Retek

A retek (Raphanus sativus) a Cruciferae családba tartozik. Eredetileg Kelet-Ázsiából származik. Már az ősi Japánban és Kínában is ismerték, és nemcsak táplálékként, hanem különféle kórok kezelésére is alkalmazták. Hamar megfigyelték, hogy a retek – többek között – rendkívül jó hatást gyakorol a májra, az epére, a vesékre, de alkalmazták emésztései zavarok enyhítésére, valamint a makacs köhögés csillapítására. Egynyári, lágyszárú növény, most már szinte mindenhol elterjedt, mivel rendkívül alkalmas otthoni kertekben történő termesztésre. Számos talajtípushoz alkalmazkodik, bár előnyben részesíti a szerves, meszes és öntözött anyagokban gazdag termőterületeket. A retek nem nő magasra, legfeljebb 1 méteresre. Gyökere miatt termesztik, amelyet leginkább az élelmiszeriparban használnak: ez egy megnagyobbodott csapgyökér, általában kerek alakú, néha hosszúkás. A retek belsejében sok tápanyag halmozódik fel, ami elengedhetetlen a gyümölcs és a virág későbbi fejlődéséhez. Ezek a nutriensek és más bioanyagok a retek igazi értékei.

Gyógyhatásai

Egyik nagy előnye, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma. 100 grammban mindössze 16 kcal. Tehát tökéletesen megvan az alapja annak, hogy rengeteg fogyókúra ajánlja a retket! És nemcsak amiatt, hogy nem hizlal. Legalább ennyire fontos az is, hogy teltségérzetet okoz, hiszen nagyon gazdag vízben, a víz a retekben 95,6 tömegszázalékot tesz ki. Ha sok retket eszünk a nagymennyiségű víz következtében úgy érezzük, hogy tele vagyunk. További jó hír a fogyókúrásoknak, hogy a retek mennyiségtől függetlenül is csökkenti az étvágyat.
Bár kalóriában szegény, jótékony anyagokban annál gazdagabb. A Nutrition Data szerint a vitaminok közül a K, a B és a folát a fontosabbak, amikből jelentősebb mennyiséget tartalmaz. De ezekből sem annyit, mint a C-vitaminból. Kevésbé közismert, hogy a retek nagyszerű C-vitaminforrás, az említett 10 deka elfogyasztásával máris fedeztük a napi szükséglet negyedét.
Mivel a retek bővelkedik vízben, elősegíti a diurézist, azaz remek vízhajó. És ez egy újabb jópont a fogyókúrázó szemében, mert a kúra elején gyors eredményt biztosít. De, még ennél is jobb hír, hogy a feleslegesen pangó folyadékok kihajtása jótékonya hatást gyakorol a vérnyomásra. Egyszóval magas vérnyomásosok számára szinte kötelező a retek gyakori fogyasztása.
A vízhajtó hatását a méregtelenítési folyamatok alkalmával is kamatoztatja. Maradva a vízhajtó hatásnál, nem szabad elfeledkezni a méregtelenítő funkcióról: a veséket és a vért egyaránt tisztítja.

Gazdag még káliumban, rostokban és antioxidánsokban (lutein és zeaxantin). A C-vitamin már említett nagyobb arányú jelenléte serkenti az immunvédelmet, míg a rostok támogatják a béltranszportot, különösen székrekedésben szenvedőknél. Ügyeljünk azért a mennyiségekre: ha túlzásba esünk a retek fogyasztásával, hatóanyagai irritálhatják a gyomor és a bél falát. Fogyasztása ellenjavallt gyomorhurut, gyomor, vagy nyelőcső reflux, vastagbélgyulladás, IBS, valamint vastagbél- és vesekő esetén.

Szó volt már immunerősítő képességéről, amihez hozzájárul az is, hogy rostja táplálékul szolgálnak a bélflóra probiotikus baktériumai számára. A kiegyensúlyozott bélflóra pedig a megfelelően működő immunrendszer szinonimája, ugyanis éppen itt, a vastagbélben helyezkedik el az immunsejtek 70 százaléka.
A retek javasolt a vércukor- és koleszterinproblémákkal küzdőknek, mindkét esetben segít beállítani a helyes értékeket.

Lutein és zeaxanthin: ezek amellett, hogy remek antioxidánsok, védik a szemet a káros sugárzásokkal szemben.

Térjünk most vissza egy pillanatra a méregtelenítésre. Azt már tudjuk, hogy a retek vízhajtó, és azt is, hogy jó rostforrás. Ez utóbbi a méregtelenítést ugyancsak segíti, hiszen a rostok kitakarítják a letapadt káros anyagokat a bélrendszerből.

