Lapacho (Pau D’Arco)

A Lapacho (Pau d’Arco) (az elnevezés portugálul íjnak való vesszőt jelent) Dél-Amerikában, főként az Amazonas erdeiben fellelhető fa. Számos nevén ismert, ezek közül a leggyakrabban használt a Lapacho, Taheebo és az Ipe Roxo. Brazíliában a Pau d’Arco kérgének belső részéből régóta készítenek teát a bennszülöttek, akik a különböző főzeteket csodaszernek tartották, és elsősorban láz, fekélyek, megfázás, köhögés és gyulladások ellen, valamint fájdalomcsillapításra használták. Legfontosabb hatóanyagai a kérgében található naftokinonok, a béta-lapachone és a lapachol, amelyek hatékony rákellenes vegyületek, gátolják az áttétek megjelenését.

Gyógyhatásai

A Pau d’arco felhasználási köre rendkívül széles: erős fájdalomcsillapító, eredményesen alkalmazható asztma, valamint légúti-, bőr-, emésztőrendszeri- és ízületi gyulladások kezelésére. Megszünteti a különböző herpeszeket, az ínyen és a szájüregben kialakult irritációkat, enyhíti az ínhüvelygyulladás és a reuma tüneteit. A Pau d’arco naftokinonjai (béta-lapachone és a lapachol) baktérium-, vírus-, gomba és parazitaellenes hatásúak, a gyomorfekéllyel és a gyomorrákkal közvetlenül kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktériumot is elpusztítják. A Pau d’arco megsemmisíti a rákos sejteket, különösen hatékony a leukémia kezelésében. Sikeresen alkalmazható a Candida albicans gomba jelenléte miatt kialakuló fertőzésekkel szemben, csillapítja a lázat, gyógyítja a lupust, a fekélyeket és a keléseket, gyorsítja a sebgyógyulást, jó szolgálatot tesz prosztatabántalmak esetén. Enyhe vízhajtó hatású, antioxidánsai –többek között a szelén– semlegesítik a sejteket károsító, a bőr öregedéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, valamint a rák kialakulásához hozzájáruló szabad gyököket. A Pau d’arco hatóanyagai aktiválják az immunsejtek, a limfociták és a granulociták termelődését, fokozzák az immunrendszer működését, megvédik az idegrendszert a degeneratív megbetegedésekkel szemben. Hatékony méregtelenítő, tisztítja a vért, ösztönzi a méreganyagok, köztük a nehézfémek, kiürülését a szervezetből. A Pau d’arco támogatja az egészséges bélműködést, lazítja a székletet, mérsékelten hashajtó. Kiválóan alkalmas a légúti betegségek, különösen a lázzal, köhögéssel járó megfázás, illetve az influenza gyógyítására.

Mit mond a tudomány?

A Pau d’arco egyik legfontosabb hatóanyaga, a beta-lapachone és a vastagbélben képződő rákos sejtek közötti reakciót vizsgálták a Harvard Medical School szakemberei. Mint a Molecular Medicine folyóiratban közzétett kutatásukból kiderül, a beta-lapachone programozott sejthalált idéz elő a rákos sejtekben. Hasonló eredményre jutottak a University of Wisconsin-Madison kutatói, akiknek a leukémia és a prosztatarák esetében sikerült kimutatni a beta-lapachone rákellenes hatását.

Felhasználása

 • Fájdalomcsillapítás
 • Baktérium-, vírus- és gombafertőzések
 • Leukémia
 • Gyulladások
 • Parazitafertőzések
 • Immunerősítés
 • Méregtelenítés
 • Rák kezelése
 • Reuma
 • Megfázás
 • Influenza
 • Székrekedés
 • Köhögés
 • Láz
 • Herpesz

Pau d’arco tea

 • 2 teáskanál pau d’arco kérget tegyünk 4 csészényi forrásban lévő vízbe.
 • 20 percig főzzük.
 • Fedjük le, és 1 órán keresztül hagyjuk kihűlni.
 • Szűrjük le.
 • Kis adagokban fogyasszuk e a nap folyamán.

A pau d’arco tea kiváló fertőtlenítő és gyulladásgátló. Öblögetőként segít megszüntetni az aftát, valamint irrigálással a Candida-fertőzést, külsőleg alkalmazva enyhíti a bőrgyulladásokat, gyorsítja a herpesz és a sebek gyógyulását. Kúraszerűen alkalmazva a pau d’arco tea nagyszerű méregtelenítő, helyreállítja az emésztést és a normális ürítést, csökkenti a gyomorfekély tüneteit. Szorulás esetén naponta egy-két kisebb csészével igyunk belőle. Hatékony vírusölő, hozzájárul a szezonális betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez, ehhez napi rendszerességgel fogyasszuk.

Túladagolva a pau d’arco szédülést, hányást, hasmenést válthat ki. Véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt ne fogyasszuk, mert késlelteti a véralvadást. Terhes és szoptató nőknek nem javasolt a fogyasztása.

Hivatkozások

Moon, D., et al. „Beta-lapachone (LAPA) decreases cell viability and telomerase activity in leukemia cells: suppression of telomerase activity by LAPA.” J Med Food. 2010 Jun;13(3):481-8.

Kumi-Diaka, J., et al. „Potential mechanism of phytochemical-induced apoptosis in human prostate adenocarcinoma cells: Therapeutic synergy in genistein and beta-lapachone combination treatment.” Cancer Cell Int. 2004 Aug; 4(1): 5.

Reinicke, K. E., et al. „Development of beta-lapachone prodrugs for therapy against human cancer cells with elevated NAD(P)H:quinone oxidoreductase 1 levels.” Clin. Cancer Res. 2005 Apr; 11(8): 3055-64.

Gershon, H., et al. „Fungitoxicity of 1,4-naphthoquinonoes to Candida albicans and Trichophyton menta grophytes.” Can. J. Microbiol. 1975; 21: 1317–21.

Pereira, E. M., et al. „Tabebuia avellanedae naphthoquinones: activity against methicillin-resistant staphylococcal strains, cytotoxic activity and in vivo dermal irritability analysis.” Ann. Clin. Microbiol. Antimicrob. 2006 Mar; 5: 5.

Kung, H., et al. „In vitro and in vivo wound healing-promoting activities of beta-lapachone.” Am J Physiol Cell Physiol. 2008 Oct;295(4):C931-43.

Lagrota, M., et al. „Antiviral activity of lapachol.” Rev. Microbiol. 1983; 14: 21–6.

Ueda S, Umemura T, Dohguchi K, et al. Production of anti-tumour-promoting furanonaphthoquinones in Tabebuia avellanedae cell cultures. Phytochemistry. 1994;36:323-325.

Byeon, S., et al. „In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae.” J Ethnopharmacol. 2008 Sep 2;119(1):145-52.

pau d'arco

Lapacho (Pau D’Arco)

Név:

Lapacho (Pau D’Arco)

Latin név:

Tabebuia Avellanedae