Fahéj

A fahéj évezredek óta népszerű fűszer- és gyógynövény, már az Ószövetségben is tesznek róla említést, az egyiptomiak gyógyításra, illetve a balzsamozás során alkalmazták, és az aranynál is értékesebbnek tartották. Eredetét számos hiedelem övezte: az egyik legenda szerint a fahéj Etiópiából származik, és csak egyetlen sekély tóban termett. Ráadásul denevérszerű, hatalmas madárraj őriz, és megtámadja azokat, akik a tóhoz közeledik. Ennek hatására a fahéj begyűjtői gondosan beburkolózva végezték feladatukat, arcukat marhabőrrel takarták el. A középkorban a fahéjat főként a köhögés és a torokfájdalmak csillapítására használták, étkezésekkor édes, vagy sós mártásokba keverték. Utóbbi azonban a fahéj ára miatt csak kevesek kiváltsága volt: nem véletlen, hogy a nemesek, az udvarban tett látogatásaik során ezzel a fűszerrel kedveskedtek uralkodóiknak. A híres francia udvari szakács Guillaume Tirel −Taillevent− is megemlíti receptkönyvében, amit természetesen a kor szelleme szerint verses formában írt. Bármilyen furcsa, de II. Richard angol uralkodó is „gyűjtötte” az udvari recepteket, a fahéjat egyik kedvence, a „zöld mártás” alapanyagaként különösen nagyra tartotta, míg Nostradamus a fahéj főzetét az egyik legerősebb szerelmi bájitalként ajánlotta. A fahéj különlegessége, hogy a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben értékes összetevői nem a levelekben, virágokban, vagy a gyökerekben rejlenek, hanem az ágak, vagy a fiatal fák háncsának belső részében. Kiváló antioxidáns, segít megszüntetni a bélrendszeri problémákat, az emésztési zavarokat, a különböző (pl. húgyúti) fertőzéseket, enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit, hatékonyan alkalmazható gombák és baktériumok ellen.

Gyógyhatásai

A száraz fahéjkéreg csupán 10 százaléka víz, 4 százaléka különböző fehérje, ezeken kívül elenyésző mennyiségű cukrot és zsírt is tartalmaz. Bővelkedik ugyanakkor mangánban, kalciumban, rostokba, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, A-, C-, E-, J- és K-vitaminokban. A fahéj aminosav-tartalma igen széles skálán mozog, ezek az aszparaginsav, glutaminsav, alanin, arginin, cisztin, glicin, fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, prolin, metionin, szerin, tirozin, triptofán, valin és a treonin. Hatóanyagainak köszönhetően a fahéj remek vírus-, baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik nem véletlen –mivel a megelőzés a szájüregben kezdődik−, hogy számos fogkrém és szájvíz alapanyaga: megszünteti a kórokozók, valamint a rossz emésztés miatt jelentkező szájszagot is. A fahéj a többek között a húgyutak fertőzéséért és gyulladásáért felelős Candida albicans gomba és az Escherichia coli baktérium egyik legfontosabb természetes ellenszere, valamint hatékonyan gátolja az ételmérgezést okozó Bacillus cereus és a gyomorfekélyt, illetve gyomorrákot okozó Helicobacter pylori szaporodását. Az emésztőrendszert is hatékonyan fertőtleníti, nyugtatja a beleket és a gyomrot, elősegíti az emésztést. Megakadályozza a bélben pangó salakanyag erjedését, csökkenti a hányingert, a puffadást és a hasmenést (különösen a csecsemőkori hasmenés ellen használják gyakran), étkezés után fogyasztva szabályozza a vércukor mennyiségét. Rostjai enyhítik az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, megszabadítanak a hasi diszkomfort érzettől és a székrekedéstől, megtisztítják a bélrendszert a mérgektől, közreműködnek a lerakódott káros salakanyag eltávolításában. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a fahéj csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Támogatja a 2. típusú cukorbetegség kezelését azáltal, hogy a betegségben szenvedők esetében napi fogyasztása csökkenti a vércukor szintjét, valamint javítja az inzulin aktivitást (akadályozza az inzulinrezisztenciát), így a cukor megfelelő mennyiségben juthat be a sejtekbe. A fahéj ráadásul a triglicerid és az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét is szabályozza, így segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Hatékony antioxidáns, erősíti az immunrendszert, segít semlegesíteni a rákot, gyulladásokat, érrendszeri rendellenességeket okozó, valamint a sejtek öregedését gyorsító szabad gyököket. Enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit, valamint energiával tölt fel. A fahéj fertőtlenítő hatása külsőleg is érvényesül: a lemosott sebeket szórjuk be őrölt fahéjjal, így elősegítjük a gyors, komplikációmentes sebgyógyulást. Illatanyagai fokozzák az agyműködést, segíthetnek az időskori szellemi leépülés lassításában.

