Sztívia (stevia)

A sztívia (stevia) a természetes édesítőszerek királynője, nem csupán kiváló cukorpótló, hanem lényegesen egészségesebb, mint a répából, vagy a nádból kinyert hagyományos édesítők. Kétszáznál is több sztívia fajta létezik, azonban csak a Stevia Rebaudiana Bertoni –dr. Bertoni svájci botanikus fedezte fel Paraguayban a XIX. század végén– levele tartalmaz jelentős mennyiségben szteviol-glikozidokat, legnagyobb arányban szteviozidot, illetve rebaudiozid A-t. Kivonata közel háromszázszor édesebb, mint a cukor, miközben gyakorlatilag kalóriamentes, ráadásul nem hőérzékeny, kedvező élettani tulajdonságait a sütés és a főzés sem befolyásolja. Megelőzi a fogszuvasodást, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, méregtelenít, gomba- és baktériumölő, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Gyógyhatásai

A sztívia tartalmaz céziumot, cinket, foszfort, káliumot, kobaltot, magnéziumot és vasat, valamint A-, E-, C-, B3- és P-vitamint, aminosavakat, pektineket, nikotinsavat és béta-karotint. Mivel gazdag élelmi rostokban, a sztívia támogatja az emésztést, segít megszüntetni a székrekedést és a gyomorégést, vastartalma révén ösztönzi a hemoglobin termelődését. Nem befolyásolja az inzulin- és a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 2-es típusú cukorbetegeknél a sztívia kis mértékben csökkenti a vércukor szintjét. Antioxidáns flavonoidjai közül a kempferol hozzájárul a hasnyálmirigyrák kialakulásának megelőzéséhez, míg a sztíviában található glikozidok normális szinten tartják, illetve magas érték esetén beállítják a vérnyomást. Vírus-, baktérium- és gombaölő, többek között a vastagbélgyulladást kiváltó Escherichia coli baktériumtörzsek, a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium, valamint a Candida albicans ellen is hatásos. Ezen kívül a sztívia vízhajtó, elősegíti a nehézfémek és más mérgek kiürülését, támogatja a szervezet öntisztító folyamatait, ezért méregtelenítő– és fogyókúrák alatt fogyasztása kifejezetten ajánlott. Enyhíti az allergiás tüneteket, ápolja a bőrt, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az ekcéma kezeléséhez. A sztíviában található szteviozid hatékony gyulladáscsökkentő, fokozza a falósejtek aktivitását, erősíti, és egészségesen tartja az immunrendszert.

Mit mond a tudomány?

Svéd és olasz kutatók a szteviozidot, illetve rebaudiozid A-t tartalmazó sztívia kivonat hatásait vizsgálták. A Caries Research szaklapban megjelent tanulmányukban megállapítják, hogy a sztívia gátolja a fogszuvasodás kialakulásáért felelőssé tehető Streptococcus mutans baktérium szaporodását, ezáltal gátolja a plakkosodást, és visszaállítja a száj egészséges pH-értékét.

Felhasználása

  • Fogszuvasodás megelőzése
  • Emésztési zavarok
  • Baktérium-, gomba- és vírusfertőzések
  • Gyulladások
  • Székrekedés
  • Ekcéma
  • Sebgyógyítás
  • Méregtelenítés
  • Magas vérnyomás

Hivatkozások

Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Foods, Drugs, and Cosmetics, 2d ed. New York: John Wiley & Sons, 1996, 478–80.
D’Agostino M, De Simone F, Pizza C, Aquino R. Sterols in Stevia rebaudiana Bertoni. Boll Soc Ital Biol Sper. 1984 Dec 30;60(12):2237-40.
Goyal, S.K., Samsher and Goyal, R.K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61, 1, 1-10.
B Singh, S Bhatt, P Uniyal, V Pal and DS Chauhan. In vitro bioassay to study phytotoxicity effects of stevia rebaudiana on food crops. Journal of Tropical Forest Science. Vol. 22, No. 4 (October 2010), pp. 364-369.

sztívia

Sztívia

Név:

Sztívia

Latin név:

Stevia Rebaudiana Bertoni