Izsóp (kerti izsóp, izsópfű)

Neve a héber „ezob” szóból származik, aminek jelentése szent növény. Izraelben a papok vallási szertartások alkalmával az izsópolaj belélegzésének segítségével tisztították meg a lelküket a bűnös gondolatoktól. Az izsóp lélektisztító erejét megemlíti a Biblia (egyes magyarázatok szerint a Szentírás más növényre utal), ahogyan az egyiptomi papok is rituális célokra használták. Már az ókorban gyógynövényként tartották számon, régóta alkalmazzák emésztési zavarok, valamint légzőszervi megbetegedések kezelésére. Antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően az izsóp a gombák, vírusok és baktériumok ellen is hatásos. A rómaiak gyógynövény bort készítettek belőle, a középkorban illatósítónak is használták. Összetevői közül a legfontosabbak a polifenolok, elsősorban az immunerősítő és antioxidáns flavonoid vegyületek mint az apigenin és a kvercetin, valamint a hasonló tulajdonságú fenolsavak, a klorogénsav és a ferulinsav.

Gyógyhatásai

Az izsóp sikeresen használható emésztési problémák esetén: enyhíti a hasfájást, serkenti az emésztősavak termelődését, megszünteti a puffadást és az ezzel járó szeleket. Mivel hatékony fertőtlenítő és izzasztó, valamint erős nyákoldó hatásának köszönhetően kiváló köptető, az izsóp segít csillapítani a megfázás és az influenza tüneteit: elsősorban a torokfájást, a náthát, a hurutot és a köhögést. Szintén hozzájárul az asztma kezeléséhez, frissen tart és javítja a koncentrációt, az izsóp illatanyagának beszippantása hosszantartó ébrenlétet biztosít. Külsőleg alkalmazva az izsópolaj csillapítja a vérzést, kisebb felületi bőrsérülések, égések esetén felgyorsítja a sebgyógyulást. Fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságai a bőrbetegségek kezelésében is kamatoztathatók, az arclemosó izsóptea ellensúlyozza a bőr zsírosodását. Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a fürdővízbe szórt izsóp nyugtató és izzasztó hatású. Vírus-, baktérium- és gombaellenes szer, elpusztítja a genitális- és ajakherpeszt kiváltó herpes simplex vírust.

Mit mond a tudomány?

A University of California kutatói a MAR-10 poliszacharid vírusellenes hatását vizsgálták. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kerti izsóp vizes kivonatából izolált poliszacharid gátolja az AIDS betegséget okozó HIV-1 vírus aktivitását.

Felhasználása

 • Emésztési zavarok (puffadás, hasfájás)
 • Megfázás
 • Köhögés
 • Nátha
 • Hurut
 • Influenza
 • Asztma
 • Sebgyógyítás
 • Sebfertőtlenítés
 • Ízületi fájdalmak
 • HIV
 • Herpesz
 • Bőrgyulladás

Izsópfű tea készítése:

 • Egy nagyobb bögrébe tegyünk egy púpozott teáskanálnyi izsópfüvet.
 • Öntsünk rá 3 dl forró vizet.
 • Lefedve, hagyjuk állni nagyjából 10 percig.
 • Szűrjük le, és minél melegebben fogyasszuk.

Az izsópfű tea hatásait akkor használhatjuk ki a legjobban, ha éhgyomorra fogyasztjuk, illetve egész napra elosztva megiszunk 3-4 dl-t.

Mivel fertőtlenítő és vírus ölő hatásokkal bír, valamint oldja a hurutot, a téli időszakban az influenza és a megfázás megelőzésére, illetve a tüneteik enyhítésére (torok- és mandulagyulladás, köhögés, láz) sikerrel alkalmazhatjuk. Ehhez egy hétig igyunk napi 2-3 csésze izsópfű teát. Fogíny vagy szájüregi gyulladások esetén érdemes a teával öblögetni.

Görcsoldó, szélhajtó, serkenti az emésztést, valamint segít rendszeressé tenni a székletet, és hozzájárul a méregtelenítéséhez – ehhez az étkezések kísérőjeként fogyasszuk. Fokozza a zsírok lebontását, ezért a fogyókúra alatt is rendszeresen ihatjuk. Ha az izsópfű teával kezeljük a hónaljunkat vagy a lábunkat, megszabadulhatunk a túlzott izzadástól.

Kúraszerűen három hétig alkalmazhatjuk, majd tartsunk néhány nap szünetet. 6 évesnél fiatalabb gyereknek ne adjuk. Mivel megemeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők ne igyanak izsópfű teát.

Hivatkozások

Miyazaki H, Matsuura H, Yanagiya C, et al. Inhibitory effects of hyssop (Hyssopus officinalis) extracts on intestinal alpha-glucosidase activity and postprandial hyperglycemia. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2004;49:346–9.

Kizil S, Hasimi N, Tolam V, Kilinc E, Karatas H (2010). Chemical Composition, Antimicrobial and Antioxidant Activities of Hyssop (Hyssopus officinalis L.) Essential Oil. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj., 38: 99-103.

Millet Y, Tognetti P, Lavaire-Perlovisi M, et al. Experimental study of the toxic convulsant properties of commercial preparations of essences of sage and hyssop [in French]. Rev Electroencephalogr Neurophysiol Clin. 1979;9:12–8.

Gollapudi SA, SH (1995). Isolation of a previously unidentified polysaccharide (MAR-10) from Hyssop officinalis that exhibits strong activity against human immunodeficiency virus type 1. Biochem Biophys Res. Commun, 10: 145-151.

Daniele F, Ricci D, Epifano F, Massimo C (2004). Composition and antifungal activity of two essential oils of hyssop (Hyssopus officinalis L.). J. Essential Oil Res., p.16

Kreis W, Kaplan MH, Freeman J, et al. Inhibition of HIV replication by Hyssop officinalis extracts. AntiviralRes. 1990;14:323–337.

Proestos C, Chorianopoulos N, Nychas G-J Komaitis EM (2005). RP-HPLC analysis of the phenolic compounds of plant extracts. Investigation of their antioxidant capacity and antimicrobial activity. J. Agric. Food Chem., 53: 1190-1195.

Miyazaki H, Matsuura H, Yanagiya C, Mizutani J, Tsuji M, Ishihara C (2003). Inhibitory effects of hyssop (Hyssopus officinalis) extracts on intestinal alpha-glucosidase activity and postprandial hyperglycemia.

J. Nutr. Sci. Vitaminol., (Tokyo). 49: 346-349.

izsóp

Izsóp

Név:

Izsóp

Latin név:

Hyssopus (Hyssopus officinalis)