordycepin rendkívül hatékony antibakteriális anyag, erős antibiotikum, óriási előnye, hogy nem károsítja a bélflórát, mint a hagyományos gyógyszerek.

Növeli az izomteljesítményt, enyhíti a legkülönbözőbb gyulladásokat (pl. petefészek, hólyag, ízületek), vérhígítóként tisztítja az ereket, akadályozza a vérrögképződést. Nagyszerű élénkítő, megszüntetheti a depressziót, ugyanakkor a stressz és az alvásproblémák leküzdésében is számíthatunk rá. Különösen az idősebbek esetében számít igazi energiabombának, ehhez elég napi 1000 mg-t fogyasztani belőle – derül ki a Kaliforniai Egyetem vizsgálatából, amit 50-75 éves páciensek körében végeztek.

Cinket, káliumot, magnéziumot és mangánt, valamint B-, D- és E-vitaminokat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ami még fontos, hogy az összes esszenciális aminosavak megtalálhatók benne, ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Befolyásolja a hormontermelést, terméketlenség és gyenge libidó esetén jó hasznát vehetjük. Tisztítja a májat és a veséket, hatékony méregtelenítő, a májbetegségek kiegészítő kezelésére használható.

Jó hatással van a koleszterinszintre, mérsékli a vércukorszintet – 2-es típusú cukorbetegek orvosi ellenőrzés mellett sikerrel alkalmazhatják –, ahogyan vérszegénység esetén is segítségünkre lehet.

Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)

Kínában a hallhatatlanság gombájának nevezik, utalva rendkívül sokoldalú hatásaira. Ahogyan a legtöbb gyógygomba, a pecsétviaszgomba is bővelkedik poliszacharidokban, erre vezethető vissza kimagasló immunerősítő képessége. Semlegesíti a gyulladások, érrendszeri betegségek és daganatok kockázatát növelő, káros szabad gyököket.

Hatékony méregtelenítő, tisztítja a májat és a vért, segít a májbetegségek leküzdésében. Hozzájárulhat a magas vérnyomás és a keringési zavarok leküzdéséhez. Kemoterápia után a káros mellékhatások enyhítésére is alkalmazzák. Javítja a keringést, felhígítja a vérzsírt, csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, megelőzheti a vérrögök kialakulását. Enyhítheti az allergiás panaszokat, stressz és depresszió ellen is jó szolgálatot tehet. Mivel növeli az inzulin mennyiségét, a cukorbetegek számára valósi kincs lehet.

Ha szeretnénk elkerülni a szezonális betegségeket, a megfázást, influenzát vagy a náthát, számíthatunk a pecsétviaszgomba támogatására. Nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a vitalitást is nagymértékben fokozza. Megszünteti az indokolatlan fáradékonyságot és az alvászavarokat. Erős gyulladáscsökkentő, ráadásul a szteroidokkal szemben, nincsenek mellékhatásai. A legkülönbözőbb rákok ellen alkalmazzák, poliszacharidjai és tripténjei akadályozzák az áttétek kialakulását, stimulálják a falósejtek aktivitását. Kimutatták, hogy eredményes a melanómasejtekkel szembeni harcban, valamint gátolja a petefészekrák növekedését – derül ki a Memorial Sloan Kettering Cancer Center összefoglalójából.

Bokrosgomba (Grifola frondosa)

Japán neves, a maitake, táncoló gombát jelent, ami arra utal, hogy aki megtalálja, táncra perdül örömében. Az akár 20 kilósra is megnövő bokrosgomba a Távok-Keleten a hagyományos orvoslás fontos alapanyaga, sok helyütt a gombák királyának tartják. A poliszacharidok közül legnagyobb mennyiségben béta-glükánokat tartalmaz, erre vezethető vissza rendkívüli antioxidáns tulajdonsága: felturbózza az immunrendszert, sikerrel veszi fel a harcot a gyulladások, daganatos- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, valamint az öregedést felgyorsító szabad gyökökkel szemben. Különösen a bokrosgombából kivont D-frakció fokozza erőteljesen a természetes immunválaszt – írja a Kobe Egyetem tanulmánya, mely a Journal of medicinal food tudományos szaklapban jelent meg.

Kalciumban, káliumban, magnéziumban, B2- és D-vitaminban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, fehérjékben is bővelkedik. Vírus-, baktérium- és gombaellenes hatású, a HIV vírussal is felveszi a harcot.

Csökkenti a káros LDL, és növeli a jótékony HDL koleszterin szintjét, ezáltal pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. Kiváló méregtelenítő, tehermentesíti a májat, hatásos zsírmáj esetén. Fokozza az inzulinérzékenységet, lassítja a cukrok felszívódását, ezért a bokrosgomba a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára igazi gyógyír lehet.

Rendszeres fogyasztásával kordában tartható a testsúly, visszafordítható az alhasi zsírfelhalmozódás.

Rákellenes hatása elsősorban arra vezethető vissza, hogy fokozza az immunsejtek hatékonyságát. Kutatások szerint a prosztata-, a tüdő, a vese- és a mellrák esetében érdemes kiegészítő kezelésként fogyasztani.

Shiitake (Lentinus edodes Shiitake)

Kínában és Japánban évezredek óta használják megfázás és influenza kezelésére.

shiitake gomba rendkívül hatékony immunerősítő, antimikrobiális hatása pedig egészen kiemelkedő: a legtöbb vírust, baktériumot és gombát képes elpusztítani. Olyan rendkívül ellenálló fajok ellen is sikerrel alkalmazható, mint a Candida, vagy a fogszuvasodásban kitüntetett szerepet kapó streptococcus törzsek. Az immunrendszer erősítését egy másik irányból is elősegíti: a shiitake gomba rostjai prebiotikus tulajdonságúak, ami azt jelenti, hogy táplálékul szolgálnak a bélflóra jótékony (probiotikus) baktériumai számára. Amikor ezek a baktériumok elszaporodnak, testünk védekezőképessége magasabb fokozatra kapcsol.

Magas a tápértéke, esszenciális aminosavakat, B-vitaminokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával helyreállítható a koleszterinháztartás egyensúlya, mivel növeli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét, és csökkenti a káros LDL koleszterinszintet. De, nemcsak ezzel védi a szívet és az ereket: a shiitake gomba ugyanis biztosítja az érfalak rugalmasságát, valamint gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Támogatja az emésztést, javítja a tápanyagok hasznosulását, valamint a mérgek eltávolításában is aktív. A daganatok közül főleg a vastagbélrák, a gyomorrák és a hasnyálmirigyrák esetében segíthet, mint kiegészítő kezelés, az Arkansasi Egyetem kutatása szerint ugyanilyen pozitív hatást gyakorol a mellrákra is – olvasható a Journal of alternative and complementary medicine szaklapban.

A shiitake gombából előállított AHCC a méhnyakrákok legalább 70 százalékáért felelős, human papilloma vírus (HPV) egyedülálló ellenszere. Erről, és az AHCC további hatásairól a Életmód Magazin nyújt bővebb tájékoztatást.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16566671
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15298759
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/reishi-mushroom 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20804368
http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=PH2011000238
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883813