C-vitamin

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vagy aszkorbát, a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozó esszenciális tápanyag. Létfontosságú anyag ám, mivel vízben oldódik, ezért nem halmozódik fel a szervezetben. Bár sok állat, köztük a kétéltűek, hüllők, néhány madár és emlős, képesek a glükózból C-vitamint előállítani. Sajnálatos módon azonban az ember nem tartozik ebbe a csoportba az L-gulono-g-lakton-oxidáz enzim hiánya miatt. Ezért nekünk – a tengerimalacokhoz és más főemlősökhöz hasonlóan – folyamatosan pótolni kell. A minimum napi mennyiség 6 mg körül alakul, ami arra biztosan elég, hogy elkerüljük a skorbutot. Utóbbi oka, hogy a C-vitamin-hiány a kollagén-szintézis károsodásához vezet, hozzájárulva a skorbut súlyosabb tüneteihez.

Ennek a tízszerese az orvosi közmegegyezés valójában azonban 60 milligrammnál jóval több C-vitaminra van szükségünk. Hogy mennyire, arról évtizedek óta vitatkoznak a szakemberek. Sokáig tartotta magát az 500 mg/nap ajánlás, de egyes nézetek szerint ez sem elég: a Nobel-díjas Linus Pauling napi 3000 milligrammot javasolt ő maga a rák elkerülése érdekében 18 ezer milligrammot fogyasztott. A C-vitamint elsőként azonosító, és ezért Nobel-díjat kapó Szent-Györgyi Albert minden nap 1000 mg C-vitamint fogyasztott. Amikor beteg volt, ezt 8000 mg fölé emelte. Érdekesség, hogy mindkét tudós 93 évig élt.

A C-vitamin hő-, és fényérzékeny, azaz magas hőmérséklet vagy erős fény hatására gyorsan lebomlik. Ezért javasolt a C-vitamint tartalmazó élelmiszereket frissen, nyersen, legfeljebb párolva fogyasztanunk. A C-vitamint nagyobb mennyiségben a következő táplálékokban találhatjuk meg: vörös/lilabogyós gyümölcsök, zöldlevelű zöldségek, citrusfélék, algák. A leggazdagabb C-vitamin-források az acerola, a csipkebogyó, a chili paprika, az áfonya, a petrezselyem, a spenót, a kelkáposzta, a kivi, a brokkoli, a kelbimbó, a citrom, a papaya, az eper és a narancs.
C-vitamint tartalmazó, frissen vásárolt gyümölcsöket, zöldségeket maximum 3-4 napig tároljuk felvágás nélkül, napfénytől védett helyen.

Gyógyhatásai

Számos anyagcsere-folyamatban, valamint az aminosavak, hormonok és kollagén bioszintézisében vesz részt. Az aszkorbinsav és az aszkorbát természetes módon van jelen a testben, a két formula a pH alapján váltakozik. A molekula oxidált formái, mint például a dehidroaszkorbinsav, redukálószerekkel visszaalakulnak aszkorbinsavvá.

Állatokban a C-vitamin számos enzimatikus reakcióban kofaktorként működik, amelyek sokféle alapvető biológiai funkciót közvetítenek, beleértve a sebgyógyulást és a kollagénszintézist. A C-vitamin többféle, az oxigénáz (enzim) által katalizált hidroxilezési folyamathoz szükséges. Egyik fő feladata tehát a kollagén bioszintézise: ahol a prolin hidroxiprolinná, a lizin pedig hidroxilizinné alakul át prolin-hidroxiláz és lizin-hidroxiláz révén Fe ++ jelenlétében (a C-vitamin redukált formában tartja a vasat).

Mindez rendkívül fontos egészségünk szempontjából a C-vitamint mégis elsősorban antioxidánsként ismerik. És ez nem véletlen. Korábban már említettük, hogy a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert és Linus Pauling a betegségek és köztük a rák megelőzésére használták ezt a vitamint. Bár még mindig nincs egyértelmű állásfoglalás konkrét egészségmegőrző képességéről az bizonyos, hogy jelentős mértékben hozzájárul a túlszaporodó szabad gyökök terjedésének megállításához, valamint részben ennek következményeként, az immunrendszer megerősítéséhez.

A helyesen működő immunrendszer megóv a külvilágból érkező kórokozókkal szemben, legyen szó baktériumokról, vírusokról vagy akár gombákról. Megakadályozza – a nem veleszületett – immunbetegségek kialakulását, lassítja azok súlyosodását, csökkenti a tüneteket. Megfelelő bevitele hozzájárulhat a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez, ami kiemelkedő antioxidáns tulajdonságának köszönhető.

Közismert, hogy megfázásra, légúti betegségekre hatásos lehet, bár inkább a tünetek enyhítésében jeleskedik. A kollagéntermelés fokozásával gyorsítja a sebgyógyulást, jótékonyan hat az erek állapotára, mérsékli a magas vérnyomás kockázatát, óvja a szívet.

Ellenszere a szabad gyökök okozta korai bőröregedésnek, az oxidatív stresszel összefüggésbe hozható allergiás reakcióknak, a makuladegenerációnak, illetve a szürkehályog esélyét is alacsonyabban tartja.

