Koriander

Kissé csípős az íze, a koriander mégis nagy népszerűségnek örvend a konyhában. Sokan használják ételek ízesítésére magját, és főzéshez friss leveleit. Megfigyelték, hogy a koriandert fűszerként alkalmazók kevesebb sót használnak.

Említésre méltó szénhidrát- és fehérjetartalma, ezen kívül C- és K-vitamint, A-provitamint, béta-karotint, folsavat, káliumot, kolint, luteint, mangát tartalmaz.

Jótékony hatásainak jelentős része kimagasló antioxidáns-tartalmára vezethető vissza. Kutatások szerint hatásos lehet prosztatarák esetén, mivel csökkentheti a specifikus gének expresszióját a rákos sejtekben, így akadályozva a szaporodásukat és terjedésüket. Hasonló eredményeket mutat az emlőrákos és tüdőrákos sejtekkel kapcsolatban. További általános rákellenes hatása, hogy védi az egészséges sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Ez a folyamat egyébként a daganat kialakulásának egyik leggyakoribb ösztönzője.

Számos tudományos feljegyzés foglalkozik gyulladásellenes, és ezen keresztül fájdalomcsillapító tulajdonságával. Elsősorban a magok kivonata lehet jó erre a célra, és kifejezetten ajánlják az ízületi gyulladások kiegészítő kezelésére. A korianderrel bíztató eredmények születnek a migrén kezelésében, mivel mérsékli a fájdalom intenzitását, időtartamát és gyakoriságát. Hasonló a szerepe a menstruációs fájdalmak esetében, de magát a ciklust is rendezi, illetve szabályozza a vérzést.

Visszatérve a gyulladások kezelésére, az antioxidánsokban bővelkedő korianderre akkor is számíthatunk, ha a szájban kialakuló sipolyokkal vagy a szemet veszélyeztető kötőhártya-gyulladással állunk szemben – megjegyzendő, hogy vitaminjai és antioxidánsai révén a látást is javíthatja. Előbbi antiszeptikus hatására is bizonyíték. Innen csak egy ugrás az antibakteriális képességének bemutatása, ami többek között arra is felhatalmazza, hogy ételek tartósítására használjuk. Enyhíti a kellemetlen testszagot és kellemesebbé teszi a leheletet – ennek is köze van antibakteriális hatásához.

De, nemcsak a baktériumok legyőzésében lehet hasznunkra. Sokak számára jelentenek visszatérő problémát a gombás fertőzések, ezek közül is kiemelkedik a Candida albicans, amely rendkívül elterjedt, és nehezen elpusztítható. A Koriander azonban megoldást jelenthet, pontosabban a leveléből előállított illóolajnak tulajdonítanak hatékony gombaellenes hatást.

Mivel nagy mennyiségben tartalmaz vasat, a vérszegénység leküzdésében is szövetségesünk lehet. Mindenki szereti a napfényt, ám az UV-sugárzás rosszat tehet a bőrnek. Erre jelenthet megoldást a koriander-kivonat, mert védi a bőrsejteket a károsodástól. További előnye, hogy a bőrön is kifejti gombaellenes- és gyulladáscsökkentő képességét.

Ahogyan már többször említettük a koriander nagyszerű antioxidáns-forrás. Ennek is köszönhető, hogy gyakori fogyasztása segíthet megőrizni a szív- és érrendszer egészségét. Ráadásul csökkenti a rossz koleszterint (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) mennyiségét, a megfelelő szinten tartja az összkoleszterin-szintet. Ez pedig az egyik feltétele az érrendszer egészségének és keringési betegségek elkerülésének. Ha rossz az emésztésünk, puffadunk és még székrekedéssel is küzdünk, a korianderhez bátran fordulhatunk. Egyrészt javítja az anyagcserét, másrészt fokozza a bélmozgásokat így okozva megkönnyebbülést. Arra sem szabad elfeledkezni, hogy a diszpepszia következtében a mérgek felhalmozódnak a belekben. A korianderrel megszabadulhatunk ezektől a káros anyagoktól, ahogyan a májat is megtisztítja.

Egy másik fontos tulajdonsága, hogy serkentheti az inzulin szekrécióját és csökkentheti a vércukorszintet. Fogyasztása ezért javasolt lehet a diabéteszesek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett. Előnyösen befolyásolja az idegrendszer működését, javítja a memóriát, elsősorban a benne lévő K-vitaminnak köszönhetően segítséget jelenthet az Alzheimer-kór kezelésében.

A koriander fogyasztása általában biztonságos, ha tartjuk a mértéket. Ám előfordulhat allergiás reakció, bőrkiütés, ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

Mit mond a tudomány?

Világszerte folyamatosan nő a szájüregi candidiasis előfordulása. Ennek az agresszív gombás fertőzésnek a kezelésére a koriander leveléből előállított illóolajos kivonat alkalmas lehet – írják brazil kutatók a PLOS One akadémiai folyóiratban megjelent tanulmányukban. Vizsgálatukból kiderül, hogy a koriander illóolaj gátolta a Candida spp. biofilm tapadását és csökkentette a Candida albicans proteolitikus aktivitását. Az eredmények tehát ígéretesek, azonban a koriander gombaellenes aktivitásának további vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy valóban potenciális jelölt legyen a szájüregi betegségek, például a műfogsorral összefüggő candidiasis kezelésében.

Összesen 68 migrénben szenvedő önkéntes vett részt egy iráni kutatásban. Az alanyokat két csoportba osztották, és az 500 mg nátrium-valproát mellett az intervenciós csoport tagjai egy hónapon át napi háromszor 15 ml koriander gyümölcsszirupot, a kontrollcsoportban ugyanennyi placebo szirupot kaptak. A koriander gyümölcsszirup jelentősen csökkentette a migrén időtartamát, súlyosságát és gyakoriságát.

Felhasználása

 • Magas LDL koleszterinszint
 • Gyenge emésztés
 • Elégtelen májműködés
 • Renyhe bélmozgás
 • Vércukorszint csökkentés
 • Alzheimer-kór kezelése
 • Tüdőrák kezelése
 • Gyulladások, ízületi gyulladás
 • Szájfekély megszüntetése
 • Szembetegségek, kötőhártya-gyulladás
 • Menstruációs problémák
 • Idegrendszeri zavarok
 • Memória problémák
 • Vérszegénység

Hivatkozások

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0099086
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4752800/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9864992/ https://pharmeasy.in/blog/9-surprising-health-benefits-of-coriander-leaves-you-should-know/ https://www.researchgate.net/publication/303776980_Coriander_Overview_of_Potential_Health_Benefits https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152784/ https://www.mccormickscienceinstitute.com/our-research/scientific-overviews/msi-funded-paper-potential-health-benefits-of-coriander https://openaccesspub.org/japb/article/958 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115000647

koriander

Koriander

Név:

Koriander

Latin név:

Coriandrum sativum