Papaya

A papaya eredetileg Közép-Amerikából származik, innen terjedt el az összes trópusi területen: Hawaiion, a Kanári-szigeteken, Nyugat Afrikában, Indiában, Kínában és Ausztráliában. Európába a spanyol hódítók hozták el, akik már Amerikában megtapasztalták emésztésre gyakorolt jótékony hatásait. Kellemes íze, illata és állaga miatt Kolumbusz az „angyalok gyümölcsének” nevezte az akár 5 kilós súlyt is elérő papayát, amelyből az őslakos indiánok éppen ezért fogyasztottak el minden étkezés után egy szeletet. A papayát, azaz az „emberfej nagyságú, sárgadinnyére hasonlító” gyümölcsöt Marco Polo is megemlíti, míg Magellán és legénysége először Ausztráliában ízlelte meg, ahol az őslakosság évszázadok óta fogyasztotta egészségmegőrző, és energetizáló hatásai miatt. A közhiedelemmel ellentétben nem csak maga a papaya gyümölcse értékes: a Karib-szigetek lakói leveleibe tekerve puhították a húst, napjainkban a levelek kivonatát főként a kontaktlencsék tisztítására készült keverékben hasznosítják.

Gyógyhatásai

A papaya nagyjából 87 százalékban vizet, valamint szénhidrátokat, ásványi anyagokat, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, valamint riboflavint, niancint és tiamint is tartalmaz. Kiemelkedően magas flavonoid- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ennek köszönhetően remek antioxidáns és immunerősítő, semlegesíti a rák, a gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával, valamint a bőr idő előtti öregedésével kapcsolatba hozható szabad gyököket. Érvédő hatását fokozza, hogy kordában tartja a vér LDL koleszterinszintjét, segít megelőzni a szívinfarktust és az agyvérzést.

Még hatékonyabb antioxidáns az erjesztett papaya, ez ugyanis a gyümölcs héját és magjait is tartalmazza, ennek köszönhetően megóv a degeneratív betegségekkel –pl. Parkinson- és Alzheimer kór− szemben is.

Gazdag E-vitaminban és A-vitaminban, óvja a bőrt, serkenti a hámsejtek újratermelődését, külsőleg és belsőleg használva egyaránt elősegíti a sérült bőrfelületek gyógyulását. A papaya bővelkedik az emésztést javító növényi rostokban, amelyek helyreállítják a helyes bélmozgást, ezáltal a salakanyagok rendszeres és maradéktalan ürítését, valamint megtisztítják a bélrendszert a káros lerakódásoktól, ezzel támogatva a szervezet méregtelenítését. Rostjai a vastagbélrák, a benne található likopin a prosztata daganatok megelőzésében kapnak szerepet. Mivel fokozza az immunrendszer működését, a papaya a megfázás és influenza megelőzésére, valamint kezelésére is használható.

Kiemelkedően fontos összetevője a papain nevű enzim –nagyobb koncentrációban található meg az éretlen gyümölcsben–, ami javítja az emésztést, és különösen a fehérjék lebontását: úgy működik mint a gyomornedvek, ezért egy kiadósabb lakoma után hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljunk a feszítő, görcsölő telítettség érzettől. A papain ezen kívül a gyulladások –allergia, asztma, ízületi gyulladások–, különböző fizikai sérülések és a bőrégések enyhítéséhez is hozzájárul. A papaya fertőtlenítő hatását elsősorban a bélrendszerben és a húgyutakban fejti ki. Hála vitaminjainak és ásványi anyagainak remek energiapótló: a friss gyümölcs fogyasztása pillanatok alatt feltölti szervezetünket, fizikai vagy szellemi stressz esetén rövid időn belül megszünteti a fáradságérzetet. Magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrák hasznos kiegészítője lehet. Rendszeres fogyasztása csökkenti az időskori makula-degeneráció (vaksághoz vezető szemfenéki meszesedés) kockázatát.

Mit mond a tudomány?

A Carica papaya antibakteriális hatását vizsgálták a jamaikai University of the West Indies kutatói. Sikerült kimutatniuk, hogy a gyümölcs magja gátolja egyes baktériumok szaporodását. A West Indian Medical Journal szaklapban megjelent tanulmányukban a tudósok arra a következtetésre jutnak, hogy baktériumellenes tulajdonságának köszönhetően a papaya magja felgyorsíthatja a krónikus bőrfekélyek gyógyulását.

Felhasználása

 • Bőrfekélyek
 • Emésztési zavarok
 • Fertőtlenítés
 • Fogyókúra
 • Gyulladások
 • Immunerősítés
 • Influenza
 • Magas LDL koleszterinszint
 • Megfázás
 • Méregtelenítés
 • Prosztatarák megelőzése
 • Rákmegelőzés
 • Sebgyógyítás
 • Stressz
 • Szív- és érrendszeri megbetegedések
 • Ürítési zavarok
 • Vastagbélrák megelőzése

Hivatkozások

Wall, M. M. (2006). Ascorbic acid, vitamin A, and mineral composition of banana (Musa sp.) and papaya (Carica papaya) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis, 19(5), 434-445.

Ensminger AH, Ensminger, ME, Kondale JE, Robson JRK. Foods & Nutriton Encyclopedia. Pegus Press, Clovis, California. 1983.

Bari, L., Hassan, P., Absar, N., Haque, M. E., Khuda, M., Pervin, M. M., et al. (2006). Nutritional Analysis of two Local Varieties of Papaya (Carica papaya L.) at Different Maturation Stages. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9.

Hernadez, Y., Lobo, M. G. & Gonzalez, M. (2006). Determination of vitamin C in tropical fruits: A comparative evaluation of methods. Food Chemistry, 96(4), 654-664.

Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York. 1996.

Lim, Y. Y., Lim, T. T., & Tee, J. J. (2007). Antioxidant properties of several tropical fruits: A comparative study. Food Chemistry, 103(3), 1003-1008.

Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149.

Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, Lunt M, Bunn D, Luben R, Welch A, Bingham S, Khaw KT, Day N, Symmons DP. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul;63(7):843-7. 2004. PMID:15194581.

Rakhimov MR. Pharmacological study of papain from the papaya plant cultivated in Uzbekistan (Article in Russian). Eksp Klin Farmakol 2000 May-Jun;63(3):55-7. 2000.

papaya

Papaya

Név:

Papaya

Latin név:

Carica papaya