Inulin

A legnagyobb mennyiségben a cikóriában, a csicsókában, valamint az articsókában, a jamgyökérben, a banánban, a spárgában és a hagymában megtalálható inulin egy hosszú fruktóz láncokból felépülő összetett cukor, azaz poliszaharid. Vízben oldható, emészthetetlen növényi rost, amely egyúttal kiváló édesítőszer. További előnye, hogy harmad annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Az inulin egészségvédő tulajdonságai közül a legfontosabb, hogy hozzájárul a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez és visszaállításához.

Gyógyhatásai

Az inulin javítja az anyagcserét, fokozza a kalcium, a magnézium és a vas felszívódásának hatékonyságát. Megszünteti a fokozott gázképződést, a puffadást és a székrekedést, növeli az ürítés gyakoriságát, enyhíti az IBS (irritábilis bél szindróma) és a Crohn-betegség tüneteit, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Rendkívül édes, mégsem emeli meg a vércukorszintet, ezért diabéteszesek is bátran fogyaszthatják. Mivel csökkenti a vérben az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, az inulin a keringési betegségek megelőzésében és kezelésében is szerepet kap. Kiemelkedőek a vastagbélre, valamint a bélflórára gyakorolt jótékony hatásai, ami annak köszönhető, hogy az inulin prebiotikum, azaz táplálékul szolgál a bélflórát felépítő jótékony baktériumok számára. A szervezet nem képes megemészteni, ezért érintetlenül jut el a vastagbélbe, ahol elsősorban a bifidobaktériumok és a laktobacillusok szaporodását ösztönzi. Az immunrendszer 80 százaléka a vastagbélben helyezkedik el, és közvetlen kapcsolatban van a bélflórával, ezért a bélflórát erősítő inulin a szervezet védekezőképességét is javítja. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy csökkentheti a daganatok, főképpen a mell- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mit mond a tudomány?

A University of Reading kutatóinak, a European Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmánya igazolta, hogy az inulin bevitele megnöveli a jótékony hatású bifidobaktériumok számát a bélflórában. A tizenöt egészséges nő és férfi közreműködésével elvégzett placebo kontrollos vizsgálat keretében, a felnőtteknek ajánlott napi öt gramm, illetve nyolc gramm inulint adtak a résztvevőknek. A székletmintákból kiderült, hogy mindkét adagolás előnyösen befolyásolja a bélflóra összetételét.

Felhasználása

  • IBS
  • Crohn-betegség
  • Anyagcsere problémák
  • Bélflóra helyreállítása
  • Székrekedés
  • Puffadás
  • Méregtelenítés
  • Keringési zavarok

Hivatkozások

Coussement, Paul AA. „Inulin and oligofructose: safe intakes and legal status.” The Journal of nutrition 129.7 (1999): 1412S-1417s.

Boeckner, LS; Schnepf, MI; Tungland, BC (2001). „Inulin: a review of nutritional and health implications.”. Advances in food and nutrition research 43: 1–63.

Niness, KR (July 1999). „Inulin and oligofructose: what are they?„. The Journal of nutrition 129 (7 Suppl): 1402S–6S

Van Loo J., Coussement P., de Leenheer L., Hoebregs H., Smits G. On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the western diet. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 1995;35:525–552.

Roberfroid M (2005). „Introducing inulin-type fructans„. Br J Nutr. 93 Suppl 1: S13–25.

inulin

Inulin

Név:

Inulin

Latin név:

Inulinum