Gyömbér

A gyömbér illatos, enyhén csípős gyökerét évezredek óta használja a népgyógyászat, ahogyan számos hagyományos ételben is megtalálható. Egyes feltételezések szerint neve a szankszrit singabera szóból származik, amelynek jelentése „szarv formájú”. Az indiaiak ízesítőként és emésztésserkentőként egyaránt alkalmazták: a megtisztulás egyik fontos eszközeként tartották számon, amelynek segítségével lelkük felemelkedhetett az istenségek felé. Ősi szertartásaik előtt tilos volt a hagyma és a fokhagyma fogyasztása, a kellemetlen szájszag ugyanis hiedelmeik szerint isteni büntetést róhatott maga után, ezért ilyenkor kötelező volt egy darab gyömbér elrágcsálása. A kínaiak is hasonlóan vélekedtek, ám nem csak tisztító, és emésztésjavító hatásai miatt fogyasztották a gyömbért: már több mint 5000 éves feljegyzésekben szerepel, mint megfázás, lepra és tengeribetegség elleni szer. Az ókori rómaiak egyik legkedveltebb fűszere volt a húsok és halak ízesítésére hasnált „sal conditus”, amely a só és egyéb fűszerek mellett nagy mennyiségben tartalmazott gyömbért. Nagyobb lakomák után gyömbérrel ízesített kenyérfélét ettek, hogy ezzel előzzék meg az emésztési panaszokat. A középkorban, ahogy a legtöbb, keletről érkező fűszert, a gyömbért is főként afrodiziákumként tartották számon. Kiváló antioxidáns, szélhajtó, megszünteti a bélgörcsöket, javítja az emésztést és gátolja a gyulladások kialakulását, terhesség alatt csökkenti a hányingert.

Gyógyhatásai

A gyömbér gyógyhatású összetevői a növény rizómájában (gyökértörzs) találhatók. Jelentős mennyiségű szénhidrátot, fehérjét, valamint aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz: találhatunk benne mangánt, kalciumot, foszfort, nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. Vitaminjai közül legfontosabbak a B-vitaminok és az E-vitamin. Gyógyhatásaiban jentős szerepet játszanak az illóolajok, a béta-zingiberén, a kurkumén, a bizabolén, a kámfén és a cimén, valamint a csípős ízét biztosító gingerol és sogaol. Ezeknek is köszönhető, hogy a gyömbér szinte valamennyi emésztőrendszeri panasz kezelésére alkalmazható: serkenti az anyagcserét, megszünteti a túlterhelt gyomor okozta kellemetlen telítettség érzetet és a puffadást. Mérsékli a heves hányási rohamokat, valamint a tengeribetegség egyéb jellemző tüneteit, köztük az émelygést és az alkalmi szédülést is. Kifejezetten ajánlott a terhesség alatti hányinger, és az ilyenkor sokaknál előforduló csillapíthatatlan hányás megszüntetésére, ugyanis a gyömbérnek nincsen semmiféle mellékhatása. Jól használható menstruációs- és bélgörcs ellen, akadályozza a vékonybél kórosan erős, illetve gyors összehúzódását. A gyömbér segít megszabadulni az akut hasmenéstől és a túlzott gázképződéstől, ahogyan a gyomorhurut tüneteit is enyhíti. Hatóanyagai elpusztítják a gyomorfekéllyel és a gyomorrákkal közvetlenül kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktériumot. Felveszi a harcot a megfázást és az influenzát okozó vírusokkal, erős izzasztóként gyorsan leviszi a lázat. Főzete, illetve friss, hámozott szeleteinek lassú elrágása remek hurutoldó és fertőtlenítő, csillapítja a köhögést, valamint a felső légúti szervek gyulladásait. Utóbbi hatását elsősorban a gingerolnak köszönheti, ami az oszteoartritisz (kopásos ízületi gyulladás) és a reumatoid artritisz kezeléséhez is hozzájárul: csökkenti a fájdalmat és duzzanatot, javítja az ízületek mozgásképességét. A gingerol ezen kívül gátolja a vastagbélrák és a végbélrák kialakulását, valamint elindítja a programozott sejthalált a petefészek rákos sejtjeiben (apoptózis). Mivel fájdalomcsillapító hatásokkal is bír, segítségünkre lehet fogfájás, izomfájás, fejfájás és migrén esetén, míg helyi pakolásként az ízületi fájdalmakat, a reuma okozta kellemetlenségeket is mérsékli. Antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, kivonata és főzete csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét és a magas vérnyomást, javítja a vérkeringést, hígítja a vért: ezáltal megakadályozza az embóliákat okozó vérrögök kialakulását, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. A gyömbér ráadásul méregtelenítésre is kiváló: tisztítja a nyirokrendszert, javítja a keringést, fokozza az izzadást, ezáltal átjárhatóvá teszi a pórusokat és elősegíti a toxinok távozását a bőrön keresztül.

Mit mond a tudomány?

Kétszázhatvanegy mérsékelt és súlyos térdízületi kopásban (oszteoartritisz) beteg részvételével vizsgálták a gyömbér hatását a University of Florida kutatói. A páciensek 6 heten át, naponta kétszer, gyömbérkivonatot vagy placebót kaptak. Az Arthritis & Rheumatism szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a gyömbér enyhíti az oszteoartritisszel járó fájdalmat, fogyasztásával csökkenthető a hagyományos gyógyszerek bevitele.

