Desmodium adscendens

Eredetileg Afrikából származik, de a Desmodium adscendens már évszázadok óta szinte „őshonosnak” számít Amerika trópusi területein. Ez az évelő kúszónövény nagyjából egyméteresre nő gazdag virágzata vöröses, terménye a zöldbabra emlékeztet. Bár jótékony hatásait az őslakosok már hosszú ideje ismerik, az orvostudomány csupán 1965-ben figyelt fel egészségvédő tulajdonságaira. Ezt dr. P. Tubéry-nek köszönhetjük, akit Kamerunban lenyűgözött az, hogy a helyi gyógyítók, milyen sikerekkel alkalmazzák a különféle megbetegedések kezelésére. Főként a különféle hepatitiszek gyógyítására, valamint a májfunkciók helyreállítására használták. Sok ezer kilométerrel távolabb Peruban ”amor seco-nak”, azaz szerelem visszaszerzőnek hívták. Úgy vélték, rendszeres fogyasztása annyi energiával tölt fel, hogy még az elveszett kedvesünket is képesek leszünk visszahódítani. Ha ezt nem is sikerült hitelt érdemlően bizonyítani annyi biztos, hogy a Desmodium adscendens rendkívül jó hatással van szervezetünk működésére.

Gyógyhatásai

Ahogyan már említettük, a Desmodium nagyszerűen használható a máj egészségének és működésének javítására. Hogy, miért? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Rendszeres fogyasztásával ugyanis elősegíthetjük a májsejtek és ezzel az egész szerv regenerálódását. A máj a legnagyobb és legösszetettebb szerv az emberi testben, és számtalan olyan funkciót irányít, amelyek mind rendkívül értékesek. Ezért, ha súlyosan megsérül az összeegyezhetetlen az élettel. Főként a máj a felelős a lipid-profil (teljes koleszterin, HDL, LDL és trigliceridek) szabályozásáért. Előállítja a zsírokat emulgeáló epét, valamint felelős a cukrok és fehérjék metabolizmusáért. Szintén nagyon fontos, hogy a májban raktározódik el több létfontosságú elem, mint a B12-vitamin, a vas vagy a réz. Szintén a májnak köszönhetjük számos neurotranszmitter képződését. Kémiai reakciók milliárdjait ellenőriz, és fontos szerepet játszik a legösszetettebb anyagcsere-funkciókban, ideértve a glükóz átalakulását glikogénné, „üzemanyagunkká” energetikai vészhelyzet esetén.

Nagyon fontos tehát a máj egészségének megőrzése. És, ami nagyszerű hír, hogy ezt a Desmodium adscendens segítségével könnyen megtehetjük.

A már említett sejtregeneráción kívül a növénynek további májvédő hatásai is vannak: enyhíti a gyulladásokat, kiváló a zsírmáj és a cirrózis kezelésére, míg a vírusos hepatitisz esetén az egyik leghatékonyabb természetes megoldás.

Ha pedig máj, akkor a méregtelenítés sem lehet kivétel, ha a Desmodium előnyeiről beszélünk. Bátran alkalmazzuk, ha mérgező anyagoknak, például drogoknak, nehézfémeknek vagy más szennyezőanyagoknak vagyunk kitéve. Ugyanígy hatékony szövetségesünk lehet dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás esetén, valamint segít kiüríteni a szervezetben felhalmozódó káros élelmiszeradalékokat.

Méregtelenítőként azonban nemcsak ezektől az anyagoktól szabadít meg, hanem az endogén toxinoktól is: ezeket a sejtek az energiaképzés/felhasználás és gyógyulási folyamatok alatt generálják. És ez még nem minden, ami a toxinok elleni harcot illeti, hiszen krónikus farmakológiai és kemoterápiás kezelések során is kiváló segítőtársunk lehet.

