Articsóka

Az articsókát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták emésztési problémák kezelésére, valamint afrodiziákumként. Szinte egész évben frissen fogyasztható, hiszen a mediterrán országokban, fajtától függően, kora tavasztól késő őszig terem. Bár ezekben az országokban szívesen használják a „csúnya, mint egy articsóka” kifejezést, Kaliforniában létezett egy Miss Articsóka nevű szépségverseny, amelyet 1946-ban nem más, mint Marilyn Monroe nyert meg. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, ásványi anyagokat, valamint A-, C-, K- és B-vitaminokat. Ennek köszönhetően az articsóka kiváló méregtelenítő, óvja az érrendszert, segíti a fogyókúrát, valamint az emésztés és a bélflóra helyreállítását, csökkenti a koleszterin- és a vérzsír szintjét, csillapítja a gyulladásokat és a köhögést, megszünteti a székrekedést.

Gyógyhatásai

Az articsóka valóságos kincsesbányája a különféle gyógyhatásokkal rendelkező hatóanyagoknak. 100 g kevesebb mint ötven kalória, azonban nem csupán ezért tesz jó szolgálatot a fogyókúrák során: szabályozza az étvágyat, hatékony vízhajtó, csökkenti a vérzsír mennyiségét, elősegíti a helyes emésztést, a széklet megfelelő állagának elérését, és a gyakori ürítést, valamint enyhíti a hasfájást és a hányingert. Magas rosttartalmának köszönhetően javítja az anyagcserét, támogatja a bélrendszer megtisztítását és a méregtelenítést. Az articsókában található inulin az egyik legfontosabb növényi rost: kiváló cukorpótló, megszünteti a székrekedést és a hasmenést, beállítja a normális koleszterinszintet, másnaposság ellen is hatásos. Mivel táplálékul szolgál a probiotikus baktériumok számára, segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Az articsóka magas vérnyomás, narancsbőr, cukorbetegség, valamint emésztési- és ürítési problémák esetén is sikerrel alkalmazható. Enyhíti a gyomorégést, az IBS és a diszpepszia kellemetlen tüneteit, segít elkerülni a gyomorfekélyt. Méregtelenítő hatását fokozza a benne található cinarin –antioxidáns polifenol−, amely hatékony vértisztító, az articsókában szintén megtalálható antioxidáns szilimarinhoz hasonlóan erősíti a májat, gyorsítja az epeáramlást. Utóbbi szükséges a zsírok lebontásához, és a vitaminok megfelelő felszívódásához.
Rendkívül magas az A-, C-, B1-, B2-, B9- és K-vitamin tartalma, ezeken kívül gazdag kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban, káliumban, béta-karotinban, klorogénsavban, rutinban, kvercetinben, galluszsavban és luteolinban. Az articsóka az egyik leghatékonyabb antioxidáns növény, hozzájárul a bőr öregedését, a daganatok-, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában szerepet kapó szabad gyökök megkötéséhez. Különösen a prosztata- és a mellrák, valamint a leukémia esetében lehet hatékony. Gyulladáscsökkentőként jól használható a reuma tüneteinek enyhítésére, kezeli a vese-, az epe- és a hólyagpanaszokat, csökkenti a makacs köhögést.

Mit mond a tudomány?

Irritábilis Bél Szindrómában (IBS) szenvedő betegeknek adták az articsóka levelének kivonatát a University of Reading kutatói. A hat hétig tartó felmérést követően a páciensek jelentős javulásról számoltak be. 96 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy az articsóka hatékonyabban, vagy legalább annyira hatékonyan enyhítette a tüneteiket, mint a hagyományos terápiák.

Felhasználása

 • Fogyókúra
 • Emésztési zavarok
 • Székrekedés
 • Hasmenés
 • Méregtelenítés
 • Vízhajtás
 • Magas koleszterinszint
 • Vízhajtás
 • Magas vérnyomás
 • Emésztési rendellenességek
 • Bélflóra helyreállítása
 • IBS
 • Diszpepszia
 • Gyomorégés
 • Prosztatarák
 • Leukémia
 • Mellrák
 • Gyulladások
 • Köhögés
 • Reuma

Hivatkozások

R. Gebhardt, “Antioxidative and protective properties of extracts from leaves of the artichoke (Cynara scolymus L.) against hydroperoxide-induced oxidative stress in cultured rat hepatocytes,” Toxicology and Applied Pharmacology, vol. 144, no. 2, pp. 279–286, 1997

Kirchhoff R, Beckers C, Kirchhoff GM, et al. Increase in choleresis by means of artichoke extract. Phytomedicine 1994;1:107-15.

Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Marakis G, Booth JC. Artichoke leaf extract reduces symptoms of irritable bowel syndrome and improves quality of life in otherwise healthy volunteers suffering from concomitant dyspepsia. J Alter Complement Med. 2004 Aug;10(4):667-9.

Fintelmann V. Antidyspeptic and lipid-lowering effect of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:1-19.

Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008 Sep;15(9):668-75.

E. Speroni, R. Cervellati, P. Govoni, S. Guizzardi, C. Renzulli, and M. C. Guerra, “Efficacy of different Cynara scolymus preparations on liver complaints,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 86, no. 2-3, pp. 203–211, 2003.

Kraft K. Artichoke leaf extract–recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine 1997;4:370-8 [review].

G. Holtmann, B. Adam, S. Haag, W. Collet, E. Grünewald, and T. Windeck, “Efficacy of artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double-blind, multicentre trial,” Alimentary Pharmacology & Therapeutics, vol. 18, no. 11-12, pp. 1099–1105, 2003.

Gebhardt R. New experimental results in the action of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:20-3.

Nadova S, Miadokova E, Mucaji P, Grancai D, Cipak L. Growth inhibitory effect of ethyl acetate-soluble fraction of Cynara cardunculus L. in leukemia cells involves cell areest, cytochrome c release and activiation of caspases. Phytother Res. 2008 Feb;22(2):165-8.

articsóka

Articsóka

Név:

Articsóka

Latin név:

Cynara scolymus