Mit mond a tudomány?

Az étkezések utáni fahéj fogyasztás hatásait, elsősorban gyomor kiürülésének sebességét és a vércukorszint változását vizsgálták a Malmö högskola (Malmöi Egyetem) kutatói, miután tizennégy önkéntesnek 300 g tejberizst, illetve 300 g tejberizs és 6 g fahéjat adtak. Mérésekkel sikerült bebizonyítaniuk, hogy a fahéj jelentősen késleltette a gyomor ürülését, és csökkentette a vércukor koncentrációját, ugyanakkor nem befolyásolta a jóllakottság érzését. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg.

Felhasználása

 • Baktériumos betegségek kezelése
 • B-vitamin pótlás
 • Candida fertőzés
 • Cukorbetegség
 • Emésztési problémák
 • Escherichia coli fertőzés
 • Ételmérgezés
 • Fertőtlenítés
 • Gombás betegségek kezelése
 • Gyomorfekély
 • Gyomorrák
 • Hasmenés
 • Hányinger
 • Immunerősítés
 • Influenza
 • Megfázás
 • Méregtelenítés
 • Sebkezelés
 • Szellemi leépülés
 • Szív- és érrendszeri megbetegedések
 • Vastagbélrák
 • Vírusos megbetegedések kezelése

Hivatkozások

Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., Robinson, N. Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: A randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Diabet Med. Oct 2010;27:1159–116

Zoladz P, Raudenbush B, Lilley S. Cinnamon perks performance. Paper presented at the annual meeting of the Association for Chemoreception Sciences, held in Sarasota, FL, April 21-25, 2004. 2004.

Su, G., Mi, S., Tao, H. et al, Association of glycemic variability and the presence and severity of coronary artery disease in patients with type 2 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2011;10:19

Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1552-6. 2007. PMID:17556692.

Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP, Schoene NW, Graves DJ. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48. 2003.

Quale JM, Landman D, Zaman MM, et al. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med 1996;24(2):103-9. 1996. PMID:12530.

Crawford, P. Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial. J Am Board Fam Med. 2009;22:507–

Moldenke, H., Moldenke, A. Plants of the Bible. Ronald Press Co, New York; 1952.

Calucci L, Pinzino C, Zandomeneghi M et al. Effects of gamma-irradiation on the free radical and antioxidant contents in nine aromatic herbs and spices. J Agric Food Chem 2003 Feb 12; 51(4):927-34. 2003.

Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. 2003.

Ceylan, E., Fung, D.Y. Cinnamon Is a Lethal Weapon Against E coli 0157:H7. ; 1999 (Presentation at the Institute of Food Technologists Annual Meeting, July 27th).

Impari-Radosevich J, Deas S, Polansky MM et al. Regulatino of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon:implications for cinnamon regulation of insulin signaling. Horm Res 1998 Sep;50(3):177-82. 1998.

Tabak, M., Armon, R., Neeman, I. Cinnamon extracts’ inhibitory effect on Helicobacter pylori. J. Ethnopharmacol. 1999;67:269–277.

VanderEnde DS, Morrow JD. Release of markedly increased quantities of prostaglandin D2 from the skin in vivo in humans after the application of cinnamic aldehyde. J Am Acad Dermatol 2001 Jul;45(1):62-7. 2001. PMID:12510.

Qin B, Nagasaki M, Ren M, Bajotto G, Oshida Y, Sato Y. Cinnamon extract prevents the insulin resistance induced by a high-fructose diet. Horm Metab Res. 2004 Feb;36(2):119-25. 2004. PMID:15002064.

Wood, Rebecca. The Whole Foods Encyclopedia. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988. 1988. PMID:15220.

fahéj

Fahéj

Név:

Fahéj

Latin név:

Cinnamomum zelanycum