A Desmodium adscendens egy másik nagyon gyakori alkalmazása antioxidáns tulajdonságaival függ össze. Hatóanyagai, főképpen flavonoidjai, remek gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak, ezt főleg az arachidonsav ellen fejtik ki. Tavasszal és ősszel szervezetünk, és főként májunk túlterhelődik: ilyenkor emésztési problémák léphetnek fel, súlyosbodhatnak izom- és ízületi bajaink. Gyulladáscsökkentőként a Desmodium rendszeres bevitele enyhíti ezeket a kellemetlen tüneteket. Szinte minden gyulladás mérséklésére alkalmazható, legyen az bakteriális vagy akár vírusos. Sőt, mivel jelentős immuntámogató, segít megelőzni a szezonális allergiák kialakulását, valamint az asztmás rohamokat, de általában a gyenge immunrendszerre visszavezethető betegségek és a fertőzések ellen is hatékony lehet.

Többször szóba kerültek a gyulladások, amik közül a húgyúti fertőzéseket sem hagyhatjuk ki. Gyorsan megszünteti a kellemetlen tüneteket, lerövidíti a gyógyulási időt. Antioxidáns képességére vezethető vissza, hogy felveszi a harcot a korai öregedést, és a daganatos megbetegedéseket okozó szabad gyökökkel szemben. Mindezek mellett kiegészítőként az emésztőrendszert érintő daganatok megelőzésére és kezelésére is alkalmazzák.

Mit mond a tudomány?

A Desmodium májműködést serkentő/szabályozó képességéért, valamint a májregenerálódást gyorsító hatásaiért a benne található szaponinok felelősek. A Mali Bamako kórházban hepatitisz B-ben szenvedő férfiakon végzett klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Desmodium főzetének beadása a bilirubin gyors csökkenését okozza. A vérben a kóros bilirubinszint emelkedése a máj és az epehólyag megbetegedését tükrözi, és „sárgaságot” eredményez. Az eredmény arra utal, hogy a Desmodium hatékony lehet a hepatitis B tüneteinek enyhítésében.
Egy olasz vizsgálatban Desmodiumot adscendens és a Lithothamniumot adtak fej- és nyakrákos betegeknek, akik kemoterápiás kezelést kaptak. A fájdalmat és a fáradtságot monitorozták, és kéthetente értékelték az adatokat a 10. hétig. Kiderült, hogy a kemoterápia Desmodiummal és Lithothamniummal kombinálva csökkentette a fájdalmat és a fáradtságot a betegeknél.

Felhasználása

 • Emésztési zavarok
 • Asztma
 • Fertőző májgyulladás, hepatitisz
 • Májzsugor
 • Zsírmáj
 • Sárgaság
 • Húgyúti fertőzések
 • Elhízás
 • Vírusos gyulladások kezelése
 • Bakteriális gyulladások kezelése
 • Immunerősítés
 • Magas koleszterinszint
 • Magas vércukorszint
 • Magas vérzsírszint
 • Méregtelenítés
 • Rákmegelőzés és kezelés elsősorban a máj esetében
 • Ráncosodás
 • B12 vitaminhiány
 • Vashiány
 • Rézhiány
 • Szezonális allergiák
 • Epehólyag problémák

Hivatkozások

http://www.odermatol.com/odermatology/12014/5.Proposal-MartiniL.pdf

https://www.cairn.info/revue-hegel-2015-4-page-268.htm

https://biomedgrid.com/fulltext/volume2/analysis-of-phytoconstituents-of-desmodium-adscendens.000598.php

https://www.dovepress.com/feasibility-single-arm-study-of-a-medical-device-containing-desmodium–peer-reviewed-fulltext-article-CMAR

Muanda FN, Bouayed J, Djilani A, Yao C, Soulimani R, Dicko A. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:620862. doi 10.1155/2011/620862. Chemical Composition and, Cellular Evaluation of the Antioxidant Activity of Desmodium adscendens Leaves.

Addy , M.E., et al ., 1992. Some Secondary Plant Metabolites in Desmodium adscendens and Their Effects on Arachidonic Acid Metabolism. Prosraglandins Leukotrienes Essent Fatty Acids 47 1:85-91 (1992).

Studies on the antioxidant activity of three Desmodium plants

The genus Desmodium (Fabaceae) – traditional uses in Chinese medicine, phytochemistry and pharmacology

Desmodium adscendens (Sw.) DC.: A magnificent plant with biological and pharmacological properties

Desmodium ascendens

Desmodium adscendens

Név:

Desmodium adscendens

Latin név:

Desmodium adscendens