Felhasználása

 • Emésztési zavarok
 • Fejfájás
 • Fertőtlenítés
 • Gyomorfekély
 • Gyomorhurut
 • Hasmenés
 • Hányinger
 • Hurutoldás
 • Influenza
 • Ízületi gyulladások
 • Köhögés
 • Lázcsillapítás
 • Magas LDL koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Megfázás
 • Migrén
 • Petefészekrák
 • Puffadás, telítettség érzet
 • Tengeribetegség
 • Túlzott gázképződés
 • Vastagbélrák
 • Végbélrák

Hivatkozások

Pan MH, Hsieh MC, Kuo JM, Lai CS, Wu H, Sang S, et al. [6]-Shogaol induces apoptosis in human colorectal carcinoma cells via ROS production, caspase activation, and GADD 153 expression. Mol Nutr Food Res. 2008;52:527–37.

Schwertner, H.A., Rios, D.C., Pascoe, J.E. Variation in concentration and labelling of ginger root dietary supplements. Obstet Gynecol. 2006;107:1337–1343.

Akoachere JF, Ndip RN, Chenwi EB et al. Antibacterial effect of Zingiber officinale and Garcinia kola on respiratory tract pathogens. East Afr Med J. 2002 Nov;79(11):588-92. 2002.

Bordia, A., Verma, S.K., Srivastava, K.C. Effect of ginger (Zingiber officinale Rosc.) and fenugreek (Trigonella foenumgraecum L.) on blood lipids, blood sugar and platelet aggregation in patients with coronary artery disease. Prostaglandins Leukot Essent Fat Acids. 1997;56:379–384.

Borrelli F, Capasso R, Aviello G, Pittler MH, Izzo AA. Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting. Obstet Gynecol. 2005 Apr;105(4):849-56. 2005. PMID:15802416.

Grzanna, R., Lindmark, L., Frondoza, C.G. Ginger — an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005;8:125–132.

Fischer-Rasmussen W, Kjaer SK, Dahl C, et al. Ginger treatment of hypereesis gravidarum. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 38(1990):19-24. 1990.

Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York. 1996.

Fuhrman B, Rosenblat M, Hayek T, Coleman R, Aviram M. Ginger extract consumption reduces plasma cholesterol, inhibits LDL oxidation and attenuates development of atherosclerosis in atherosclerotic, apolipoprotein E-deficient mice. J Nutr. 2000;130:1124–231.

Young, H.Y., Liao, J.C., Chang, Y.S., Luo, Y.L., Lu, M.C., Peng, W.H. Synergistic effect of ginger and nifedipine on human platelet aggregation: a study in hypertensive patients and normal volunteers. Am J Chin Med. 2006;34:545–551.

Ippoushi K, Azuma K, Ito H, Horie H, Higashio H. [6]-Gingerol inhibits nitric oxide synthesis in activated J774.1 mouse macrophages and prevents peroxynitrite-induced oxidation and nitration reactions. Life Sci. 2003 Nov 14;73(26):3427-37. 2003.

Koo, K., Ammit, A., Tran, V., Duke, C., Roufogalis, B. Gingerols and related analogues inhibit arachidonic acid-induced human platelet serotonin release and aggregation. Thromb Res. 2001;103:387–397.

Kiuchi F, et al. Inhibition of prostaglandin and leukotriene biosynthesis by gingerols and diarylheptanoids. Chem Pharm Bull 40 (1992):387-91. 1992.

Srivastava KC, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Med Hypothesis 39(1992):342-8. 1992.

Black CD, Herring MP, Hurley DJ, O’Connor PJ. Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise. J Pain. 2010;11:894–903.

Nature Immunology Online. Nature Immunology Online. 2001;10.1038/ni732. 2001.
homson, M., al-Qattan, K., al-Sawan, S., Alnaqeeb, M., Khan, I., Ali, M. The use of ginger (Zingiber officinale Rosc.) as a potential anti-inflammatory and antithrombotic agent. Prostaglandins Leukot Essent Fat Acids. 2002;67:475–478.

Rhode JM, Huang J, Fogoros S, Tan L, Zick S, Liu JR. Ginger induces apoptosis and autophagocytosis in ovarian cancer cells. Abstract #4510, presented April 4, 2006 at the 97th AACR Annual Meeting, April 1-5, 2006, Washington, DC. 2006.

Srivastava KC, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) and rheumatic disorders. Med Hypothesis 29 (1989):25-28. 1989.

Wigler I, Grotto I, Caspi D, Yaron M. The effects of Zintona EC (a ginger extract) on symptomatic gonarthritis. Osteoarthritis Cartilage. 2003 Nov;11(11):783-9. 2003.

Phan PV, Sohrabi A, Polotsky A, Hungerford DS, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger extract components suppress induction of chemokine expression in human synoviocytes. J Altern Complement Med. 2005 Feb;11(1):149-54. 2005. PMID:15750374.

gyömbér

Gyömbér

Név:

Gyömbér

Latin név:

Zingiber officinalis