Sőt, a rostoknak, a nagy mennyiségű víznek és a kén jelenlétének köszönhetően, a retek fogyasztása elősegíti a megfelelő emésztést, ezzel hozzájárul a rendszeres ürítéshez, a szervezetben felgyülemlett toxinok távozásához. Ezen tulajdonságait a máj és a vese tisztításában is jótékonyan kamatoztatja. Koncentrált kivonatát a különféle bélparaziták bélférgek kiűzésére használhatjuk. És, ha már az emésztésnél tartunk nem szabad elfelejteni, hogy a retekmagban található sinalbin vízzel keveredve fokozza a bél perisztaltikus mozgását, így enyhe hashajtó.

Vannak, akik szeretik, mások nem tartják kellemesnek az ízét az viszont biztos, hogy egy jellegzetes, csípős zamatról van szó. Amit a glükozinolátokra lehet visszavezetni, pontosabban a belőlük képződött mustárolajok jelenlétére. Ráadásul, a különleges íz csak az egyik következményük, hiszen a retek antibakteriális és vírusellenes hatása pontosan a mustárolajok következménye. Így nem csoda, hogy a retek segítségével megelőzhetjük, azaz kezelhetjük a légúti és húgyúti fertőzéseket. Alkalmazható köhögés, tüdőbetegségek, asztma és hörghurut ellen. Mi több, a legutóbbi kutatások szerint a glükozinolátoknak daganatellenes hatása is van.

Bármennyire furcsán hangzik, a retek remek stressz- és görcsoldó, részt vesz az izom- és idegrendszer relaxációjában.

Mit mond a tudomány?

A Bolognai Egyetem által végzett, a Food Chemistry 2015-ben publikált tanulmány a retekben izolált antocianinok antioxidáns tulajdonságait vizsgálta. Kiderül belőle, hogy a retekben található antocianinok antioxidáns aktivitása hasonlít az E-vitaminéhoz. Segít megerősíteni az izomszöveteket, fokozza a látást, antiszeptikusan hat, javítja a szervezet védekezőképességét, csökkenti az oxidatív stresszt.

Felhasználása

 • Emésztési zavarok
 • Felgyülemlett folyadékok ürítési nehézsége
 • Puffadás
 • Székrekedés
 • Magas koleszterin szint
 • Magas vércukorszint
 • Méregtelenítés
 • Légzőszervi megbetegedések
 • Asztma
 • Köhögés
 • Láz
 • Diabétesz
 • Húgyúti fertőzések
 • Májproblémák
 • Epekő
 • Vesekő
 • Vírusos megbetegedések
 • Hörghurut
 • Paraziták jelenléte
 • Oxidatív stressz
 • Rákmegelőzés és kezelés
 • Fogyókúra
 • Gyulladások jelenléte
 • Immunerősítés
 • Lúgosítás

Hivatkozások

The hexane extract from the roots of Raphanus sativus L. inhibits cell proliferation and induces apoptosis in human cancer cells by modulating genes related to the apoptotic pathway

Syed Sultan BeeviLakshmi Narasu Mangamoori Murugan Subathra Jyotheeswara Reddy Edula

Hum Nutr plant foods . 2010 September; 65 (3): 200-9. doi: 10.1007 / s11130-010-0178-0.

 

Isothiocyanate profile and selective antibacterial activity of root, stem and leaf extracts derived from Raphanus sativus L.

Syed Sultan Beevi 1, Lakshmi Narasu Mangamoori, Vivek Dhand, Damaraju Siva Ramakrishna

Pathogen of food origin Dis. January-February 2009; 6 (1): 129-36. doi: 10.1089 / fpd.2008.0166.

 

Hot water extracts of pressure-roasted dried radish attenuate liver oxidative stress via Nrf2 up-regulation in mice fed a high-fat diet.

Kim S, Woo M, Kim M, Noh JS, Song YO.

Food Sci Biotechnol. 21 August 2017; 26 (4): 1063-1069. doi: 10.1007 / s10068-017-0135-x. eCollection 2017.

 

Cytotoxic effects of 4- (methylthio) -3-butenyl isothiocyanate, antiproliferative and anti-zearalenone in vitro, from the Tunisian raphanus sativus.

Salah-Abbès JB, Abbès S, Abdel-Wahhab MA, Oueslati R.

J Pharm Pharmacol. 2010 February; 62 (2): 231-9. doi: 10.1211 / jpp.62.02.0011.

 

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2606/2

 

https://www.researchgate.net/publication/23136056_Kaiware_Daikon_Raphanus_sativus_L_Extract_A_Naturally_Multipotent_Chemopreventive_Agent

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/

Retek

Név:

Retek

Latin név:

Raphanus sativus