Javítja a glükózszintet, ami egy lényeges érték a cukorbetegség szempontjából.

Ezen kívül a C-vitamin elengedhetetlen az oradrenalin (neurotranszmitter) szintéziséhez –dopaminból –, valamint fontos feladata a karnitin szintézise, mely ​​elengedhetetlen az acilok (zsírsavak) mitokondriumba történő átviteléhez.

Csökkenti a gyomorégést, a refluxot, hányást, émelygést és általában az emésztési panaszokat. Ezért jó választás ilyenkor például citrusok levét inni. Mivel nem rendelkezik mellékhatásokkal, a terhesség alatt fellépő hányinger kezelésére is használhatjuk. Ajánlott vérszegénység esetén is, mivel elősegíti a vas felszívódását. Ebben az esetben azonban ügyeljünk a bevitt mennyiségre, mert túlzott adagolás esetén annyi vas tárolódhat el szervezetünkben, ami mérgezést okozhat. Ennek tünetei a fejfájás, hasmenés, hányinger/hányás.

Ez a vitamin csökkenti bizonyos nehézfémek –kadmium, azén, ólom, higany- felszívódását, ezért remek detox hatásokkal büszkélkedhet. A C-vitamint elvileg nem lehet túladagolni lévén vízben oldódó, és így a vizelettel ürül a szervezetből.
Röviden: jelenléte sejtszinten élteti szervezetünket, hozzájárul megfelelő működéséhez, egészségéhez.

Mit mond a tudomány?

A Kansasi Egyetem dr. Qi Chen és munkatársai által közzétett tanulmányában az aszkorbinsav laboratóriumi hatását vizsgálták különféle daganatoknál: a laboratóriumi egerekbe intravénásan tízszer-százszor nagyobb C-vitamin adagot adtak a testükben jelen levő mennyiségnél. Azokban az állatokban, amelyek kemoterápiát és C-vitamint kaptak, a daganatok sokkal jobban zsugorodtak, mint azoknál, amelyek csak kemoterápián estek át. A C-vitamin intravénás beadását, mint rendhagyó rákterápiát, az 1970-es évek körül fejlesztette ki először a Nobel-díjas Pauling.

Egy német kísérletből pedig az derül ki, hogy az intravénásan nagy dózisban beadott C-vitamin csökkentheti a bőr- és légzőszervi allergiával kapcsolatos tüneteket. A kutatást 71 allergiás beteggel végezték a résztvevők fele a C-vitaminon kívül semmilyen más gyógyszert nem szedett.

Felhasználása

 • Immunerősítés
 • Emésztési zavarok
 • Érrendszeri problémák
 • Hasmenés
 • Méregtelenítés
 • Makuladegeneráció
 • Szürkehályog
 • Magas vérnyomás
 • Bőrproblémák
 • Allergiák
 • Székrekedés
 • Szezonális betegségek
 • Hányinger
 • Émelygés
 • Hányás
 • Reflux
 • Gyulladások
 • Fertőzések
 • Daganatos megbetegedések
 • Anémia
 • Alzhaimer kór
 • Parkinson kór

Hivatkozások

https://www.vox.com/2015/1/15/7547741/vitamin-c-myth-pauling

https://www.researchgate.net/publication/277975610_An_unpaved_journey_of_vitamin_C_in_cancer_treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7607440/

Nutrients. 2017 Nov 3. Vitamin C and Immune Function. Carr AC, Maggini S.

Nutrients. 2017 Aug 12. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM.

Nutrients. 2017 Jun 27. Does Vitamin C Influence Neurodegenerative Diseases and Psychiatric Disorders?. Kocot J, Luchowska-Kocot D, Kiełczykowska M, Musik I, Kurzepa J.

Nutrients. 2017 Mar 29. Vitamin C and Infections. Hemilä H. J Nutr Sci

Vitaminol. 2014. Vitamin C in the treatment and/or prevention of obesity. Garcia-Diaz DF, Lopez-Legarrea P, Quintero P, Martinez JA.

Medicine (Baltimore). 2020 Feb. Effects of vitamin C supplementation on essential hypertension: A systematic review and meta-analysis. Guan Y, Dai P, Wang H.

Integr Cancer Ther. 2014. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Fritz H, et al.

Cancer Res. 1979 Mar. Ascorbic acid and cancer: a review. Cameron E, Pauling L, Leibovitz B.

Vox – How Linus Pauling duped America into believing vitamin C cures colds – Megan Thielking – 27/02/2019

Stone, I. Vitamin C: The Healing Factor Against Disease. New York: Grosset and Dunlap, 1972

Vitamin C- health professional fact sheet Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health. 2016

Zhu C. et al., Higher iron bioavailability of a human-like collagen iron complex J Biomater Appl. 2017

Knekt P. et al., Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohort Am J Clin Nutr. 2004

Forestiere F. et al., Consumptiom of fresh fruit rich in vitamin C and wheezing symptoms in children Thorax. 2000

c-vitamin

C-vitamin

Név:

C-vitamin

Latin név:

Acidum ascorbicum